Cum te transformi tu atunci când te implici și îți „hrănești” relația de cuplu

Relația de cuplu este ca o entitate în sine de care e necesar să ai grijă. Iar făcând asta te schimbi și tu...

Cum te transformi tu atunci când te implici și îți „hrănești” relația de cuplu

Relația de cuplu nu merge de la sine. E necesar să depui efort, să o hrănești, iar în tot acest proces tu te dezvolți. Felul în care interacționezi cu partenerul, îți gestionezi emoțiile negative și îți înfrânezi comportamentele nesănătoase îți impactează pozitiv cuplul, dar și pe tine sculptându-te treptat într-o variantă mai bună a ta.

Îți dezvolți empatia

Ca să îți înțelegi partenerul, să vezi și perspectiva lui, iar astfel să lucrați împreună la rezolvarea problemelor este necesar să devii empatică. Adică să te pui în papucii lui ca și cum ești el. Lucru care te va ajuta în toate relațiile tale, și va crește calitatea lor.

Înveți să asculți

Aveai tendința să întrerupi interlocutorul? Să vorbești peste el? Să ieși din cameră sau chiar din casă atunci când ceva ce ți se spunea nu era pe placul tău? Evident, relațiile tale aveau de suferit, căci celălalt nu se simțea ascultat, văzut, respectat. Să îți hrănești relația de cuplu înseamnă să și asculți, fără să pleci, fără să transformi discuția în luptă de putere sau competiția lui cine are dreptate și știe mai bine.

Înveți că nu deții adevărul absolut

Fiecare persoană are propria sa perspectivă. Așadar de multe ori adevărul este undeva la mijloc sau fiecare dintre voi are propriul său adevăr. În interacțiunea cu partenerul de cuplu înveți să fii deschisă și la o nouă perspectivă, să înțelegi și să accepți și punctul său de vedere pentru ca lucrurile să funcționeze optim. Nu e numai calea ta sau a lui, în final este calea voastră.

Reduci critica

Ce se întâmplă atunci când ești cicălitoare sau critică? Celălalt se închide emoțional, tace până răbufnește sau începe și te evită în diferite forme, de exemplu stă foarte mult la serviciu, își găsește diverse activități care nu te implică etc. Ai observat că aceasta nu este o carte câștigătoare în relație și ai exersat comunicarea asertivă. Căci poți comunica ce te deranjează, într-o manieră mai sănătoasă. Iar aprecierea, laudele, validarea, blândețea înseamnă nevoi împlinite ale partenerului ce devine mai deschis în conectarea cu tine.

Apreciezi timpul împreună

Pentru multe persoane timpul petrecut împreună este un limbaj al iubirii. Iar în cuplu înveți să fii atentă și să îi oferi celuilalt în funcție de propriul lui limbaj al iubirii, nu de al tău. În contextul unui ritm cotidian foarte alert, calitatea timpului alături de cei dragi capătă un loc fruntaș pe lista priorităților.

Mai multă responsabilitate

Responsabilitatea se exersează din plin în cuplu, căci sarcinile gospodărești se împart, la fel și plata facturilor, iar acum nu mai poți fugi de propriile greșeli sau de luarea unor decizii. Ca relația să crească sănătos asta presupune asumare din partea ta.

Citește și:
Ce poți face tu pentru a evita sau gestiona corect o ceartă în cuplu

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
substantial.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle