Marchesa Luisa Casati, excentrica muza a secolului XX

Muza, o adevarata „femme fatale” a epocii, decadenta marchiza Luisa Casati a fost o legenda in epoca.

Marchesa Luisa Casati, excentrica muza a secolului XX

Marchiza privea fiecare ocazie ca pe un bal mascat, fie ca-si scotea leoparzii la o plimbare in miezul noptii prin piata San Marco din Venetia, imbracata doar intr-o haina de blana (leoparzii, animalele sale de companie, purtau bijuterii), fie ca gazduia un bal mascat la Paris, deghizata in celebrul ocultist italian Cagliostro. A devenit un personaj intimidant atunci cand a incuiat in dulap o invitata care-i copiase costumul. Marchiza facea absolut orice ii statea in putinta pentru a fi in centrul atentiei, inclusiv isi accentua ochii, oricum imensi, cu picaturi de extract otravitor de matraguna. Infatisarea iesita din comun a marchizei a scandalizat lumea buna a epocii sale, dar a atras si multi admiratori. Desi a avut multe aventuri, marea ei iubire a fost influentul poet italian Gabriele d’Annunzio, cu aproape 20 de ani mai in varsta decat ea. Se spune ca personajul Isabellei Inghirami din „Forse che si forse che no' („Poate ca da, poate ca nu'), romanul lui d’Annunzio, este inspirat de Luisa Casati, desi alte voci sustin ca romanul respectiv i-a fost inspirat lui DAnnunzio de propria iubire pentru contesa Giuseppina Mancini.

Dornica „sa investeasca in propria nemurire', marchesa Luisa Casati a comandat numeroase portrete si sculpturi unor artisti celebri in epoca, inclusiv pictorilor Giovanni Boldini, Giacomo Balla, Augustus John, Paolo Troubetzkoy, Romaine Brooks (cu care a avut, de altfel, si o aventura), Kees van Dongen, dar si fotografului Baron de Meyer. Printre multele talente pe care le-a promovat s-a aflat si Man Ray, un fotograf aproape necunoscut la vremea aceea, ce i-a realizat un portret celebru, in care aceasta frumusete vanitoasa este infatisata cu sase ochi, spre delectarea ei.

Marchesa Luisa Casati a fost si muza pentru artistii futuristi italieni, cum ar fi F.T. Marinetti, Fortunato Depero si Umberto Boccioni. Portretul ei, realizat de Augustus John, este una dintre cele mai celebre picturi din Galeria de Arta din Ontario. Jack Kerouac a scris poezii despre ea, iar Robert Fulford a fost impresionat de marchiza, pe vremea cand era elev.
Pe masura faimei si excentricitatii ei au fost si resedintele pe care le-a avut. In 1910, marchiza s-a mutat in Palazzo Venier dei Leoni, pe Canal Grande din Venetia (care acum gazduieste colectia de arta Peggy Guggenheim). Seratele organizate de Marchesa Luisa Casati acolo sunt legendare. Din 1919 pana in 1920, a locuit in Villa San Michele din Capri, fiind chiriasa antipaticului Axel Munthe. Perioada petrecuta de ea pe insula, un loc tolerant cu artistii si persoanele gay, aflate in exil, a fost descrisa de autorul britanic Compton Mackenzie in jurnalele sale.

Considerata candva cea mai bogata femeie a Italiei, marchiza si-a petrecut ultimii ani din viata fara nici un ban. Pana in 1930, Luisa Casati acumulase o datorie de aproximativ 25 de milioane de dolari. Aflata in incapacitatea de a-si plati creditorii, ii sunt scoase la licitatie bunurile personale. Se pare ca insasi Coco Chanel a fost una dintre ofertante. Ruinata, marchiza Casati s-a mutat la Londra, unde si-a trait ultimii ani din viata intr-o saracie lucie, locuind intr-o garsoniera austera. Gurile rele spun ca a fost vazuta scormonind prin gunoaie, in cautare de pene cu care sa-si decoreze parul. Pe 1 iunie 1957, Luisa Casati moare in urma unui accident vascular cerebral, la varsta de 76 de ani, la ultima sa resedinta din Beaufort Gardens, Knightsbridge. Marchesa Luisa Casati este inmormantata la Cimitirul Brompton, purtand accesorii din piele de leopard si gene false, alaturi de unul dintre cainii sai pechinezi preferati. Ca o trista ironie, piatra sa funerara, in forma unei urne, drapata cu o panza si flori, este inscriptionata cu numele ei scris gresit („Louisa' in loc de „Luisa') si cu un citat din Shakespeare: „Varsta nu o poate vesteji, nici randuiala nu-i poate banaliza varietatea infinita' („Age cannot wither her, nor custom stale her infinite variety' – „Antoniu si Cleopatra').

Foto: Instagram

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle