Semne subtile că ești într-o relație de cuplu toxică și nici nu-ți dai seama

De regulă o relație de cuplu toxică este cât se poate de evidentă. Discutăm despre un abuz fizic sau emoțional clar ca lumina zilei. Totuși, sunt anumite elemente atât de fine că aparent nici nu ne deranjează.

Semne subtile că ești într-o relație de cuplu toxică și nici nu-ți dai seama

De câte ori prietenii nu ți-au zis că ești într-o relație de cuplu toxică? Ori familia? Știai și tu, dar te atrăgea ca un magnet de care parcă nu puteai să te desprinzi. Cel mai probabil ai o schemă cognitivă de neîncredere abuz, care se manifestă prin credința că, într-un final, toți vom fi înșelați, că ceilalți ne înșeală, abuzează de noi, ne fac să suferim, ne umilesc sau ne mint. Acest rău creat de alții e perceput ca fiind intenționat. Și alegi inconștient un partener care să îți confirme schema. Dar pe lângă semnele evidente, sunt unele ceva mai rafinate.

O relație de cuplu toxică în care te discreditează treptat

Nu sunt jigniri spuse la furie, vorbe grele care compun fățiș, ca un puzzle, abuzul emoțional. Ci mici observații aparent inocente sau spuse în glumă, ba chiar cu ton iubitor, ce în timp au efect cumulator. Încât ajungi să te îndoiești de tine, să nu te mai simți bine în pielea ta, să îți adâncească anumite nesiguranțe. Grăsuța mea iubită întristează și rușinează o femeie care se vede grasă, ori s-a luptat toată viața cu kilogramele în plus și depune eforturi incredibile ca acum să se mențină la o greutate optimă. Tocilara mea serioasă îți reamintește de bullying-ul din școală. Nătăfleață sau fraierica mea zis blajin demonstrează încă o dată, e o altă confirmare a faptului că nu ești în stare de nimic și nu te descurci. Uneori nici nu este nevoie de vorbe, ci doar de mimică, gesturi, comportamente care îți atacă valoarea.

Te atrage în butoiul lui de melancolie sau tristețe

Din dragoste pentru el, îl susții emoțional în momentele delicate. Nimeni nu vede tot timpul viața în roz, indiferent cât de optimist sau pozitiv ai fi ca individ. Dar unele persoane se află continuu într-un conflict cu sine sau cu propria existență. Sunt mai mereu frustrate, nemulțumite, găsesc în orice motive de tristețe, pe scurt au o atitudine negativistă. Încât ai senzația că în cuplu e permanent o atmosferă extrem de încărcată, care pur și simplu te apasă. Parcă nu mai poți să respiri, ești prinsă într-un loc strâmt invadat de o ceață densă.

O relație de cuplu toxică în care el nu-și asumă responsabilitatea

Nu este bine nici să crezi că tu ești de vină pentru tot ce se întâmplă pe planeta asta, dar nici să intri într-un rol rebel în care nu-ți asumi nimic. Nu-ți asumi ce spui, ce faci, cum te comporți. Lipsa asta de asumare împiedică relația să crească și nu permite nici dezvoltarea, evoluția persoanei care nu-și asumă nicio responsabilitate. Evident, prin lipsa de conștientizare schimbarea nici nu are cum să se contureze.

Te manipulează prin vinovăție

Ați discutat despre trecutul fiecăruia, despre părinți, copilărie și foste relații. Așa că știe cum să îți apese butoanele, și face asta inconștient. Poate tu nu te-ai simțit suficient de iubită, iar asta e o carte pe care o folosește. Dacă tu faci sau nu faci un anumit lucru nu-l prețuiești, nu e important pentru tine. E o formă subtilă de control prin șantaj emoțional. Poate chiar te pedepsește printr-o atitudine pasiv-agresivă, iar tu cedezi de fiecare dată pentru că nu vrei să-l rănești.

Citește și:
Nu trebuie niciodată să faci asta în cuplu sau pentru partenerul tău. Sunt cele mai dăunătoare lucruri

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle