Ghid de prim ajutor emoțional dacă ai fost concediată

Ai fost concediată, iar asta te-a afectat emoțional și financiar. Ce să faci concret într-o situație de criză din ce în ce mai frecventă în pandemie.

Ghid de prim ajutor emoțional dacă ai fost concediată

În contextul pandemic din ce în ce mai mulți oameni și-au pierdut locul de muncă. Industrii întregi au fost foarte afectate, iar echilibrul emoțional dat peste cap dacă ai fost concediată și ai rate, datorii, iar economiile sunt puține sau inexistente. Dacă te afli într-o asemenea situație nu lăsa anxietatea să te copleșească.

Nu îți ignora emoțiile


Este o diferență între a nu te lăsa copleșită de negativism și a-ți ignora complet emoțiile. E firesc să fii tristă, furioasă, să te simți nedreptățită. Plângi, ventilează prin povestire la o prietenă. Dă afară ceea ce simți că stă să erupă. Ai nevoie de câteva zile să stai tu cu tine? Fă-o. Poți chiar să scrii scrisori terapeutice, pe care nu le trimiți nimănui, le distrugi după ce le-ai scris. Să îți notezi acolo tot amarul, nemulțumirea. Ca să depășești o situație e necesar să o accepți. Zarurile au fost aruncate, iar tu nu ai ce face în privința asta.

Cere lămuriri…

… dacă așa simți. Discută cu superiorul tău și obține răspunsuri cât mai clare, mai transparente. Asta va împiedica mintea ta să creeze scenarii cu iz de vinovăție sau devalorizare. Cum că tu nu ai fi fost suficient de bună. Nu că firma chiar are probleme financiare și se reduc costurile din mai multe unghiuri.

Menține legătura cu foștii colegi

Ați petrecut mult timp împreună și poate chiar aveți o legătură de amiciție. Pot fi un suport suplimentar, pe lângă familie și prieteni. În plus, și ei au cunoștințe, un mediu social, ce pot fi o sursă de informații și, de ce nu, șansa unei noi oferte de muncă.

Nu te izola

E un moment delicat când ai nevoie să nu te simți singură, abandonată, pierdută, fără speranță. Îndreaptă-te către cei dragi ție. Încarcă-te de la ei emoțional cât poți. De asemenea fă-ți calcule financiare și vezi exact care este situația ta în momentul prezent. Ai nevoie de un împumut pe care ți-l pot acorda chiar apropiații?

Ai grijă de tine

Fă în continuare mișcare, mănâncă sănătos, respectă un orar firesc de somn. Stresul la care ești supusă impactează sistemul imunitar, căruia ai nevoie să îi dai o mână de ajutor. Dulciurile, fumatul, alcoolul ca forme de autoliniștire sabotează sănătatea și nu șterg tristețea așa cum poate că ai impresia.

Intră în acțiune

Lentoarea, lipsa de acțiune nu sunt neobișnuite. Ești atât de dărâmată încât nici cv-ul nu îl completezi sau aplici la 2 job-uri. În fundal vinovăția va rula la putere maximă, ceea ce te incapacitează și mai mult. Adună-ți forțele și caută activ un nou loc de muncă. Vrei să schimbi domeniul de activitate? De ce nu! Momentele de criză pot fi o foarte bună oportunitate pentru reinventare.

Citește și:
Tristă, anxioasă, dezamăgită? Remedii de moment care îți îmbunătățesc starea de spirit

Foto: PR

Vezi şi primul ajutor în caz de arsuri – la ce să fii atent!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle