De la chatting la cheating – Infidelitatea e online

Petrecem ore intregi vorbind cu necunoscuti, ne trecem sub tacere statutul social, spargem parole si citim e-mail-urile care nu ne sint adresate. Alina Baisan investigheaza gradul de infidelitate din mediul virtual.

De la chatting la cheating – Infidelitatea e online

“Te-am vazut in bratele altui barbat”, mi-a scris intr-o zi pe Facebook un tip, referitor la o fotografie in care fusesem taguita. Abordarea lui se dorea a fi o gluma, intrucit eram la o seara dansanta si orice cadru fotografic m-ar fi surprins, literalmente, „in bratele” unui barbat. Insa acest „alt barbat” presupunea ca exista deja un prim barbat si anume el, tipul care imi „re­pro­sa” ipostaza compromitatoare in care ma vazuse. Or „re­latia” noastra nu trecuse niciodata de barierele unui nevinovat flirt virtual, care consta in schimburi amu­zan­te de poezii scrise de un anume poet român. Pe tipul de care va vorbesc l-am intilnit de citeva ori face to face, insa nu am schimbat mai mult de citeva vor­be de fiecare data, desi pe Internet purtasem discutii ceva mai „incinse”. Re­cu­nosc ca in viata reala nu as fi vrut sa am de-a face cu el, dar pe Inter­net era chiar amuzant. Ne confruntam cu astfel de situatii amuzant-ridicole la tot pasul.

Conectati la Internet ca la tubul de oxigen, interactionam cu lumea prin interme­diul Messenger-ului, Facebook-ului sau Twitter-ului si traim cu impresia ca avem „relatii” cu oameni pe care nici nu i-am intilnit in viata reala. In mediul virtual orice tip care se pricepe la „vorbe” poa­te deveni interesant, mai ales daca status-ul sau nu te lamureste in pri­vinta statutului lui social. Fa un exercitiu simplu si verifica citi dintre prietenii tai au fotografii cu prietenele lor pe Facebook sau au trecut la status „intr-o relatie cu X” sau „casatorit cu”… Vei constata ca un procent foarte mic dintre acestia declara pe Internet ca sint cu cineva. Cit am fost intr-o relatie ceva mai serioasa, nu am pus niciodata foto­gra­fii cu prietenul meu pe Facebook, nici nu mi-am declarat public situatia amoroasa. La fel a procedat si el. Luate separat, albumele noastre foto nu ofereau nici un indiciu cum ca am fi fost „intr-o relatie“. Era acesta un semn de discretie, de protejare a „inti­mi­tatii” cuplului sau, mai degraba, o fereastra deschisa pentru po­tentialii masculi cibernetici care misuna ne­stingheriti prin spatiul virtual?

Ne expunem pe Facebook, in galerii de imagini, vacantele in care mergem, cit au mai crescut in inaltime copiii nostri sau cum arata locuinta noastra si, cu toate astea, multi dintre noi pastrea­za tacerea in privinta relatiei lor amoroase. Daca vrei sa afli ceva despre un om, intri pe pagina sa de Facebook, analizezi fotografiile, pasiunile, link-urile pe care le posteaza si ai deja un portret-robot al personajului. Insa acest portret-robot e de fapt un „autoportret”, e ceea ce alege persoana respectiva sa dez­valuie despre sine. Misterul din spatele unui profil de Facebook ramine in conti­nuare si asta face din mediul acesta un loc ideal pentru flirt. Gindeste-te care e primul lucru pe care il faci cind primesti un „friend request” de la o persoana pe care nu ai intilnit-o in viata reala si despre care nu stii nimic. Te uiti ce prieteni aveti in comun, ii scanezi bine fotografiile, verifici cimpul de la sectiunea „relatii” si apoi dai „accept” sau il treci in lista de cereri de prietenie in asteptare.

Multi vad flirtul online drept o joaca nevinovata, ca­re nu are mai nimic in comun cu flirtul real. Prie­te­nul meu Bogdan recunoaste ca flirteaza pe In­ter­net. „Nu prea am avut asa multe relatii, dar si daca as avea una, tot as flirta. In nici un caz nu as zice nimanui pe net ca sint implicat intr-o relatie. Si cum lumea de obicei flirteaza, eu nu opresc pe nimeni sa o faca, zicind: «Hei, asta nu duce nicaieri, pentru ca eu sint intr-o relatie», ci intru in joc. Flirtul pe net… nu e de fapt flirt adevarat, e ca un joc pe calculator. Te joci de placere cind esti singur. Apoi ai o relatie si uiti de joc, iar cind te plictiseste fata cu care esti, te joci iar pe calculator. In momentul in care faci asta, inseamna totusi ca exista o mica problema in relatia reala. Daca astepti uneori sa intre fata virtuala pe net sau te gindesti la ea, in timp ce esti cu fata reala, atunci undeva e o problema.”

Dana este casatorita de cinci ani si recu­noaste ca flirteaza si ca asta o ajuta sa-si pastreze casatoria intacta. „Pe pa­gi­na mea de Facebook scrie ca sint casatorita, in schimb M. (sotul meu) si-a trecut la status widowed. Daca el poate scrie asemenea aberatii, eu de ce n-as putea flirta pe net?! Pe Facebook nu o fac, pentru ca Facebook e prea world wide opened. In schimb port discutii private pe Messenger si apoi am grija sa le sterg pe cele prea „picante”. Flir­tez, de exemplu, cu un coleg de birou cu care am fost impreuna in facultate. Acum sintem amindoi casatoriti. Intr-o zi i-am povestit ca am visat ca faceam sex cu o tipa blonda si ca era vara si ea avea pielea sarata si nu a parut deloc oripilat de ce i-am zis, ba dimpotriva, mi-a cerut amanunte. Nu as putea sa-i zic lui M. ca visez ca fac sex cu fete, pentru ca ar face misto de mine. El stie chestii mai intime despre mine, de dinainte de casatorie si ma sicaneaza si acum cu ele. Am vorbit la un moment dat cu un fost iubit pe mess, intr-o noapte, si ne-am amintit de momentele in care eram impreuna. Daca ar fi vazut M. conversatia cred ca eram de mult cu ba­gajele la usa, dar nu a fost decit o simpla rememorare a momentului in care am fost impreuna. Ne-am spus unul altuia ce ne-a placut, ce nu ne-a placut si cam cum ne-a transformat pe fiecare casatoria. Daca nu as putea face chestia asta, as acumula o gramada de frustrari pe linga cele pe care le am si as claca. Nu ma simt vinovata si nici nu simt ca mi-am inselat partenerul doar pentru ca am avut o discutie cu un alt barbat. Cind flirtezi face to face exista o mica posibilitate sa degenereze discutia si chiar sa-ti inseli partenerul de-adevaratelea, pe cind virtual, nu prea ai cum sa o faci. Un flirt micut, nevinovat, nu strica din cind in cind. Cred ca e bine sa ai secretele tale. Sint de acord cu Dr. House: «Toata lumea minte!».”

Desi nu se simte vinovata cu nimic pentru faptul ca flirteaza, Ana recunoaste ca nu ar face asta cu sotul ei in aceeasi incapere. Am intrebat-o daca pe ea ar de­ranja-o sa afle ca si sotul ei are acelasi comportament. „Cred ca m-ar deranja mai mult daca ar face glume pe seama mea cu prietenii lui, decit sa flirteze cu fetele pe mess. Dar stiu ca n-o face. Am intrat pe contul lui de pe Facebook odata cind il lasase deschis si am vazut ca nu prea-l foloseste.”
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
substantial.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle