Este (mai) etic sa cumperi vintage?

Sa cumparam mai putin a devenit deja un crez. Dar putem cumpara, oare, mai bine?

Este (mai) etic sa cumperi vintage?

In lunile care au trecut de cand am inaugurat rubrica Less is more, discutiile din redactie pe tema modei sustenabile s-au inmultit considerabil. Ei, si, in goana noastra continua dupa cele mai sic tinute, am inceput sa ne punem din ce in ce mai des problema unui fel mai responsabil de a face cumparaturi. Si, cum era firesc, am ajuns sa atingem si tema vintage. Asta pentru ca, de cele mai multe ori, motivatia noastra de a cumpara o piesa cu istorie, vreun accesoriu special sau o rochie lucrata de mana cu cateva zeci de ani in urma nu e aceea de a fi mai chibzuite, ci tocmai de a gasi acea piesa pe care nu o mai are nimeni, care nu poate fi multiplicata si pe care in nici un caz nu o vom vedea, la vreo petrecere, purtata de inca trei femei la fel de dependente de moda ca si noi. Dar daca moda vintage ar fi solutia responsabila la toate problemele noastre etice?

Vintage fair

Pentru Laura Calin, organizatoarea targului V for Vintage, care sarbatoreste in noiembrie cea de-a 13-a editie, sustenabilitatea a fost unul dintre atu-uri atunci cand a decis, in 2008, sa puna in miscare o astfel de afacere. „Reintroducerea in circuitul comercial a hainelor vintage concureaza cu colectiile magazinelor mass market. In mod cert ne doream sa venim cu o alternativa la consumul cantitativ, sa scoatem in lume acele mici comori unicat, care te fac sa constientizezi ce porti si, pe o scara mai mare, ce consumi. Asa a ajuns sa stranga in jurul ei expozanti pasionati de povesti, de moda si de istorie care, la un moment dat, au descoperit ca zona vintage combina toate aceste lucruri. Dupa ei a venit si publicul, impartit, dupa cum spune Laura, in trei categorii: „colectionarii, care vad in achizitionarea unei piese vintage o investitie, cei care cauta piese statement, si cautatorii de chilipiruri.

Targul ei, din ce in ce mai extins cu fiecare editie, aduce acum in fata publicului atat vanzatori de vintage, cat si designeri romani, propunandu-si sa lanseze un model nou, cel al consumului de moda slow, constient si educat. Lucru care se poate intampla numai daca „e sustinut constant de o campanie despre toate aspectele zonei vintage, de la ce inseamna la cum cumperi, cum intretii, cum combini vintage cu design romanesc. Tocmai de aceea, Laura are cateva sfaturi cand vine vorba de a cumpara vintage: „Cumparatorul trebuie sa nu se grabeasca, sa se documenteze, sa caute moduri in care poate purta si accesoriza o piesa, ca sa nu ajunga sa ocupe degeaba locul in dulap. Sa analizeze bine materialul, cusaturile si starea generala a produsului, si sa aleaga doar piese vestimentare in stare buna – reparatiile sunt foarte dificile pe o piesa vintage.

Vintage online

Daca targurile deja devenite clasice nu sunt tocmai pe gustul tau, ai mereu varianta de a vana haine cu istorie pe Internet. Chiar la o vanatoare de haine (si la placerile pe care le genereaza) s-au gandit si Iulia Marusca si Maria Farcas cand au pus la cale site-ul The DearHunters, unde pasionatele de taieturi optzeciste pot gasi, practic, orice. „Principalul resort a fost instinctul irezistibil de vanatoare. Si, bineinteles, de a le oferi hainelor sansa unei noi vieti, cu un alt stapan, intr-o alta lume. Suntem fascinate de puterea contextului, cat de mult se schimba perceptia asupra unui lucru pus intr-o noua lumina, oferit spre noi interpretari.

Mica lor clientela, aflata mereu in crestere, alege sa cumpere de pe The DearHunters piese culese din talciocurile din Transilvania, Viena sau Berlin din motive diferite. „Avem confirmari de la cliente care ne spun ca prefera sa cumpere de la noi sau de la alte magazine similare decat de pe high street. Moda actuala este o perpetua reintoarcere spre trecut, o reinterpretare sau pur si simplu o reproducere a unor modele din alte decenii. Motiv pentru care se intampla frecvent cazuri in care o rochie cu o taietura asemanatoare sa fie din poliester la marile magazine si din matase pe site, iar pretul sa fie tot pe acolo. Iar cand cumperi haine vintage de pe net, spun ele, criteriile ar trebui sa fie aceleasi ca in cazul oricarei alte haine: „Sa te avantajeze si sa faca fata cu demnitate la purtari frecvente.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle