Sunteți ostili, evitanți, validanți, volatili? Cum te cerți în funcție de tipul de cuplu din care faci parte

Tipul de cuplu determină și modul în care se conturează conflictele, cum le gestionați sau vă faceți că nu există.

Sunteți ostili, evitanți, validanți, volatili? Cum te cerți în funcție de tipul de cuplu din care faci parte

Cum se poate ca o ceartă să indice tipul de cuplu din care faci parte? În primul rând de conflict nu prea poți fugi. Ok, nu ați fost vocali, nu ați discutat intens în contradictoriu, însă efectele apar ulterior prin frustrări, pedepse și retragere emoțională. Sau aveți confruntări explozive care vă lasă extrem de răniți. Cum gestionezi un conflict este foarte important pentru ca relația să funcționeze sănătos în prezent și pe termen lung. Specialiștii de la Institutul Gottman au descris cinci tipuri de cuplu în funcție de stilul conflictual, iar faptul că știi unde te încadrezi te ajută ulterior să nu repeți continuu aceleași greșeli.

Cuplurile care evită conflictul

Subliniază aspectele asupra cărora pică de comun acord și reduc acele zone cu potențial exploziv. Funcționează foarte independent, autonom, nu sunt expresivi emoțional. Comunicarea e mai degrabă succintă, nu sunt nici pe departe dramatici. Nu insistă pe detalii până se creează tensiune, iar până la un punct asta sună funcțional. Problema este când ceva chiar deranjează și subiectul nu este adus în discuție pentru a fi soluționat. Evident, doarece se dorește evitarea conflictului.

Cuplurile volatile

Nu au atitudine de superioritate, se aprind repede, savurează dezbaterea în sine și comunicarea lor are mult patos. Sunt foarte deschiși, își exprimă sentimentele, dar le lipsesc granițele. Chiar dacă sunt ludici, par a colabora bine, tocmai lipsa de granițe face ca cearta să capete dimensiuni de cataclism, iar la final cineva să iasă cu emoțiile bine șifonate.

Cuplurile validante

Nu fug de temele de discuție dificile, au în general o relație sănătoasă, sunt empatice, diplomate. Dar pot cădea în păcatul competiției sau luptei pentru putere. E necesar ca fiecare partener să se observe mai bine, și să aleagă să răspundă diferit dacă se duce pe această pantă deloc benefică.

Cuplurile ostile

Aici partenerii iau fiecare observație la modul personal. Sunt foarte sensibili la critică, iar aceasta este tocmai arma principală în orice ceartă. Folosesc distorsiuni cognitive precum niciodată sau întotdeauna și au tendința de a deveni defensivi, evident simțindu-se atacați.

Cuplurile ostile-detașate

Pentru ele orice subiect are potențialul de a fi transformat într-o ceartă în toată regula, care la final nu primește nicio rezolvare. Nu se poate discuta de empatie de vreme ce, fiind pe modul de luptă, se comportă ca și cum nu le pasă de impactul comportamentului lor. Partenerii nu sunt interesați să se schimbe, cum să facă asta, iar fiecare e înrădăcinat pe propria poziție.

Citește și:
Tensiunea plutește în aer? Trucuri de comunicare esențiale! Ajută cuplul să se vindece și să înflorească

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle