PETA: “Sa mananci branza e un viol”

PETA, celebra organizatie care se ocupa de protectia animalelor, ne da o lectie despre ceea ce mancam – si despre ce reprezinta cu adevarat fiecare dintre poftele noastre.

elle Editorial de ELLE.ro

Trebuie sa recunosc, ne gandim prea rar la ceea ce avem in farfurii. Iar atunci cand o facem, este ca sa calculam calorii sau ca sa ne gandim la valoarea nutritiva a hranei noastre. Cum ar fi, totusi, sa ne gandim si in alt fel? Adica sa ne intrebam cu adevarat de unde ne provine mancarea?

PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) sustine ca, atunci cand consumam produse de origine animala, suntem martori tacuti la multe violuri. Iar sa inchidem ochii in fata acestor violuri este o crima in sine.

Ai putea spune ca declaratiile facute de membrii si simpatizantii PETA sunt exagerate – pana la urma, vorbim despre una dintre cele mai radicale organizatii care apara drepturile animalelor, iar actiunile lor au fost de-a lungul timpului mult discutate, chiar ca multe au dus la schimbari valoroase pentru necuvantatoare. De la condamnarea celor care utilizeaza blanurile naturale pana la promovarea veganismului ca singurul mod de a te hrani etic, activistii PETA sustin sus si tare ca ar trebui sa fim mai atenti la ceea ce consumam daca sustinem ca ne plac animalele.

Cazul de fata? Un articol aparut pe site-ul oficial al organizatiei, care ne provoaca sa constientizam faptul ca mancarea noastra este deseori produsul violurilor. Cum asa?

Logica este simpla – atunci cand un om este fortat sa intretina raporturi sexuale involuntare, numim actul acela un viol. Dar o multime de animale sunt fortate – iar atunci numim procesul inseminare artificiala'.

Vacile sunt violate iar puii lor sunt in mod deliberat lasati orfani pentru a se produce lapte. Vacile produc lapte la fel ca si oamenii, ca sa isi hraneasca puii. Pentru a la forta sa produca cat mai mult lapte, fermierii le insemineaza an de an folosind o unealta numita in industrie rape rack. (…) Vacile sunt lipsite de aparare in fata acestor metode. Apoi, puii sunt luati de langa mamele lor, ceea ce le cauzeaza atat lor, cat si vacilor, o mare suferinta. Vacile pot fi auzite chemandu-si viteii zile la rand (…)'.

Articolul, foarte sumbru, se incheie cu un indemn la veganism. Nici o feminista nu ar consuma produse care sunt rezultatul violurilor. Cand stii mai bine, faci mai bine. Devino vegan – pentru toate acele mame, surori, fiice si pentru toate femeile ale caror corpuri sunt exploatate.'

Deci? Iti mai doresti branza intr-un sandvis?

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle