Propaganda lui Putin: ce le spun profesorii elevilor din Rusia despre război?

Propaganda lui Putin: de la cuvinte interzise la eforturi de monitorizare a rețelelor de socializare utilizate de tineri, Kremlinul controlează informația din Rusia.

Propaganda lui Putin: ce le spun profesorii elevilor din Rusia despre război?

Propaganda lui Putin ia avânt în întreaga Rusie. Kremlinul a avertizat deja de câteva zile în privința utilizării unor cuvinte care să descrie conflictul din Ucraina, astfel încât sunt interziși termeni precum „invazie”, „război” sau „atac” – în presa din Federația Rusă fiindu-le preferate expresii precum „operațiuni militare speciale de menținere a păcii” sau „reacții la pericolul reprezentat de NATO”. De asemenea, media din Rusia nu are voie să dea detalii despre numărul de civili ucraineni care și-au pierdut viețile în conflict.

Însă, pentru a controla opinia publică asupra intervenției din Ucraina, propaganda lui Putin țintește acum și școlile din Rusia. Astfel, Daily Mail raportează că profesorii au primit manuale de propagandă și au fost instruiți să le spună copiilor de gimnaziu despre conflict în cadrul orelor. De asemenea, adulții ar fi fost îndrumați să monitorizeze activitatea copiilor de pe rețele sociale precum TikTok. Conform sursei citate, ministerul educației din Rusia va susține ore online care să ajute la controlarea discursului public despre invazia din Ucraina.

Propaganda lui Putin s-ar extinde și la conținutul unui manual, susține Daily Mail, care vorbesc și despre istoria Ucrainei – conform acestuia, Ucraina nu ar fi existat ca națiune până în secolul trecut, iar mișcarea Maidan din 2014, care l-a detronat pe fostul președinte Viktor Ianukovici și a condus la instaurarea administrației lui Zelenski, este descrisă ca o lovitură de stat care ar fi instalat un guvern-marionetă favorabil SUA, relatează Al Jazeera. Conform acestei istorii, regiunile Donetsk și Lugansk, recunoscute de Putin drept republici independente, sunt cele care s-ar fi opus loviturii de stat și au devenit timp de 8 ani țintele atacurilor descrise drept „genocid”. Astfel, invazia rusească ar fi motivată de restabilirea păcii în aceste regiuni. Acuzațiile la adresa NATO, dar și unele privind capacitatea Ucrainei de a dezvolta arme nucleare s-ar afla, și ele, în aceste documente.

Al Jazeera a raportat că propaganda lui Putin este acum obligatorie și că profesorii trebuie să facă dovada că au ținut aceste lecții, dar și că aceștia ar fi primit scrisori din partea școlilor prin intermediul cărora li se cere să monitorizeze activitatea elevilor din social media. Lideri de la Kremlin avertizează în privința atragerii elevilor în proteste anti-război, alături de expunerea lor la altfel de informații „periculoase” precum promovarea relațiilor între persoane de același sex sau instrucțiuni pentru copiii transgender.

Ieri ultima televiziune independentă din Rusia și-a oprit definitiv transmisiunea – difuzând secvențe din baletul Lacul lebedelor, ca o aluzie la aceleași secvențe, difuzate în 1991, când a fost înlăturat de la putere fostul lider URSS Mihail Gorbaciov. În jur de 7.000 de oameni au fost reținuți în Rusia pentru participarea la proteste împotriva războiului, incluzând copii, dar și o supraviețuitoare a asediului de la Leningrad, conform organizației OVD Info.

Citește și:
Imagini revoltătoare! Poliția din Moscova a reținut copii care au depus flori la ambasada Ucrainei

Foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle