Situații zilnice care îți arată că ai o stimă de sine ridicată

Nu ești sigură că ai o stimă de sine bună? Contexte obișnuite care demonstrează asta sau le ce ar fi indicat să lucrezi pe viitor.

Situații zilnice care îți arată că ai o stimă de sine ridicată

Stima de sine ridicată se referă la faptul că te simți valoroasă pe interior, iar asta te ajută în absolut fiecare domeniu al vieții tale. Profesional îți ceri drepturile, nu muncești până la epuizare ca să dovedești că ești un om de preț, în general îți este facil să pui limite, iar în relații nu accepți comportamentele toxice, știind cât se poate de clar și autentic ce meriți să primești. Ai îndoieli în ceea ce privește stima ta de sine? Cum îți dai seama că este ridicată.

Nu te compari cu alții

Nu te interesează ce face prietenul x sau colegul y, tu ești tu și te raportezi la propriul tău parcurs, la realizările tale. Nu te compari cu alte persoane nici din punct de vedere financiar, nici profesional sau fizic ori relațional. Singura persoană cu care te compari ești tu și versiunea ta mai veche. Știi că fiecare individ are ritmul său, istoricul său, pachetul său de calități.

Eșecurile sau realizările nu te definesc

Îți ierți greșelile, ești blândă cu tine, iar atunci când ai un eșec îți iei de acolo toate lecțiile necesare. În același timp nu îți folosești realizările ca pe un motiv de fală, de a te scoate în față și toate reflectoarele să fie pe tine. Nu te valorizezi prin ceea ce faci. Desigur, îți savurezi progresele, te recompensezi pentru ele, te bucuri, fără să pui semnul egal între ele și identitatea ta.

Te placi…

… și îți place să petreci timp tu cu tine în solitudine. Nu te plictisești de una singură, tolerezi bine singurătatea fără să te izolezi. Folosești solitudinea ca momente personale de intimitate, reflecție, încărcare. Consideri în mod real că ești o persoană agreabilă.

Ai făcut pace cu propriul corp

Acceptarea la nivel corporal este importantă. Știi că valoarea ta nu este dată de felul în care arăți, cum te îmbraci, asta fără să însemne că neglijezi igiena, sănătatea prin sport și alimentație sănătoasă. Doar că nu trebuie să ai un trup perfect, să fii mereu scoasă din cutie ca să te simți valoroasă. Ești bine cu tine și în rochie, machiată, coafată, pe tocuri, și în trening și teniși.

Nu intri în lupte pentru putere…

… ca să dovedești cine ești tu, câte știi și câte poți. Îți exprimi părerea într-un mod asertiv, cu respect față de celălalt. Nu te simți valoroasă doar dacă domini sau dacă câștigi, indiferent că ne referim la un context profesional sau personal.

Relațional alegi sănătatea

Nu intri în relații toxice sau cu bărbați indisponibili (care nu își doresc o relație, sunt căsătoriți sau în cuplu) încercând din răsputeri să îl schimbi pe celălalt, care să se transforme doar de dragul tău, și așa să îți obții confirmarea valorii tale. Sau să te aleagă pe tine, că tu ești mai bună decât cealaltă…

Citește și:
Ești o persoană curioasă? Cum poate fi asta în avantajul tău

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle