Esti obsedata de Facebook? Expertii au facut niste cercetari si au relevat situatii de care poti beneficia prin limitarea timpului petrecut in social media.
Pornind de la modalitatile de entertainment pentru care Facebook-ul poate fi folosit – de la a pastra legatura cu oamenii dragi pana la a face planuri de zbor – el a devenit o componenta atat de importanta in viata unora incat, ca in cazul oricarui alt viciu, utilizarea moderata a devenit dificila. Facebook-ul poate deveni chiar si o sursa de cauzare a anxietatatii care indica faptul clar ca trebuie sa te indepartezi putin de wall'-ul tau pentru o perioada.
Iata cinci motive care iti spun ca e timpul sa iei o pauza de la Facebook:
Nu este nimic neobisnuit in a-ti verifica notificarile de cateva ori pe zi, dar in ce punct acest comportament devine obsesiv?
Daca utilizarea Facebook-ului iti cauzeaza probleme cum sunt starile emotionale, absente de la scoala/loc de munca, lipsa de somn sau timp petrecut cu prieteni din lumea reala, atunci ar fi indicat sa te deconectezi total.
Acest comportament obsesiv este destul de asemanator unei dependente adesea inradacinata intr-o adanca singuratate.
Facebook este unul dintre cele mai mari instrumente cunoscute de om si este folosit pentru a evita orice: de la eseuri pentru scoala pana la treburile din gospodarie. Facebook poate fi, de altfel, o modalitate prin care sa eviti confruntarea unor sentimente suficient de dificile, sentimente pe care nu stii cum sa le gestionezi. Eliminandu-ti sursa de evitare (in cazul de fata, Facebook) poate fi de mare ajutor.
Deconectarea presupune sa iti setezi un nou tip de lifestyle care umple orice gol interior intr-un mod sanatos, cu activitati de viata si relatii reale. Terapia ii poate ajuta pe cei afectati de acest virus' sa isi confrunte sentimentele care ies la suprafata in momentul in care Facebook nu mai este folosit pe post de medicament.
Punem atat de mult suflet pe Facebook incat acest lucru poate cauza diverse tipuri de anxietate. Daca consideri ca Facebook este o cauza de stres pentru tine, o idee buna ar fi sa scazi rata lui de utilizare si sa te gandesti cu seriozitate la motivele care duc la ea.
Un real truc este sa iei masura in momentele in care esti deconectat offline si in niciun caz atunci cand esti online.
Nu de putine ori, ce postam pe Facebook – si ce restul oamenilor posteaza – reprezinta variantele imbunatatite ale vietilor noastre.
Facebook este o lume falsa din multe puncte de vedere, o lume creata de noi. E reprezentata de imaginea pe care eu vreau ca tu s-o vezi, dar si ceea ce eu imi imaginez ca este adevarat in functie de ce vad pe wall'-ul tau.
In lumea virtuala, majoritatea dintre noi suntem predispusi la gelozie. Daca avem tendinta de a ne compara cu ceilalti, stima noastra de sine va avea de suferit oriunde am fi – pe strada, la locul de munca, acasa, uitandu-ne la TV si in mod particular, pe Facebook unde putem compara cu usurinta numarul de prieteni, urarile de la multi ani!' sau poze cu noi calatorind, aratand bine si distrandu-ne.
Ia un loc si gandeste-te la un mod prin care poti aduce lucruri bune, pozitive, din viata ta, in loc sa contorizezi ce altii au primit sau nu.
Cu toata interactiunea ce are loc online, vei opta sa nu mai ai niciun contact cu oamenii din viata reala. Acum ne trimitem mesaje in loc sa ne sunam, sau vorbim pe Messenger (Facebook) in detrimentul unei intalniri la o cafea. De-a lungul timpului, toate aceste lucruri duc la o conexiune in viata reala mult mai dificila.
Oamenii si-au pierdut abilitatea de a avea sentimente sincere unii fata de ceilalti, nesigurante sau necesitati. Nu mai stiu cum sa obtina conexiunea interumana unii cu ceilalti. Luarea unei pauza de Facebook iti va oferi timpul de reconectare cu prietenii si familia intr-un mod autentic facandu-te sa te simti iubit si apreciat.
Facebook ne conecteaza cu prietenii si membrii familiei noastre, precum si cu cele mai interesante stiri si produse ale zilei. Cu toate astea, odata ce Facebook nu ne mai serveste ca instrument pentru a ne mentine conectati intr-un mod sanatos, e important sa facem un pas inapoi si sa reflectam cum putem redobandi controlul, dar si reconecta cu oamenii offline.
Facebook, asa cum a fost creat si lasat, nu este o problema.
Modul in care alegem sa il folosim face diferenta.
Foto: Shutterstock