Gloria Vanderbilt, săraca fată bogată: povestea unei vieți fabuloase

Gloria Vanderbilt, cunoscută drept săraca fată bogată, moștenitoare a unui imperiu și o persoană care și-a construit mai apoi propriul imperiu, artistă, scriitoare, designer, a avut o viață demnă de filme și o personalitate care a fascinat.

Gloria Vanderbilt, săraca fată bogată: povestea unei vieți fabuloase

Gloria Vanderbilt a ajuns sub privirile publicului de la o vârstă foarte fragedă și fără să aleagă vreodată asta. Fiica lui Reginald Vanderbilt și a Gloriei Morgan Vanderbilt, Gloria a devenit celebră drept moștenitoare, după ce tatăl său a murit pe când ea avea doar doi ani.

Gloria Vanderbilt și-a petrecut primii ani din viață în Europa, împreună cu mama sa și cu doica la care ținea nespus, Dodo. Împreună au călătorit și și-au petrecut zilele printre personajele fabuloase ale high life-ului european, asta până ce, în timpul marii crize, mătușa Gloriei și sora tatălui său, Gertrude Vanderbilt Whitney, a decis că stilul de viață pe care îl ducea micuța nu era potrivit pentru ea și a început să ducă o bătălie extrem de publică și de neînduplecată pentru custodia copilului. Firește că au fost voci care au spus că mătușa nu își dorea nimic mai mult decât averea pe care Gloria Vanderbilt avea să o posede odată ce ar fi împlinit 21 de ani, dar procesul care a urmat acestei inițiative avea să marcheze pentru totdeauna viața ca persoană publică a celei care avea pe atunci doar câțiva ani.

Gertrude Whitney era strănepoata lui Cornelius Vanderbilt, bogătașul care își obținuse averea din afaceri cu căi ferate și transporturi navale, și se căsătorise cu Harry Payne Whitney, un alt moștenitor ilustru, din familia care a dat numele celebrului muzeu Whitney de artă americană din New York. Colecționară de artă și artistă la rândul ei, Gertrude nu s-a sfiit să lanseze un proces care a fost denumit, la vremea respectivă, procesul secolului, o bătălie judiciară care avea să o aducă pe micuța Gloria Vanderbilt pe primele pagini ale tuturor publicațiilor epocii. Acuzațiile la adresa mamei Gloriei din timpul procesului au fost scandaloase, iar având în vedere timpurile, nu e de mirare că Gertrude a obținut custodia, după ce a afirmat că mama Gloriei era lesbiană, dar și că avea un comportament promiscuu față de bărbați și că îi plăcea un pic prea mult alcoolul. De-abia mai târziu în viață Gloria avea să se reunească cu mama ei, dar a mărturisit în ultimii ani că cel mai tare a durut-o faptul că a trebuit să se despartă de guvernanta care îi era foarte apropiată.

Atât de strictă a fost creșterea pe care i-a oferit-o mătușa sa încât Gloria a decis curând că trebuie să se căsătorească ca să scape de acasă. Este și ceea ce a făcut, la vârsta de 17 ani, după o vară petrecută cu mama sa în Beverly Hills, unde Gloria Vanderbilt a prins gustul libertății participând la petreceri alături de oameni de vârsta ei și staruri consacrate de la Hollywood.

Primul său soț a fost, la 17 ani, Pasquale DiCicco, un personaj dubios care a neglijat-o, a agresat-o și alături de care nu a petrecut nici măcar noaptea nunții, după cum istorisea chiar ea mai târziu, pentru că soțul ei avea partide de cărți de joc neterminate la care trebuia să ajungă. Mariajul s-a dizolvat după trei ani, și avea să îi urmeze un altul, pentru că Gloria s-a căsătorit foarte curând cu dirijorul Leopold Stokowski, în vârstă de 62 de ani. Cunoscut pentru munca alături de Philadelphia Orchestra și pentru o apariție în filmul Disney Fantasia, dirijorul a avut cu Gloria Vanderbilt o căsnicie care a durat 10 ani și care a avut drept rezultat doi fii. În timpul divorțului și luptei pentru custodie a lui Stan și Christopher din 1955, Gloria a mai pierdut o parte din averea care o făcuse celebră.

Deși extrem de timidă, Gloria Vanderbilt a început însă să își facă un nume de cuceritoare, și a declarat până la finalul vieții sale că cel mai mult i-a plăcut să fie îndrăgostită, un lucru pe care l-a și căutat activ. Printre cuceririle notabile despre care a vorbit presa care a hărțuit-o toată viața s-ar fi numărat Marlon Brando, Frank Sinatra sau Gene Kelly. A urmat o a treia căsătorie, cu regizorul Sidney Lumet, și statutul de lebădă a lui Truman Capote, căci Gloria Vanderbilt a fost una dintre multele femei bogate și celebre care îi erau prietene scriitorului. Însă Gloria a fost adevărata lebădă, iar pasărea maiestuoasă chiar i-a devenit blazon, pe care avea să îl folosească mai târziu în inițiativele sale creative.

Gloria a studiat artele la New York și a și început să se ia în serios ca artistă în timpul celui de-al patrulea mariaj al său, cu editorul Wyatt Cooper. Alături de acesta a avut doi fii, Carter și Anderson, cel din urmă fiind astăzi una dintre cele mai proeminente figuri din presa americană, lucrând pentru CNN.

Aceasta a fost și perioada în care Gloria Vanderbilt a început să își manifeste interesul pentru decorațiuni interioare, iar picturile ei au devenit, pe rând, imprimeuri pentru tapet, draperii și tot soiul de alte textile utile în casele celor care aveau cu ce. Așa a început Gloria să își construiască propriul renume, dincolo de apelativul săraca fată bogată pe care i-l adusese statutul său complicat de moștenitoare. În 1968, Gloria avea să facă un contract cu Hallmark Cards, și a început să își promoveze munca.

Era vremea primelor celebrități care își încercau norocul într-o industrie, punându-și numele alături de felurite produse, iar Gloria a fost, în această privință, o pionieră. Alături de producătorul indian Murjani, Gloria a creat o linie de jeans care să îi poarte numele și a făcut istorie. Asta pentru că noii jeanși erau croiți altfel față de tot ceea ce se făcuse până atunci, astfel încât să se potrivească perfect formelor feminine. Succesul nu a întârziat, și foarte curând jeanșii purtând logo-ul în formă de lebădă aveau să fie purtați de toată lumea și să devină o emblemă a anilor ’80.

Dar drama nu avea să o ocolească pe săraca fată bogată care avea acum propriul imperiu. Cel de-al patrulea soț al său a murit la vârsta de 50 de ani, iar zece ani mai târziu și fiul său, Carter, avea să moară în circumstanțe tragice, căzând sau aruncându-se de pe terasa casei familiei din Manhattan. În această perioadă, nici afacerile nu mai mergeau – licențele pe care le vânduse nu erau bine exploatate, iar o fraudă în cadrul companiei proprii avea să o aducă în pragul dezastrului. Deși Gloria Vanderbilt a câștigat procesele cu cei care o fraudaseră, afacerile ei nu aveau să își revină niciodată.

În schimb, Gloria Vanderbilt și-a petrecut ultima parte a vieții fără stilul de viață cu care se născuse, dar în completă libertate creativă. A scris volume de memorii care i-au detaliat viața fabuloasă, a scris romane, a pictat și a făcut colaje. În tot acest timp, a continuat să fascineze, rămânând aceeași femeie fantastică de care se îndrăgostiseră bărbații și pe care o urmărise necontenit presa de scandal. Nu a făcut nicicând un secret nici din faptul că a apelat la chirurgia estetică ca să își păstreze înfățișarea legendară pe care au surprins-o cei mai bine cotați fotografi ai vremii în revistele de modă și lifestyle. Și nici nu și-a cerut scuze pentru viața pe care a dus-o în fața publicului, fiind mereu ea însăși.

Multe dintre secretele vieții Gloriei Vanderbilt au ieșit la iveală și în timpului unui film documentar pe care l-a realizat alături de fiul său, Anderson Cooper. Alături de el, Gloria a publicat și o carte de corespondență care arată cum se simțea o viață care în aparență era doar fabuloasă.

Gloria Vanderbilt a fost diagnosticată în 2019 cu cancer de stomac metastazat și a încetat din viață pe 17 iunie, la vârsta de 95 de ani. A fost alături de familie și prieteni în casa sau din Manhattan, iar fiul său, Anderson Cooper, a declarat imediat după ce a anunțat moartea ei: „Gloria Vanderbilt a fost o femeie extraordinară care a iubit viața și care a trăit-o după propriile reguli. A petrecut mult timp singură, trăind în mintea ei, dar la final nu a fost singură. A fost înconjurată de frumusețe și de familie și prieteni.”

Citește și:
ELLE New Media Awards 2019: Best people, best crowd

Foto: Instagram

Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din people