Hollywood-ul si religia sa preferata: scientologia

Scientologia este aseme­nea cocainei: e costisi­toare, e preferata celebritatilor si te face sa te simti mai bine. Dar, pina la urma, ce este scientologia si cui foloseste ea?

Hollywood-ul si religia sa preferata: scientologia

Sa incepem cu ce s-a intimplat acum 75 de mi­lioane de ani in Confederatia Galactica condusa de rauvoitorul Xenu. Planetele care faceau parte din aceasta Confederatie erau suprapopulate, asa ca Xenu a incarcat miliarde de extra­terestri pe o naveta spatiala si i-a adus pe Pamint. Nu s-a multumit sa-i exileze pe planeta noastra si apoi sa-i lase in pace, ci i-a plasat pe bietii extraterestri in citiva vulcani, unde a provocat pu­ternice explozii cu bombe cu hidrogen. Extraterestrii s-au risipit in miliarde si miliarde de particule invizibile numite „tetani”, care continua sa traiasca in trupurile noastre si astazi si de care nu putem fi constienti decit daca atingem un nivel avansat in scientologie. La care, dupa cum banuiti, nu avem acces decit daca platim. Mult. (Am facut un calcul conform caruia drumul pina la un nivel mediu-ridicat in scientologie te costa cam cit o garsoniera intr-o zona semicentrala din Bucuresti.) Dar de ce este important sa fim constienti de tetanii din noi? Ei bine, acestia sint nemuritori. Adica noi insine sintem nemuritori! In caz ca nu stiati, memoria noastra este afectata de engrame, adica de toate experientele negative prin care am trecut de-a lungul vietilor succesive si care ne-au transformat in niste bieti oameni care nu se pot lupta cu propria conditie. Cit timp nu sintem constienti ca sintem tetani, raminem limitati de TESM (timp, energie, spatiu si materie).

Sa stiti ca nu am baut nimic, nici macar o cafea cu whisky, inainte de a va spune aceasta poveste. Si sa stiti ca nici nu vreau sa jignesc pe nimeni, la urma urmei „tetan” nu este un cuvint chiar atit de urit! Aceasta e teoria pe care este fondata Biserica Scientologica si care apartine scriitorului de literatura stiintifico-fantastica L. Ron Hubbard. Acesta a lansat in anii ‘40 dianetica, o pseudostiinta care ne invata cum sa ne vindecam prin stergerea memoriei reactive unde se stocheaza toate amintirile negative pe care le-am dobindit de-a lungul vietilor noastre pamintene si extraterestre.

Citiva ani mai tirziu, acelasi L. Ron Hubbard s-a folosit de ideile de baza ale dianeticii pentru a lansa scientologia, pe care o definea drept un tip de filozofie religioasa aplicata. Conform unui citat care i se atribuie, ar fi afirmat la un moment dat ca, daca vrei sa faci un milion de dolari si nu stii cum, trebuie sa fondezi o religie… Nimic mai simplu, se pare! Amesteci citeva elemente din religiile orientale, citeva notiuni freudiene, citeva legende despre facerea lumii, putin talent de scriitor SF si o picatura de geniu in marketing si obtii o noua religie care in prezent are milioane de adepti. Important este si sa inventezi niste termeni specifici cu rezonanta latineasca, niste teorii secrete la care nu ai acces decit dupa ce intri in hora scientologica si, daca ai noroc sa cistigi de partea ta un grup de vedete format din Tom Cruise, familia Travolta, Juliette Lewis, Kirstie Alley, Lisa Marie Presley, Katie Holmes si alti citiva la fel de cunoscuti, succesul este asigurat.

Teoretic, L. Ron Hubbard a murit in anii ‘80, dar fiind, in fond, un tetan nemuritor, se poate bucura din plin in conti­nuare de succesul obtinut. Sint sigura ca sufletul sau are o colectie cu articole decupate din ziar despre toate aparitiile publice ale lui Tom Cruise!

Secta, religie sau afacere?

Scientologia propune un fel de terapie numita „auditare”, extrem de costisitoare, care se des­fa­soara in urmatorul fel: „auditatul” trebuie sa ras­punda la o serie lunga de intrebari in fata celui care il „auditeaza”, intrebari referitoare la trecutul sau. Scopul este acela de a-si sterge engramele din memoria reactiva, vinovate de starile negative, de afectiunile psihosomatice si de blocajele de orice fel. La finalul terapiei, cu zero engrame pe constiinta, tetanul devine, in sfirsit, constient de conditia sa, fiind iluminat si putind la final sa-si exercite controlul asupra lumii inconjuratoare prin intermediul mintii. Nu stiu daca Tom Cruise isi poate lua un pahar de apa fara sa se ridice din pat si fara sa dea drumul la robinet, dar, conform acestor teorii, asta ar trebui sa se intimple. Gurile rele spun ca auditarea este extrem de importanta pentru a obtine informatii care mai tirziu pot folosi unui santaj, dar nu am trecut niciodata prin asta, asa ca nu stiu ce sa va spun.

Ea este facilitata si de un gadget inventat de Hubbard, e-meter-ul, un fel de detector de minciuni care inregistreaza schim­ba­rile de electricitate de la suprafata pielii si care se foloseste pentru a localiza engramele. Scientologia este recunoscuta drept religie oficiala in SUA, Suedia, Spania, Portugalia, Slo­venia, Croatia, Ungaria, Noua Zeelanda si Taiwan. Criticii scientologiei spun ca aceasta nu este nimic altceva decit o secta periculoasa pentru ca atenteaza la sanatatea psihica si fizica a subiectului, condi­tioneaza „vindecarea” credinciosilor de sume mari de bani, ii agre­seaza si ii hartuieste pe criticii ei si le pune bete in roate celor care vor sa o paraseasca. Promite sa rezolve orice pro­blema: stresul, depresia, lipsa de incredere in sine, esecul profesional, bolile psihice. De asemenea, Bise­rica Scientologica isi propune sa rezolve si probleme sociale: alcoo­lism, dependenta de droguri, criminalitate etc. Nu trebuie decit sa pla­testi contravaloarea garso­nierei de care va spuneam mai sus pentru a parcurge un curs com­plet, si gata! Esti vindecat! Si sa stiti ca, in cazul in care des­chi­derea unei misiuni scien­tolo­gice vi se pare o bu­na idee de afaceri, va trebui sa platiti o ta­xa de franciza consistenta. De asemenea, va trebui sa platiti drepturi de autor pentru toate simbolurile scientologice pe care veti fi nevoiti sa le folositi. Nu-i asa ca vi se pare o idee mai buna sa va des­chideti o gogoserie?

Cit de periculoasa este scientologia?

Cind Jett Travolta, fiul adolescent al lui John Travolta si al lui Kelly Preston, a fost gasit mort, lumea in­trea­ga s-a intrebat daca acesta nu a fost victima scientologiei. Pa­rintii sai declarasera in repetate rinduri ca Jett sufera de sindromul Kawasaki, o boala rara care afecteaza vasele de sin­ge. Pe certificatul sau de deces scrie ca a murit din cauza unui atac cerebral, dar imediat au inceput sa apara zvonurile conform carora Jett suferea de au­tism asociat cu epilepsie. Doctrina scientolo­gi­ca, imbra­tisa­ta si de parintii Tra­vol­­ta, nu re­cunoaste bolile psi­hi­ce si sustine ca persoanele care sufera de astfel de afectiuni sint neevolua­te, astfel ca adolescentul nu fuse­se niciodata tratat.

Intrebarea „ce s-ar fi intimplat cu Jett daca nu s-ar fi nascut intr-o familie de sciento­logi?” este in con­tinuare pe bu­zele tuturor scep­ticilor. Chiar da­ca doctrina scientolo­gica a fost controversa­ta inca de la aparitie, in ultimii ani, odata cu cresterea notorietatii ei, a inceput sa fie criticata din ce in ce mai sever si sa i se impute ritualul obligatoriu de puri­fi­care, considerat drept un procedeu medical ilegal, practicarea unui sistem intern de diagnosticare si de tratament pentru o serie intreaga de afectiuni, realizat fara implicarea vreunui medic. Pe post de concluzie, fac acelasi indemn pe care l-au facut si cei de la Anony­mous, grupul fondat pe Internet, care a declarat razboi Bisericii Scientologice. Cauta-ti-o pe Google pe Lisa McPherson! Mai departe trageti ce concluzii vreti. 

Mini dictionar de scientologie

Dianetica

Termenul are la baza cuvintele grecesti dia – „prin”– si nous – „suflet” – si denumeste „stiinta” conform careia mintea noastra este formata din trei parti: una analitica, una reactiva si una somatica. |n partea reactiva sint inregistrate toate evenimentele negative prin care am trecut vreodata si care constituie cauza afectiunilor noastre psihosomatice.

Engrame

Engramele sint inregistrarile tuturor experientelor negative pe care le-am avut de-a lungul vietii actuale si in timpul altor vieti terestre sau extraterestre si care sint stocate in memoria reactiva.

Clear

Statutul de clear il au cei care nu mai poseda memoria reactiva si care au constientizat ca au statutul de tetan. Cum ar fi Tom Cruise… Cei care nu au atins inca aceasta stare sint in categoria preclear.

Auditing

Termenul provine din verbul latin audire, „a asculta”, si desemneaza activitatea prin care auditorul il ghideaza pe preclear in trecut si il pune sa-si aminteasca un eveniment neplacut pe care acesta il povesteste de mai multe ori, pina cind nu ii mai stirneste suferinta.

Tetan

In scientologie, acesta este echivalentul sufletului uman, nemuritor.

Despina Badescu

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle