Vă simțiți ca într-o capcană? Cum să vă bucurați din nou de viață, tu și partenerul tău, fără să vă neglijați responsabilitățile

Responsabilitățile v-au copleșit? E nevoie de o nouă abordare prin care să vă recâștigați bucuria de a trăi.

Vă simțiți ca într-o capcană? Cum să vă bucurați din nou de viață, tu și partenerul tău, fără să vă neglijați responsabilitățile

Sunteți doi adulți pentru care responsabilitățile se află pe primul loc. Nici nu e întâmplător că ați ajuns împreună, doi oameni cu aceeași viziune. Dar a te bucura de viață nu înseamnă automat că ești iresponsabil, deși în mintea voastră e foarte posibil să existe acest narativ. Și vă simțiți copleșiți, iar stările depresive sunt chiar după colț. E nevoie de acțiuni punctuale și o recadrare a perspectivei pentru a nu ajunge în burnout emoțional.

Luați lucrurile pe rând

Noțiunea de multitasking este implementată și familiară de la serviciu. Cu cât faci mai multe, în același timp, cu atât ești mai lăudat, prețuit. Însă creierul are nevoie să se ocupe pe rând de câte un task, deoarece atenția fragmentată duce la oboseală, concentrare scăzută, adică fix inversul celor țintite. Iar ca doi oameni preocupați de performanță, ați adus și acasă același principiu. De a face cât mai multe în paralel. Spuneți că economisiți timp, dar la final sunteți epuizați.

Sau așa cum vin

Listele sunt favoritele voastre. Sunteți regele și regina planurilor atent schițate în calculator, fără să lipsească niciun detaliu. Cum ar fi ca pur și simplu să vă ocupați de probleme așa cum vin, în ordinea respectivă, fără ca totul să fie atent plănuit anterior?

Spuneți nu

Nu ești iresponsabil dacă ai grijă și de tine. Ori mai bine zis, ca să poți avea resurse pentru alții și pentru ce îți oferă viața ca provocare, e necesar să te prioritizezi pe tine și să ai umplută mereu cana emoțională. Adică să ai tolba de resurse plină, astfel încât să iei de acolo ce și când ai nevoie. Care sunt activitățile care vă încarcă? Ce reprezintă pentru voi relaxare? În ce situații e necesar să puneți limite și să nu vă mai supraîncărcați?

Ascultați-vă corpul

El știe cel mai bine ce să ceară. Somn, alimente sănătoase, plimbări în aer liber… Anxietatea este familiară, cu tot felul de manifestări somatice? Corpul trage un semnal de alarmă că undeva e necesar un reglaj. Trebuie doar să-l identifici și să treci la acțiune.

Finanțe reorganizate

Nu vă dați voie să vă relaxați prea mult deoarece aveți nevoie de bani și trebuie să munciți extra job? Care sunt cheltuielile pe care le puteți tăia de pe listă și să economisiți? Ce activități puteți face cu bani puțini sau chiar cu 0 investiții? Care sunt acele așteptări financiare nerealiste pe care e bine să le ancorați în realitatea actuală? Cui puteți cere ajutorul pentru împărțirea responsabilităților? De exemplu, frați cu care să împărțiți costurile pentru îngrijirea părinților în vârstă, astfel încât să nu mai cheltuiți doar voi?

Citește și:
Te plângi că partenerul tău se poartă ca un copil? Cum încurajezi asta fără să-ți dai seama

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle