Ce trebuie sa faci inainte de a-ti alege cariera

Fie ca abia acum termini facultatea sau te gandesti sa schimbi directia in care se indreapta viata ta profesionala, citeste acest articol. Vei descoperi care sunt pasii pe care trebuie sa ii faci inainte de a-ti alege cariera si cum ai putea obtine jobul mult dorit.

Ce trebuie sa faci inainte de a-ti alege cariera

Sunt multe persoane care stiu ce le-ar placea sa faca insa nu au un plan bine stabilit atunci cand vine vorba de selctarea carierei care li se potriveste cel mai bine. Dar, cu un pic de planificare, multa munca si o analiza serioasa a propriei persoane vei reusi sa ajungi pe drumul catre o cariera care iti va aduce satisfactii personale si multa bucurie.

1. Analizeaza-ti punctele forte

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care ar trebui sa le faci inainte de a-ti alege o cariera este sa iti analizezi punctele tari. Tine minte ca obiectivele, valorile, abilitatile tale, in combinatie cu personalitatea ta se vor potrivi de minune intr-un anumit domeniu profesional. Ce ti-ar placea sa faci in fiecare zi? Care sunt momentele in care esti fericita?

2. Fa o lista cu posibile joburi

Dupa ce ti-ai analizat punctele tari ar trebui a faci o lista cu posibile joburi pe care ti-ar placea sa le ai. Selecteaza-le cu atentie pe cele care te intereseaza si apoi gandeste-te care ti se par cele mai atragatoare. Ar trebui sa ramai cu o lista cu nu mai mult de 10 variante.

3. Analizeaza cu atentie joburile de pe lista ta

Dupa ce ai facut lista de care vorbeam anterior ar trebui sa le analizezi cu atentie pe fiecare in parte. Uita-te care este descrierea unui astfel de job, cerintele educationale, oportunitatile de avansare si, bineinteles, salariul. Afla cat mai multe despre fiecare, vorbeste cu persoane care au deja aceasta ocupatie si fa cercetari online.

Tu știi ce job ți se potrivește? Fă acest test de carieră și vezi ce meserie ai putea avea!

4. Micsoreaza lista

Dupa ce te-ai documentat minutios despre aceste cariere, incearca sa le elimini pe cele care nu te mai intereseaza. De exemplu, s-ar putea sa realizezi ca nu vrei sa acorzi timp si energie in speranta ca vei obtine un job care este platit foarte prost sau care necesita mult prea multi ani de studiu. Deja lista ta ar trebui sa mai aiba acum doar 2 optiuni.

5. Stabileste-ti obiectivele

In momentul in care ai o idee cam ce cariera iti doresti, trebuie sa iti stabilesti niste obiective realiste, atat pe termen scurt cat si pe termen scurt. Tine minte ca scopurile pe termen scurt ar trebui sa vizeze perioada de maxim 3 ani iar cele pe termen lung, 5 ani. Pregateste-te sa muncesti mult si sa ai rabdare deoarece nu iti va fi usor sa iti duci la indeplinire obiectivele.

6. Fa un plan de actiune

Urmatorul punct ar fi sa iti stabilesti un plan de actiune care sa consiste din obiectivele pe care ti le-ai stabilit si pasii pe care trebuie sa ii urmeazi pentru a-ti indeplini visele. Gandeste-te la obstacolele pe care le vei intalni in drumul tau si la resursele pe care le vei utiliza.

7. Instruieste-te

In functie de cariera pe care ti-o doresti, mai mult ca sigur vei avea nevoie de cursuri de specializare sau anumite abilitati care necesita scolarizare. Un program de internship este intotdeauna un bun pas pentru a vedea ce implica jobul respectiv si, in plus, vei acumula experienta.

Ar mai fi multe de zis  despre ce implica alegerea unei cariere. Totul este sa te decizi exact ceea ce vrei sa faci in viata.

Foto: PR

Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle