Litera Z: ce semnifică simbolul de pe echipamentele de luptă rusești, care se răspândește acum în social media?

Litera Z este vizibil pictată pe multe dintre echipamentele rusești de luptă, iar în ultimele zile devine din ce în ce mai vizibilă în social media. Care este semnificația ei?

Litera Z: ce semnifică simbolul de pe echipamentele de luptă rusești, care se răspândește acum în social media?

Litera Z devine un simbol al armatei ruse în invazia lor în Ucraina, care a debutat pe 24 februarie. Însă litera, vopsită pe tancuri, transportoare și alte echipamente rusești, a fost vizibilă pentru sursele de informații deschise care supravegheau mișcările rușilor de la graniță încă dinainte ca invazia să aibă loc. Deși unele echipamente afișează alte litere (precum O, X, A sau V), atenția internetului și a lumii întregi s-a concentrat pe simbolul Z, mulți experți militari încercând să găsească originile acestuia – mai cu seamă că, notează The Guardian, litera nu există în alfabetul chirilic.

Cea mai răspândită teorie privind litera Z așa cum apare ea vopsită pe echipamente (uneori încadrată în felurite figuri geometrice) spune că aceasta ar semnifica zona în care ar trebui să ajungă respectivele trupe, Z putând să indice vestul (zapad), dar sunt și voci care au sugerat că litera ar trimite la numele președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski.

Deși nu au fost făcute declarații oficiale din partea Rusiei în acest sens, Ministerul Apărării din Federația Rusă a postat pe contul său de Instagram o altă explicație – litera Z semnificând victoria (Za pobedu însemnând Pentru victorie). Cert este că simbolul a fost adoptat acum de mulți ruși care susțin războiul purtat în Ucraina – Russia Today vânzând deja tricouri cu acest însemn pentru cei care își doresc să susțină armata. Litera Z apare acum și pe mașini sau pe clădiri și panouri publicitare plasate în marile orașe din Rusia.

Mai mult, sunt școli care și-au dispus elevii în rânduri care formează litera Z – iar imaginea pe care o vezi aici îi arată pe copiii bolnavi terminal dintr-un spital din Kazan, aranjați astfel încât să formeze simbolul.

Același simbol a fost arborat și la marșurile de susținere a trupelor ruse care au fost organizate în Serbia în weekendul trecut, iar sâmbătă, 5 martie, gimnastul rus Ivan Kuliak a purtat litera Z pe piept la o competiție care a avut loc în Doha.

Nu toți rușii susțin simbolistica întruchipată de litera Z. La protestele împotriva războiului unde au fost reținute până acum mii de persoane, unele au arborat pancarte cu cuvântul Zachem (pentru ce?), încercând să deturneze sensul literei. Mai mult, membii colectivului Pussy Riot, un grup de artiști care se opune guvernării lui Putin, au afirmat că au găsit litera Z vopsită pe ușile apartamentelor lor.

Citește și:
Mesajul Papei Francisc despre războiul din Ucraina: „seamănă moarte, distrugere și nenorocire'

Foto: Twitter

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle