PINA 3D, fenomenul cinematografic european al anului vine la TIFF

PINA 3D, fenomenul cinematografic european al anului vine la TIFF

Cel mai recent, si, totodata, primul lungmetraj 3D semnat Wim Wenders, una dintre peliculele care au facut senzatie la editia 2011 a Festivalului de Film de la Berlin, unde a rulat in Selectia Oficiala – in afara Competitiei, Pina (Germania-Franta, 2011), este prezentat in premiera pe ecranele din Romania sambata, 4 iunie, 20:30, la Cinema Florin Piersic din Cluj-Napoca, in cadrul celei de-a zecea editii a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), intr-o proiectie prezentata de JTI.

Dupa cum il prezinta insusi regizorul rasplatit cu Premiul pentru Intreaga Activitate oferit unei Personalitati din Cinematografia Europeana la TIFF 2010, „Pina este un film pentru Pina Bausch”, una dintre cele mai importante coregrafe ale ultimelor decenii si prietena buna de-a lui Wim Wenders. Filmat 3D cu ansamblul companiei de dans Pina Bausch din Wuppertal, acest lungmetraj-eveniment ilustreaza ametitoarea si inimitabila arta a marii coregrafe germane, care a murit in vara lui 2009.

Invitand spectatorul intr-o senzuala si uimitoare calatorie intr-o noua dimensiune pe scena legendarei companii de dans, filmul ii insoteste pe dansatori si in afara teatrului, in oras si in peisajul industrial din jurul Wuppertalului, locul care a fost caminul si centrul activitatii creatoare a Pinei Bausch timp de mai bine de 35 de ani.

Dansurile unice gandite de Pina Bausch, intretesute cu momente de miscare si gesturi subtile, reprezinta structura principala a filmului, in care imaginile noi, filmate in 3D, sunt completate de filmari de arhiva, ale reprezentatiilor oferite de compania condusa de coregrafa dupa 1978.

Dansatori din toate colturile lumii – membri ai Tanztheater Wuppertal – protagonisti ai catorva dintre spectacolele emblematice pentru creatia coregrafei (Café Müller, Le Sacre du printemps, Vollmond si Kontakthof ), aduc, unul cate unul, cate un omagiu in cuvinte si miscare, celei care le-a fost mentor si sursa de inspiratie, deopotriva. Din punct de vedere cinematografic, dansurile din Pina nu seamana nici cu teatrul filmat, nici cu ceea ce spectatorul este obisnuit sa vada intr-un spectacol de coregrafie propriu-zis.

Un proiect 3D pornit de reputatul cineast german alaturi de Pina Bausch, documentarul era programat, initial, sa intre in productie in vara lui 2009. Coregrafa s-a stins, insa, fulgerator: cu doar doua zile inaintea inceperii filmarilor, la cinci zile dupa ce fusese diagnosticata cu cancer. Wenders a renuntat, temporar, la proiect, revenind, insa, asupra lui, la insistentele companiei de dans, ale familiei si prietenilor Pinei. Regandit si transformat intr-un omagiu adus atat dansului contemporan, cat si personalitatii marii coregrafe, Pina a avut parte de o primire extrem de calduroasa la cea mai recenta editie a Festivalului de Film de la Berlin, fiind unul dintre cele mai discutate titluri din selectia acestui an.

Catalogat de prestigioasa publicatie britanica The Guardian drept „primul film de arta in 3D”, Pina este un film care deschide drumuri, atat pentru filmul documentar, cat si pentru cel in trei dimensiuni. Wim Wenders este convins de faptul ca 3D-ul este cel mai potrivit format pentru filmul sau si, mai mult decat atat, ii prevede un viitor stralucit: „Se vor realiza in continuare blockbustere si filme de animatie, dar cred ca viitorul alternativ pentru 3D este filmul documentar. 3D-ul ne poate ajuta sa ne descoperim planeta si oamenii intr-un mod direct si captivant. In plus, este aproape perfect pentru filmele despre dans!” declara regizorul pentru aceeasi publicatie, dupa premiera de la Berlin.

Pina deschide, astfel, in mod spectaculos un nou capitol in istoria TIFF: pe cel al proiectiilor 3D, in care i se alatura, la aceasta editie a festivalului, Pestera viselor uitate (SUA-Franta, 2010), documentarul colegului de generatie si compatriotului lui Wenders, Werner Herzog, caruia ii este dedicat, anul acesta, unul dintre potretele sectiunii 3×3.

Foto: Donata Wenders
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle