De ce uiți foarte repede numele celor pe care îi întâlnești – și ce poți face pentru a ți le reaminti

Știm că și ție ți s-a întâmplat să faci cunoștință cu o persoană, al cărei nume să-l uiți imediat după ce l-a rostit, după care să încerci din răsputeri să ți-l amintești.

De ce uiți foarte repede numele celor pe care îi întâlnești – și ce poți face pentru a ți le reaminti

Specialiștii vin cu câteva explicații și soluții în această privință, pentru că, în anumite împrejurări, a uita foarte repede numele celor pe care îi întâlnești poate fi o adevărată problemă.

De ce uităm numele persoanelor


Explicația pentru care uităm foarte repede numele celor pe care îi întâlnim pentru prima dată este foarte simplă – pentru că nu suntem destul de interesați încât să fim atenți când aceștia se introduc. Un specialist spune că oamenii sunt capabili să-și amintească lucrurile pe care sunt motivați să le învețe. Câteodată, ești motivat să reții numele persoanelor, iar în alte dați, este mai mult un gest făcut din politețe, pe care nu-l crezi suficient de important încât să faci un efort pentru a-l ține minte.

Dar acesta lucru nu se întâmplă mereu. De obicei, îți dorești să-ți reamintești, dar observi că l-ai uitat oricum. Acest lucru poate fi din cauză că ai subestimat efortul pe care trebuie să-l depui pentru a-ți aduce aminte ceva atât de simplu precum numele unei persoane.

Un nume comun poate fi ușor de uitat, deoarece nu îți rămâne în minte ca ceva special, interesant, sau pentru că deja cunoști o mulțime de oameni care au acel nume. Totuși, un nume mai rar poate fi mai ușor de recunoscut, dar mai greu de reamintit. Orice nume, comun sau nu, trebuie să se lupte pentru a câștiga un loc în mintea ta deja încărcată. Având în vedere toți acești factori, este necesar un efort mai mare decât crezi pentru a păstra un nume în minte.

Nu e ca și când trebuie să-ți reamintești doar numele, ci și chipul cu care îl asociezi. Cei care sunt presați constant de a face o impresie bună cad adesea în această capcană. Concentrându-ți energia în altă parte, poți neglija o anumită cantitate de informație pe care doar ce ai învățat-o, apoi te străduiești să revii la acea parte din interacțiune, și observi că este aproape imposibil.

Cum ni-l putem aminti

Specialiștii vin în ajutorul nostru și ne recomandă să găsim ceva distinctiv în legătură cu o persoană, și să îl asociem cu numele. Poate fi dificil să-ți amintești un nume comun, precum Andrei, de exemplu, dar dacă îl poți include într-o anumită categorie (chiar și după profesie), ți-l poți aduce aminte mult mai bine.

De asemenea, repetarea numelui cu voce tare, atunci când faceți cunoștință, s-a dovedit a fi o metodă eficientă. Dacă totuși îi uiți numele, poți face o reconstituire în minte a locului în care v-ați cunoscut, subiecte despre care ați vorbit.

Cu toate acestea, este foarte normal să uiți numele anumitor persoane pe care le întâlnești, având în vedere cantitatea de informații pe care o reținem și toți oamenii pe care îi întâlnim de-a lungul timpului.

Citește și:
Totul despre tulburarile de memorie

Foto: PR

Vezi şi cum să-ți amintești numele persoanelor nou cunoscute!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle