De ce nu trebuie să îi spui partenerului tău secrete importante legate de familia ta

Îți dorești transparență totală, dar unele secrete de familie mai e bine să rămână sub tăcere. De ce astfel îți protejezi nu doar partenerul, ci și relația.

De ce nu trebuie să îi spui partenerului tău secrete importante legate de familia ta

Îți dorești ca în relația de cuplu să nu vă ascundeți nimic, să aveți încredere unul în celălalt și să existe această lejeritate a comunicării. Însă unele secrete e mai bine să rămână în continuare secrete. Mai ales dacă este vorba despre cele care au legătură cu familia din care provii tu, cu mama, tata, bunicii sau alte rude. Nu este o trădare, ci mai degrabă o formă de protecție necesară.

Proiecție

În psihicul partenerului tău se poate produce un amalgam de gânduri și emoții, astfel încât fapta aceea îndoielnică să o proiecteze pe tine. Nu tu ești autorul, dar pentru că tolerezi, ai iertat sau ești purtătorul genelor acelei persoană să apară conflicte ce pot fi evitate.

Conflictul de valori

Ceea ce s-a întâmplat în familia voastră nu se potrivește cu principiile și valorile partenerului tău de cuplu. Ca atare aici poate apărea o ruptură, în care el să dorească să se distanțeze de familia ta sau doar de un anumit membru, cel vinovat de contextul menținut secret sau care e rușinos.

Etape diferite de integrare…

… a evenimentului. Tu ai iertat, ți-ai dus luptele interne și cumva te-ai împăcat cu ideea. Pentru el este ceva nou, scandalos, dureros, dezamăgitor și are nevoie de timp ca să metabolizeze, să proceseze informația.

Salvatorul

Lucrurile pe care le-a aflat i-au activat acea latură protectivă exacerbată, și acum și-a asumat rolul salvatorului tău sau al anumitor membrii ai familiei, deși nu este nevoie să facă asta. Comportamentele lui de superprotecție pot deveni sufocante, ori chiar poate fi intruziv și încălca intimitatea fără să își dea seama. Sau o face conștient, considerând că face parte din procesul de securizare al tău și al celor dragi.

O povară care nu e a lui

Cunoaște secretul deoarece i l-ai împărtășit cu gândul că nu vrei să duci povara asta singură. Sau chiar ești de părere că el trebuie să fie la curent cu absolut fiecare detaliu din viața ta trecută, prezentă, inclusiv a familiei tale. Însă i-ai încredințat o informație cu care acum trebuie să se lupte, pe care să o mențină și el sub tăcere. Iar unor oameni chiar le este greu să țină secrete.

Reprimarea emoțiilor

Tocmai pentru că te iubește, vrea să aveți o relație bună în continuare, iar prin prisma acestor sentimente să aibă o relație decentă și cu familia ta… își reprimă modul natural de reacție. Furie, dezgust, revoltă, tristețe nu le poate elibera de teamă să nu te supere sau să te piardă. Iar toate acestea îl mistuie pe interior în timp ce păstrează masca diplomației.

Și-ar fi dorit să îl protejezi

Nu doar femeile au această nevoie de protecție, ci și bărbații. Iar în acest context nemulțumirea lui este că nu ai păstrat informația între tine și familia ta, și l-ai expus și pe el, deși nu era treaba lui să primească acest cartof fierbinte ce a fost transmis din generație în generație.

Citește și:
Lecții pozitive sau negative despre cuplu pe care copiii le învață din relația voastră

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle