Care-i treaba cu rochia Gucci pentru bărbați?

Rochia Gucci pentru bărbați a pus pe jar internetul românesc, care s-a grăbit să condamne o biată piesă vestimentară cum au mai fost și altele, și prin intermediul căreia brand-ul își propună să combată tocmai astfel de atitudini.

elle Editorial de Ioana Ulmeanu

Rochia Gucci pentru bărbați a devenit un subiect viral în ultima săptămână, după ce presa a făcut din apariția unei rochii în colecția masculină a unui mare brand o adevărată știre. Știrea cu pricina nu prea este o știre, pentru că de zeci de ani încoace s-au mai găsit case de modă care să se aventureze și să le recomande bărbaților, al căror stil vestimentar nu s-a schimbat esențial în ultimul veac, să împrumute piese mai delicate, mai colorate sau pur și simplu mai creative din garderobele feminine.

Și nici rochia Gucci pentru bărbați nu este neapărat o inovație cum nu s-au mai văzut altele. Vândută la 1.700 de lire sterline, rochia este, după cum anunță biroul de comunicare al brand-ului, „inspirată de ținutele grunge ale anilor ’90, și stilizată peste o pereche de jeanși rupți, această rochie cu imprimeu tartan în culori delicate reflectă ideea de fluiditate explorată în colecția de toamnă/iarnă pentru bărbați, contrazicând stereotipurile toxice care modelează identitatea de gen masculină. Gulerul Peter Pan contrastant și broderia de pe față adăugă un element inspirat de copilările, care se leagă de o temă recurentă a colecției. Piesele versatile, care pot și purtate și stilizate diferit, îmbrățișează fiecare persoană care este parte din spiritul individual al casei.”

 

View this post on Instagram

 

Nirvana wearing Dries Van Noten, 1993 Via @thesefuckingclothes

A post shared by Archived Dreams® Studio (@archived.dreams) on


Referința la anii ’90 este binevenită, pentru că este greu să vezi rochia Gucci pentru bărbați și să nu îți amintești de rochia într-un stil oarecum similar pe care Kurt Cobain, liderul trupei Nirvana, o purta, în septembrie 1993, pe coperta revistei The Face. Evident, merită notat faptul că atât Cobain, cât și colegii săi de trupă, nu se fereau să pozeze în haine feminine.

 

View this post on Instagram

 

With @courtneyloves blessing, @postmalone livestreamed a #Nirvana tribute concert, raising $2.7M for a Covid-19 relief fund.⠀ ⠀ Performing from his house outside of Salt Lake City, Post was joined by Blink-182 drummer @travisbarker, guitarist Nick Mack and bass player Brian Lee (who got a shoutout from Nirvana bassist Krist Novoselic on Twitter). Check out the setlist below and swipe to see them in action.⠀ ⠀ Posty paid further tribute by sporting a floral dress – which #TheFace readers might recognise as a reference to our September 1993 cover seen here. ⠀ He also announced that hes been spending the lockdown working on the follow up to his 2019 album ‘Hollywoods Bleeding. Im really excited for it. Trying to put it out as soon as I fucking can. Im really proud of the music were making.'⠀ ⠀ ⠀ Setlist:⠀ ⠀ ⠀ ‘Frances Farmer Will Have Her Revenge On Seattle⠀ ⠀ ‘Drain You⠀ ⠀ ‘Come As You Are⠀ ⠀ ‘Lounge Act⠀ ⠀ ‘School⠀ ⠀ ‘Heart Shaped Box⠀ ⠀ ‘Something In The Way⠀ ⠀ ‘About A Girl⠀ ⠀ ‘Stay Away⠀ ⠀ ‘Lithium⠀ ⠀ ‘Breed⠀ ⠀ ‘On A Plane⠀ ⠀ ‘Very Ape⠀ ⠀ ‘Territorial Pissings⠀ ⠀ ‘In Bloom⠀ ⠀

A post shared by THE FACE (@thefacemagazine) on

Însă, dacă este clar că astfel de rochii s-au mai văzut, inclusiv pe bărbați, de ce sunt deranjați internauții? Ce e atât de neobișnuit la rochia Gucci pentru bărbați? Chiar ideea că, așa cum se întâmplă de fiecare dată când vreo mare casă de modă își permită să schimbe vreun pic estetica pieselor masculine și așa cum spune și comunicarea brand-ului, un bărbat ar purta o rochie pare să fie cea care lezează.

Iar lucrul acesta nu este, nici el, nou. Dacă aș fi câștigat un leu, cum spune clișeul american, pentru fiecare dată când am văzut o memă alăturând un bărbat purtând orice seamănă cu o fundă, un volănaș sau chiar o culoare considerată „feminină” unei fotografii cu vreun star al Hollywood-ului de odinioară, purtând un parpalac, o pălărie și un costum din trei piese, probabil că aș fi acum o femeie bogată. Oamenii sunt obișnuiți cu o anumită imagine a masculinității și nu sunt dispuși să renunțe ușor la ea, chiar și atunci când știu că masculinitatea cu pricina nu era, nici ea, neapărat în standardele lor.

Aceiași oameni care sunt oripilați de rochia Gucci pentru bărbați sunt cei care, probabil, îl adulează pe Freddie Mercury, o legendă care a trecut dincolo de genuri în mințile oamenilor, și care a ajuns atât de departe încât o imagine a sa purtând o fustă de latex și kitten heels e celebrată azi – nici măcar luată în glumă. Dar dacă megastarul queer ne-a învățat ceva prin stilul său flamboaiant de a se îmbrăca și performa, atunci acel lucru e că atitudinea contează întotdeauna – și probabil că puțini sunt cei care s-ar îndoi azi de masculinitatea sa.

 

View this post on Instagram

 

💥Freddie’s High Heels 👠💥 . „This video proved a lot of things to Freddie. The first was that he couldn’t walk in very high heels. An assortment of sizes of high-heels were provided ranging from a five-and-a-half inch heel to the two-inch variety which is what Freddie is wearing. Prior to this trial by heel, he had always thought that he had a good sense of balance but when he put his feef into any shoe with a heel over two inches, he discovered that he was wobbling everywhere.” -Peter Freestone . 👉P.S. So this is the famous heels story. Can you imagine Freddie was first planning on wearing a 5 and a half inch (14 centimeters)? 😂 But 5 inch or 2 I’ll tell you one thing, no one could rock high heels the way Freddie did my darlings 🔥😏🔥 . #FreddieMercury #IWantToBreakFree

A post shared by Freddie Mercury (@freddiemercuryclub) on

Însă rochia Gucci pentru bărbați și scandalul creat artificial în jurul ei ne aduce aminte, totuși, că doar unora dintre bărbați le este permisă o astfel de ținută, și că doar unii pot îndrăzni să o poarte fără consecințe negative. Cum este, spre exemplu, și Iggy Pop, un alt muzician de legendă care nu s-a ferit să apară într-o fotografie celebră realizată de Mikael Jansson purtând o rochie de cocktail și o poșetă Lady Dior, și, încă mai important, spunând despre asta: „Nu mă rușinez să mă îmbrac ca o femeie pentru că nu cred că să fii femeie e un lucru rușinos.”

Aceasta e probabil fraza care rezumă cel mai bine atitudinea oamenilor față de rochia Gucci pentru bărbați. Cei care cred că un bărbat purtând o rochie e cumva lipsit de atributele specifice masculinității ar trebui să se gândească mai bine la cum își definesc masculinitatea, ce înseamnă ea pentru ei și de ce nu i-ar permite, nici în ruptul capului, acestui stereotip să se schimbe. Și, la fel de bine, ar putea privi către modelele de masculinitate cărora le permit astfel de gesturi „subversive”, precum purtarea unei rochii. Chiar Iggy Pop, de altfel, apare în cea mai recentă campanie Gucci – de data aceasta fără rochie, din păcate, dar cu un costum animal print fabulos.

Și nu e singurul – mai tinerii muzicieni precum Harry Styles și-au construit stilul personal în jurul elementelor feminine (care nu le vin rău deloc). Lumea se schimbă, moda se schimbă, și chiar dacă rochia Gucci pentru bărbați nu e decât un efect al acestei schimbări, și nu o cauză (și, între noi fie vorba, e și destul de urâțică), tot e bine că ea produce dezbateri de pe urma cărora poate că unii dintre noi au de câștigat o minte mai deschisă.

Citește și:
Kenzo Takada, designer-ul care a sfidat așteptările

Foto: Gucci, Instagram

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle