Te-ai gândit să ții un jurnal, ca în adolescență? De ce va avea un impact pozitiv pentru cuplul tău

Nu ai mai ținut un jurnal de foarte mulți ani și ți se pare ușor copilăresc? Ei bine, are efect terapeutic și este o strategie des întâlnită în psihologie.

Te-ai gândit să ții un jurnal, ca în adolescență? De ce va avea un impact pozitiv pentru cuplul tău

De atunci au trecut 20 de ani? Îți amintești cum scriai cu pasiune în jurnal și era cel mai bun prieten al tău, care îți cunoștea toate secretele. Părinții sau frații ți-au încălcat intimitatea și l-au citit, de unde o adevărată tragedie? Sau poate la un moment dat te-ai plictisit, pur și simplu te-ai oprit? Scrierea gândurilor pe hârtie nu e un apanaj al adolescenței, ci și o tehnică foarte utilă în psihoterapie. Iar tu o poți folosi și acum, la maturitate, iar unul dintre principalii beneficiari să fie chiar relația de cuplu.

Ventilezi

Notezi în jurnal și te descarci. Nu te simți confortabil să discuți problemele respective cu o prietenă, dar ai nevoie să le dai afară, în special emoțiile care te inundă și simți că explodezi. Așa că o faci în scris, urmând ca în relație cu partenerul să abordezi lucrurile într-o manieră mai calmă, mai așezată.

Mai puțină anxietate

Nu mai ronțăi mental o mulțime de gânduri negative devenind dominată de ele. Și cu cât îți notezi anxietatea cu atât ea se va reduce, deoarece nu te poți îngrijora la infinit în scris pe aceleași probleme. În practica terapeutică există chiar un jurnal al îngrijorărilor pe care îl ții zilnic și scrii îngrijorările timp de 30 de minute minim cu două ore înainte de culcare.

Îți faci ordine în gânduri

Când le așterni pe foaie începi să vezi imaginea în ansamblul său. Așa că se poate contura o listă de priorități, una de lucruri secundare, ce considerai important și de fapt nu este. Se pot schimba unghiul, viziunea… Ba chiar îți vin idei inovative utile pentru cuplul vostru, pentru casă, pentru tine sau pentru partener.

Tipare repetitive

Notezi în jurnal diverse evenimente. Ce s-a întâmplat, cum ai reacționat, care a fost rezultatul acțiunilor tale. Și există posibilitatea ca făcând asta să descoperi anumite tipare comportamentale sau situații punctuale care funcționează ca declanșator. Ca atare și ce este necesar să schimbi, cum poți gestiona mai bine factorii declanșatori și cum te poate ajuta partenerul în acest sens.

Observi și pozitivul

Sunt zile în care îți verși în jurnal furia, în altele frustrarea sau tristețea. Când consemnezi evenimente mai puțin fericite. Dar și zile când povestești trăiri pozitive, bucuria, relaxarea, starea de bine. Ceva frumos ce a făcut partenerul pentru tine, o experiență plăcută pe care ați împărtășit-o. Reușești să îi vezi și calitățile, lucrurile bune pe care el le face pentru tine sau pentru alții. Nu doar răul sau negativul.

Citește și:
Ce greșeli faci în relație cu partenerul de cuplu încât ajungi să fii o mamă în burnout

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle