Greșeli de comunicare care distrug relația încet și sigur

Există o serie de greșeli de comunicare în cuplu pe care e sănătos să le eviți în mod conștient, chiar dacă îți sunt foarte la îndemână.

Greșeli de comunicare care distrug relația încet și sigur

Aceste greșeli de comunicare pot reprezenta un tipar văzut în familie, la părinții tăi. Un model preluat, fără să știi că se poate și diferit, mai sănătos. Sau soluția de a face față, de a supraviețui atunci când te simți atacată, neiubită, neimportantă. De fapt acestea fiind gânduri care mai departe te fac să te simți tristă, singură, în pericol. Comunicarea poate face și desface relații, iar dacă pe a ta dorești să o crești frumos e necesar să îți corectezi abordările defectuoase.

Judecata

Cine spune că perspectiva ta este 100% corectă, iar a partenerului 100% incorectă? Se poate ca fiecare să dețină adevărul propriu, iar judecata să fie o modalitate de a anula ceea ce simte celălalt sau e important pentru el. De aceea nu există numai alb sau negru, ci și zone gri.

Generalizarea

Niciodată… întotdeauna… de fiecare dată… Oare cât de des le spui? Verbalizarea lor anulează excepțiile, situațiile când nu s-a întâmplat așa cum nu îți place ție. Ori de câte ori le gândești sau le zici întâi caută în trecut dovada contrarie. Vei fi surprinsă câte astfel de dovezi vei găsi.

Evadarea în trecut

Te face să muți atenția de la situația prezentă și tensionată ce necesită rezolvare. Ajungeți să vă certați monstruos, nu să găsiți soluții pentru aici și acum. Reproșurile de acest tip, pentru povești apuse, nu sunt nicicum constructive și te fac să intri în luptă de putere. Dacă atunci te-ai simțit neputincioasă sau pierzătoare, acum vrei să ieși învingătoare. Dar a fi învingătoare presupune și o cale de mijloc agreabilă pentru amândoi, nu doar versiunea ta.

Nu asculți

Cum ai putea să găsești alături de partener soluția despre care vorbeam anterior dacă nu asculți ce simte, ce gândește, care îi este perspectiva sau propunerea lui pentru rezolvarea problemei? Doar te ventilezi, scoți la iveală tumultul interior fără a-l lua și pe partener în calcul.

Ești doar reactivă

Un buton de alarmă sună sau pâlpâie fără încetare. Partenerul a primit în mintea ta eticheta de dușman și ca atare nici nu mai e vorba de echipă, ci de cum să te aperi de cel care vrea să îți facă rău. Această încadrare, etichetare, te plasează în postura de a ataca direct (cea mai bună apărare este atacul), sau de a sta în expectativă și a-i para fiecare cuvânt.

Nu ai răbdare…

… să îl asculți, să îl lași să vorbească și nici să porți discuția în sine. Ți-ar plăcea ca pur și simplu să tacă sau să existe o baghetă magică care să rezolve problema. Însă lipsa aceasta de răbdare e distructivă și induce o distanță între voi, deoarece de cele mai multe ori te plasezi pe o poziție superioară și pe el pe una inferioară.

Citește și:
Dovezi că intri în rol de salvator pentru partenerul tău de cuplu și ar trebui să te oprești

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle