Excesul este și el dăunător. Tipuri de relații care îți afectează relația de cuplu

Există tipuri de relații care sunt benefice în viața personală sau de cuplu, dar tot ele pot aduce și dezechilibru.

Excesul este și el dăunător. Tipuri de relații care îți afectează relația de cuplu

Extremele nu sunt niciodată indicate. Prea mult sau prea puțin din ceva duce la nevoi emoționale încălcate, la frustrare, ba chiar la menținerea în tipare de gândire și comportamentale foarte vechi, care acum nu-ți mai servesc scopurilor de individ aflat la vârsta maturității. Iar asta se aplică și în ceea ce privește tipurile de relații importante, semnificative din viața ta. Cum se poate ca tocmai cuplul să aibă de suferit din această dinamică? Iată câteva perspective.

Relația cu sine

Tu ești cea mai importantă persoană din viața ta, iar pentru a fi în contact emoțional real cu ceilalți e necesar să fii în contact emoțional real cu tine. Pentru a-i putea ajuta pe ei, întâi trebuie să te ajuți pe tine. Pentru a fi prezentă, e necesar ca întâi să fii prezentă în universul tău interior. Să te vezi, să te asculți, să te accepți, să fii blândă cu sine, să te iubești. Dezechilibrul în cuplu apare când întoarcerea către sine se transformă în egoism pur și îndreptățire, când când te vezi doar pe tine, nu și pe partenerul de cuplu. Când căutarea ta lăuntrică, dorința de a te echilibra, de a fi mai bine tu cu tine se traduce în evitarea intimității în relație, o fugă de partener, ori nu mai reușești să îți vezi partea ta de contribuție și de responsabilitate în creșterea și menținerea relației.

Relația cu părinții

O relație bună cu părinții este hrănitoare, dar ea devine disfuncțională când consideri că fericirea părinților tăi este responsabilitatea ta și faci și acum tot ce e posibil pentru a-i mulțumi. Când nevoia de independență și de autonomie nu sunt împlinite în raport cu ei, rămânând o fetiță care nu se poate desprinde de părinți, care vrea în continuare ca ei să îi spună ce să facă, ce decizii să ia. Viața pe care o duci nu este alegerea ta și a partenerului de cuplu, este a părinților care desigur că devin intruzivi și în familia pe care ți-ai construit-o adult fiind.

Relația cu prietenii

Avem pe de-o parte femeia care știe cât de important este să aibă timp personal, să își cultive în continuare relațiile semnificative. Că viața nu se rezumă doar la cuplu, cu acte sau fără. Pe de altă parte avem femeia aflată în relație, dar care își dorește libertatea și lipsa de granițe pe care o are o femeie singură. Cea care nu este dispusă și nu negociază cu partenerul său limitele timpului personal, ale activităților avute individual cu prietenele sale.

Relația cu banii

De ce e importantă? Deoarece se află în top 3 motive de divorț, iar banii sunt în final și ei o metaforă. Economisesc la sânge și mă deprivez pe mine și pe tine, partenerul meu, de activități plăcute sau de un confort rezonabil. Cheltui necumpătat, fără să am în cuplu reguli financiare. Banii sunt cei care aduc o plasă de singuranță prin fondul de economii și traduc siguranța relației, angajamentul prin achiziții serioase, de tipul casă sau mașină.

Relația cu profesia

Munca în exces are de fiecare dată ceva în spate. Este o formă de validare? O manifestare a perfecționismului? O fugă de acasă și responsabilitățile aferente? O fugă de relație și problemele din cuplu? Calmarea unor frici, de exemplu frica de sărăcie? Doar că atunci când ești la birou sau într-un colț al casei cu laptopul în brațe, nu ești prezentă în viața ta de cuplu.

Citește și:
Cum crezi că-ți salvezi relația sau căsnicia făcând compromisuri care te distrug

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle