6 semne că ai o relație nesănătoasă, codependentă

Într-o astfel de relație, iubirea devine obsesie, iar acest lucru poate fi cu adevărat distrugător.

6 semne că ai o relație nesănătoasă, codependentă

Într-o astfel de relație, partenerii au nevoie excesivă de atenție. Iubirea se transformă în obsesie și în dependență, iar acest lucru nu poate decât să se transforme într-un soi de boală gravă.
Genul acesta de relație nu va fi deloc bună pentru niciunul dintre parteneri. Se presupune că un cuplu ar trebui să crească împreună, nicicum să își facă mai mult rău decât bine.

Când un om este narcisist și egoist, va cere întotdeauna diverse lucruri. Nu va fi niciodată mulțumit de omul de lângă el și va avea din ce în ce mai multe cerințe, pe măsură ce dorințele anterioare îi sunt îndeplinite.
Într-o relație sănătoasă, există un echilibru. Este normal să vrei să te poți baza pe cel de lângă tine. Dar este o diferență între a avea suportul persoanei iubite și a nu reuși să ai o oarecare independență.
Așadar, iată care sunt cele 6 semne că nu ai o relație tocmai sănătoasă!

1. Doar unul dintre voi gândește pentru doi

Unul dintre voi fiind prea egoist, va mai rămâne unul singur care să gândească pentru doi. Doar unul singur va avea responsabilitatea de a încerca să facă relația să meargă. Nu mai există reciprocitate, căci unul dintre voi va avea tot timpul cerințe, în timp ce celălalt va încerca întotdeauna să le respecte. Dacă acest lucru se întâmplă, relația a luat-o într-o direcție nesănătoasă.

2. Trebuie să te schimbi pentru a te potrivi cu partenerul tău

Fiecare dintre noi își are jumătatea, deci nu ar trebui să încercăm să ne reglăm în funcție de partener, astfel încât să îi fim pe plac. Desigur, fiecare dintre noi împrumută anumite gesturi și obiceiuri de la persoana iubită, dar nu este în regulă când acest lucru nu vine natural. Relația începe minunat, apoi începi să cunoșți din ce în ce mai bine persoana de lângă tine. Îți dai seama că această persoană nu este, de fapt, chiar ceea ce părea la început, dar încerci să accpeti și să te obișnuieșți cu asta. În realitate, relațiile sunt sănătoase atunci când există respect reciproc, încredere și când ambele persoane aflate din relație sunt sincere.

3. Îți pierzi intimitatea

Desigur, într-o relație, te deschizi în fața unei persoane și te simți largul tău. Totuși, devine deranjantă o persoană care încearcă să îți acapareze absolut fiecare colțișor din viață. Care este efectiv obsedată de tine și de relația voastră.

4. Nu mai simți că ai o viață și în afara relației

În orice relație, este important să fie păstrat un echilibru între viață de cuplu și cea independența. Nu ar trebui să devi atât de dependent de cineva, încât să te pierzi pe tine. Nu ți-ai dori să pierzi acel detaliu care te face pe tine unică. Cum prea mult timp împreună face mai mult rău decât bine, ar trebui ca pe lângă nopțile împreună, să îți planifici, din când în când, și nopți cu prietenele sau singură. Ar trebui să vă dați șansa unul altuia să simțiți și dor unul față de celălalt. În plus, dacă reușeșți să faci lucruri și de una singură, să ai reușite și pe alte planuri, vei fi mult mai atractivă pentru partenerul tău. Și invers, desigur.

5. Ai nevoia de aprobare

Dacă simți că nu mai poți lua decizii de una singură, că ai nevoie de permisiunea partenerului pentru a face lucruri obișnuite din viața de zicu zi, ceva este în neregulă. Dacă ai intrat în acestă relație plină de încredere în tine, ca pe parcursul relației să ți-o pierzi, s-ar putea să nu ai o relație care îți face bine.

6. Imiți obiceiurile nesănătoase ale partenerului

Un alt semn al unei relații nesănătoase este acela că începi să preiei din obiceiurile nesănătoase ale celui de lângă tine (consumul excesiv de alcool sau al mâncării de tip fast-food), chiar dacă ție nu îți plac.
Un bun exemplu al acestui lucru este cel al lui Leah și Phil. El știa că trebuie să se oprească din a mânca dulciuri, având probleme cu diabetul. Totuși, Leah făcea niște dulciuri foarte gustoase, iar iubitul ei o complimenta mereu pentru acest lucru. Deși era conștientă că lui nu îi fac bine aceste alimente, ea continua să le gătească, deoarece se simțea bine să primească complimente.

Dacă nu știi dacă relația ta merge într-o direcție greșită sau nu, ar trebui să îți pui următoarele întrebări:

  • Va temeți întotdeauna, tu sau partenerul tău, că celălalt va vrea să va despărțiți?
  • Aveți vreunul dintre voi nevoie tot timpul să vi se confirme că celălalt vă iubește?
  • Creeați, tu sau partenerul tău, diverse probleme false, doar pentru a primi mai multă atenție?
  • Încercați să vă faceți gelos unul pe altul?
  • Consideri că tu sau partenerul sunteți dependenți de relația voastră, fără să mai aveți o viață în afară acesteia?
  • Există tensiuni și ceruri frecvente în relația voastră și va despărțiți și reimpacati frecvent?

Ei bine, dacă ai răspuns afirmativ la majoritatea întrebărilor, din păcate, s-ar putea să ai o relație care nu prea îți face bine.

Citeste si:
6 semne că nu veți avea o relație serioasă oricât de mult ai încerca

Text: Amy Abaluta
Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle