Ce te caracterizează mai mult: o gândire rațională sau scenariile fără o bază reală? Tu decizi ce direcție alegi și cât de vulnerabilă devii manipulării.
De ce să apeleze partenerul la manipulare din moment ce te iubește și nu-ți vrea răul? Păi manipularea nu este doar una negativă, ea are și conotații pozitive, doar că binele care crede el că îți trebuie nu e mereu și binele de care ai nevoie. Sau cel puțin nu împachetat astfel. În alte situații manipularea are în spate lupta pentru un rezultat. Vrea ca lucrurile să iasă ca el, pentru că așa își dorește, dar partenerul nu negociază cu tine într-o manieră sănătoasă, ci apelează la manipulare.
Manipularea mai este metoda și prin care el prezintă diferit realitatea, gaslighting, astfel încât să scape de consecințele negative ale faptelor lui. Nu îl cerți, nu îl tragi la răspundere, nu trebuie să își asume și să repare, ori să facă diferit mai departe. De ce e important să te antrenezi să gândești cât mai rațional posibil? Pentru a putea vedea clar ce ai tu nevoie, a spune nu, a cere, a negocia, a găsi soluții împreună cu partenerul. Pentru a nu te îndoi de tine și în același timp pentru a nu-ți lăsa mintea să te saboteze cu gânduri anxioase, iraționale.
Cu ce te ajută ele? Mindfulness este pentru relaxare, gestionarea stresului, anxietății, depresiei. Este un antrenament de focus al atenției, în care înveți să ignori gândurile intruzive, să nu le lași să te copleșească, să preia controlul în timpul meditației mindfulness, scanării corporale, mers mindful sau mindful yoga. Să te ancorezi în prezent fără să te duci în trecut la problemele care te măcinau sau în viitor la posibile scenarii catastrofale. Minfulness te ajută să-ți exersezi și să-ți crești capacitatea de concentrare, atenția. Abilități utile în discuțiile conjugale mai aprinse sau când mintea ta începe și țese povești despre ce s-ar putea întâmpla sau sigur gândește partenerul fără ca el să-ți fi spus.
Adică niște fraze care te ajută pe tine să faci față într-un mod eficient, care te ajută să te reîntorci la rațional, concepute de tine, în care să crezi. De tipul: eu îmi pot controla emoțiile și ceea ce spune mintea, am capacitatea să înving iraționalul, pot și evaluez realitatea corect, m-am îngrijorat și altădată de lucruri care nu s-au întâmplat, iau deciziile după o analiză rațională și nu din impuls etc.
Există posibilitatea ca emoțiile să îți altereze percepția asupra lucrurilor? Spui simt că mă păcălește în loc de gândesc că mă păcălește? În ce alte moduri confuzi ceea ce simți cu ceea ce gândești? Ce îți arată cât se poate de concret realitatea? Care sunt faptele? Ceea ce gândești este logic, rațional? Ai dovezi care să susțină ceea ce gândești? Aceste dovezi sunt congruente cu realitatea trăită? De ce crezi ceea ce crezi? Ar putea fi și alte variante posibile?
S-a întâmplat să accepți conștient manipularea? Pe principiul lui las eu de la mine ca să fie bine? Și a fost bine? Ce efect a avut asupra relației, dar asupra ta? A ceda a ajutat partenerul să își reducă comportamentele deranjante sau mai degrabă le-a încurajat? De la cine și când ai învățat tu că e util să cedezi? Ce aveai nevoie atunci? Dar acum?
Foto: PR