Menstruatia in sport – un tabu care trebuie depasit

Fu Yuanhui, inotatoare in echipa Chinei la Jocurile Olimpice de la Rio, este ultima dintre atletele (putine, pana acum) care au vorbit deschis despre menstruatie si modul in care le afecteaza perfomantele lor in competitiile sportive.

Menstruatia in sport – un tabu care trebuie depasit

Inotatoarea chineza Fu Yuanhui este ultima sportiva care a declarat deschis ca motivul pentru care nu a avut cea mai buna performanta la proba de stafeta mixt de la Olimpiada de la Rio a fost menstruatia.

Inaintea sa, si jucatoarea de tenis Heather Watson a recunoscut ca ameteala si vederea incetosata de care a suferit in timpul unui meci din cadrul Australian Open 2015 s-au datorat menstruatiei. O alta fosta jucatoare de tenis, Annabel Croft, a declarat ca menstruatia reprezinta „ultimul tabu' pentru femeile din sport.

Dupa finala concursului de stafeta mixt la inot, de sambata, in care China s-a clasat pe locul 4, Yuanhui si-a cerut scuze in fata colegelor sale de echipa pentru performanta sa slaba.

„Nu cred ca am inotat foarte bine astazi. Simt ca mi-am dezamagit colegele de echipa', a declarat Fu, vizibil trista. „Asta este pentru ca menstruatia mi-a venit ieri si m-am simtit foarte obosita – dar asta nu este o scuza, tot nu am inotat cat de bine ar fi trebuit.'

Fanii chinezi au fost foarte rapizi in a-si sustine inotatoarea si in a o lauda pentru ca a rupt tacerea care inconjoara femeile din sport si ciclurile lor menstruale. Multi chiar au spus ca nu si-au dat seama ca o femeie poate inota in timpul menstruatiei.

Citeste si:
Taxa pe feminitate

Insa, fiind ceva cat se poate de normal si de natural, menstruatia, mai ales la femeile sportive, nu ar trebui sa mai fie inconjurata de tacere. In acest moment este inca un tabu, poate ultimul, care trebuie depasit cat de curand.

Foto: twitter.com/jezebel

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle