6 liste de care ai nevoie pentru ca zilele tale sa fie productive

Unii dintre noi sunt obsedati de liste, altii sunt dezorganizati. Insa, de multe ori, secretul unei reusite consta in a face acele liste care chiar te pot ajuta.

6 liste de care ai nevoie pentru ca zilele tale sa fie productive

Aceste liste trebuie sa fie eficiente si pentru asta trebuie sa existe o strategie in spatele lor. Exista 6 liste esentiale pentru a deveni o persoana mai productiva. Acestea sunt si cele mai frecvente liste utilizate de oamenii de afaceri de succes, insa pot fi folosite la fel de eficient si de catre artisti, studenti sau mame care au un job solicitant. Iata care sunt cele sase liste:

1. O lista de prioritati cat mai specifica


Pe aceasta lista trebuie sa trecem doar acele activitati pe care avem timp sa le indeplinim. Eventual poti imparti aceste activitati in sarcini mai mici si foarte specifice. Spre exemplu, in loc sa scrii raspuns la mailuri', poti trece raspuns mail oferta de pret'. Incearca sa iti scrii lista de prioritati pentru a doua zi inainte de a pleca de la birou. Incepe cu acele lucruri care iti solicita mai multa energie si concentrare si lasa spre final sarcinile mai usoare. Astfel, a doua zi dimineata, cand ajungi la birou, vei avea deja agenda facuta si iti vei organiza ziua mult mai eficient.

2. O lista cu delegari

Uita-te la lista zilnica de prioritati si pune-ti urmatoarea intrebare: „eu sunt singura persoana care pot indeplini aceste sarcini?”. Orice poate fi facut de altcineva in afara de tine trebuie trecut pe acea lista. Un bun manager este acela care stie sa delege. Delegarea nu este un proces simplu, trebuie sa stii cui si cum sa delegi, sa alegi persoana potrivita si sa ii oferi toate informatiile si instrumentele pentru a duce la bun sfarsit sarcina alocata. Daca esti genul de persoana care crede ca trebuie sa faca singura tot pentru ca nimeni altcineva nu poate face acele lucruri la fel de bine ca tine, atunci trebuie sa iti schimbi urgent modul de gandire.

3. O lista cu obiectivele pe termen lung

Creaza-ti o lista cu ceea ce iti doresti pe termen lung. Nimic nu este prea mult sau prea curajos. Trebuie doar sa treci pe lista. Studiile au aratat ca, atunci cand notezi ceva, sansele de a realiza acel lucru cresc cu 33% deoarece ti se seteaza in minte ca intentie si atunci incepi in mod inconstient demersurile pentru a transforma acel lucru din vis in realitate. Actualizeaza regulat aceasta lista, inlaturand acele lucruri pe care nu le mai doresti si bifand ceea ce ai realizat deja. Asta iti va da optimism si incredere ca le poti realiza si pe celelalte.

4. O lista cu argumente pro si contra

De fiecare data cand trebuie sa iei o decizie importanta, fa o lista cu argumente pro si contra. Pentru a alcatui aceasta lista, vei fi obligata sa faci o analiza mult mai profunda. Iar simplul fapt ca ai mai multe argumente pro decat contra, nu inseamna neaparat ca decizia ta trebuie sa fie pozitiva. Punand acele argumente pe hartie, vei simti care dintre ele au mai multa insemnatate pentru tine si asta te va ajuta sa te decizi. Daca totusi nu reusesti, nu te mai gandi la asta 2-3 zile si apoi intoarce-te la lista. Vei analiza lucrurile mult mai usor astfel.

5. Pune proiectele pe hartie

Daca ai de indeplinit un proiect in echipa, recomandabil ar fi sa il imparti in sarcini mai mici si foarte specifice. Fa o lista de activitati si stabileste cine va indeplini fiecare sarcina. Aloca fiecarui membru al echipei sarcini potrivite aptitudinilor si pregatirii lor. Asigura-te ca fiecare stie ce sarcini are si este de acord cu ele.

6. O lista cu subiectele ce trebuie abordate

Cand ai o intalnire, o sedinta sau o video-conferinta, pregateste o lista cu subiectele care trebuie discutate. In felul acesta vei evita sincopele, nu vei parea nepregatita, nu veti divaga de la subiect si vei fi sigura ca nu uiti nimic important.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle