Fara doar si poate, prietenii tai reprezinta o parte importanta a vietii tale. Insa cateodata poti simti ca pana si cele mai importante persoane tie te saboteaza (fara voie, bineinteles!).
Oamenii de stiinta si-au asumat aceasta teorie si au facut chiar cercetari in acest sens, precum un studiu efectuat de Cornell University ce sustine ca, atunci cand esti in jurul prietenilor, este mult mai usor sa te abati de la orice plan pe care doreai sa il duci la bun sfarsit – diete, task-uri, program etc..
Asadar, de la lucruri marunte precum un telefon in momentul nepotrivit, la chestii majore (depinde de prieteni, dar gafele se pot duce destul de departe), uite cateva exemple de sabotaje clare, desi neintentionate.
De ce e complicat: Mentioneaza ca ti-ai comandat doar o supa si risti sa pari stramtorata. Nu spui nimic si termini prin a plati si cina altora.
Ce e de facut: Acesta este genul de intamplare pe care e bine sa o treci cu vederea prima oara, insa nu si a doua. Daca observi ca devine o obisnuita pentru grupul tau sa faca astfel, roaga chelnerul sa iti aduca nota de plata separata de ce a mesei. Astfel vei reusi, in cel mai elegant mod, sa eviti o intreaga sesiune de matematica cu bonul in mana, fapt ce nu te-ar pune in cea mai buna lumina.
De ce e delicata situatia: O intalnire aranjata te pune intr-o situatie dificila, indiferent de conjunctura. Dar, daca nici nu te-ai asteptat, se poate trece usor de la dificil la pur si simplu ciudat. Cine doreste sa isi petreaca seara vorbind cu o persoana de care nu e interesata?
Ce e de facut: In primul rand, ia-ti prietena deoparte si multumeste-i ca ti-a facut cunostinta cu persoana respectiva, ca apoi sa ii multumesti ca ii pasa de tine. Intr-un final spune-i ca in viitor o vei anunta daca doresti sa iti faca cunostinta cu cineva. Cat despre seara in cauza, daca ai iesit cu un grup mare de persoane e minunat! Vei putea sa te muti de la persoana la persoana, pentru a vorbi cu toata lumea si astfel, nu vei petrece intreaga seara vorbind cu noul-venit.
De ce e o situatie delicata: Evident ca iti doresti sa ajuti, insa sa primesti un job de la nepoata unei prietene poate fi destul de inconfortabil, mai ales daca nu ai cunoscut-o niciodata.
Ce e de facut: Incepe intr-o nota pozitiva, multumeste-i prietenei tale ca s-a gandit la tine, insa spune-i ca acum programul tau este destul de incarcat si desi ai fi vrut sa ajuti, nu crezi ca ai la dispozitie timpul necesar. Asadar, roag-o sa ii informeze si pe cei implicati de toate acestea si astfel vei reusi sa te retragi fara probleme din acest gig.
De ce e o situatie delicata: Hello! Esti la munca! Nici cel mai intelegator sef nu o o sa fie de acord cu tine facand pe psihologul in timpul orelor de munca.
Ce e de facut: Probabilitatea este ca acest lucru nu se intampla pentru prima oara. Astfel, in timpul orelor de munca evita sa ii raspunzi prietenei tale cu care stii ca vei discuta ore intregi. Asta sau, daca stii ca te va intelege, raspunde-i si spune-i ca este un moment nepotrivit. Da-i un mesaj incurajator si apoi sun-o abia cand iesi in pauza.
De ce e o situatie delicata: Tine de tine ca noua aditie a grupului sa se simta bine, sa se simta inclusa si lucrurile se complica atunci cand nu e toata lumea deschisa la socializare cu un nou venit.
Ce e de facut: Daca prietenii tai sunt toti ocupati cu povestitul ultimei calalatorii din timpul facultatii, incearca sa-ti introduci noua prietena in conversatie. Daca esti intr-un grup mare, incepe prin introduceri personalizate, facand-i cunostinta cu persoanele cu care consideri ca are ceva in comun iar apoi incearca sa stai destul in preajma pentru a monitoriza situatia si a ajuta conversatia.
Text: Lavine Jianu
Foto: PR