Abuzul emotional in relatia de cuplu

Abuzul emotional in cuplu nu este niciodata un subiect placut de discutat, insa este important sa identificam semnele acestuia. Aceste semne nu numai ca te vor ajuta sa-ti monitorizezi propria relatie, dar in acelasi timp te vor ajuta sa le identifici si sa iti ajuti o prietena atunci cand aceasta este prinsa intr-o relatie abuziva.

Abuzul emotional in relatia de cuplu

Abuzul emotional este de cele mai multe ori trecut cu vederea, deoarece la exterior cuplul pare fericit. Cu toate acestea, adevarul poate fi surprinzator. Iata care sunt semenle care indica abuzul emotional:

1. Sentimentul de neputinta


Majoritatea persoanelor care recurg la abuzul emotional isi fac victimele sa se simta neajutorate. Acestia le fac sa creada canu sunt capabile sa se descurce singure si ca nimeni nu este interesat de persoana lor. Daca partenerul tau te face sa crezi ca esti neajutorata in mai multe instante, este posibil sa fii prinsa intr-un abuz emotional. Adu-ti aminte, persoanele care te iubesc ar trebui sa te sustina si sa te ajute sa te ridici.

2. Frica de confruntare

Partenerul tau te face sa-ti fie frica sa-l confrunti atunci cand vine vorba de probleme? Teama de acest lucru este un alt semn ca te confrunti cu un abuz emotional. Daca iti dai seama ca te framanti foarte des pentru a face lucrurile cum trebuie, doar ca sa nu-ti superi partenerul, este clar ca exista o problema. Trebuie sa iesi din relatie cat mai repede cu putinta.

3. Lipsa de valoare

Persoanelor care recurg la abuz emotional le place, de asemenea, sa-si faca victimele sa se simta lipsite de valoare. Acestia vor spune victimei ca nimanui nu-i pasa de ea si ca nimeni nu o iubeste la fel de mult cum o face el. Este un joc al mintii si o metode josnica de manipulare. Daca ai realizat ca partenerul tau reuseste sa te faca sa te simti lipsita de valoare, atunci acesta va avea control in totalitate  asupra ta.

4. Indepartarea de prieteni

O metoda adesea intalnita  este aceea de a face victima sa rupa  orice legatura cu prietenii sai. Daca observi ca pierzi contactul cu prietenii tai din cauza partenerului, este posibil sa fii prinsa intr-un abuz emotional. Acesta va incerca tot timpul sa te faca sa crezi ca amicii tau iti sunt inamici, spunandu-ti ca ei sunt gelosi pe relatia voastra si ca vor incerca sa va desparta. In acelasi timp, te va face sa te simti vinovata ca ai petrecut timp liber cu ei, pentru ca tu sa ai tendinta de a te indeparta de acestia.

5. Pusa la pamant

Abuzul verbal este unul dintre cele mai des intalnite semne ale abuzului emotional. Un partener care abuzeaza va folosi adesea cuvinte jignitoare, care te vor face sa-ti pierzi increderea in propria persoana si te vor pune la pamant. In realitate, acest tip de oameni au dezvoltat anumite blocaje si frustrari si faptul ca-i pot face si pe ceilalti sa se simta la fel ii ajuta sa se pacaleasca sa sunt mai bine.

6. Sunt nebuna?

Este posibil sa incepi sa te intrebi daca tu esti cea nebuna. Daca ajungi sa-ti pui singura aceasta intrebare, lucrurile nu merg intr-o directie buna. Daca ai dubii despre sanatatea ta din cauza relatiei in care esti, atunci este timpul sa spui „stop!'. Persoana care te iubeste nu ar trebui sa te faca sa simti ca este ceva in neregula cu tine.

7. Izolarea

Ruperea relatiilor cu prietenii este doar primul pas al izolarii. Persoanele care apeleaza la abuzul emotional isi vor izola victimele prin limitarea accesului acestora la telefoanele lor mobile sau la calculator. De asemenea, le vor descuraja dorinta de a merge la munca sau de a merge la scoala. Acestia pot ajunge chiar la punctul de a le interzice victimelor orice cale de transport. Daca esti de parere ca partenerul tau este singura conexiune cu lumea de afara, atunci este clar ca esti prinsa intr-o relatie bazata pe abuz emotional.

Text: Mihaela Iancovici
Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle