10 lucruri pe care oamenii inteligenti emotional nu le fac

Inteligenta emotionala este, probabil, cea mai puternica, dar si prea putin folosita trasatura a oamenilor. Persoanele inteligente din punct de vedere emotional au capacitatea de a fi constiente de ceea ce simt.

10 lucruri pe care oamenii inteligenti emotional nu le fac

Ele stiu cum sa se exprime, cum sa proceseze lucrurile, sa isi ajusteze experientele la capacitatea lor de intelegere. Sunt lideri, oameni din al caror stil de viata putem sa invatam. Iata lucrurile pe care persoanele inteligente emotional nu le fac:

1. Nu cred ca ceea ce simt in legatura cu o situatie reflecta realitatea sau modul in care s-ar putea rezolva problemele

Oamenii inteligenti emotional sunt constienti ca sentimentele lor sunt niste raspunsuri la ceea ce li se intampla, iar acestea nu sunt conforme cu realitatea. In schimb, ei accepta ca raspunsurile pe care le formuleaza ar putea fi legate de alte probleme cu care se confrunta si ca nu sunt neaparat obiective. Tocmai de aceea, se gandesc foarte bine inainte de a lua o decizie.

2. Confruntarea cu emotiile pe care le simt nu vine din exterior

Emotiile lor nu sunt treaba altora si nici nu se asteapta ca alte persoane sa se confrunte cu ceea ce simt ele. Faptul ca aceste persoane inteleg ca ceea ce experimenteaza ele le priveste in mod direct, le impiedica sa cada intr-o pasivitate revoltatoare. Cu alte cuvinte, ele nu se multumesc sa creada ca ceea ce li se intampla este intr-o stransa legatura cu Universul si rezolvarea problemelor tot de la Univers vine.

3. Nu considera ca stiu care sunt lucrurile care le fac cu adevarat fericite

Avand in vedere ca elementele noastre de referinta in viata sunt experientele prin care am trecut, nu avem niciun mod prin care putem determina ce ne poate face cu advarat fericiti. Tocmai de aceea, oamenii inteligenti emotional sunt deschisi experientelor, stiind ca fiecare situatie are parti bune, dar si parti mai putin bune.

4. Nu cred ca a fi fricos este un semn ca nu esti pe drumul cel bun

De fapt, a fi indiferent la ceea ce ti se intampla este un semn ca nu te indrepti incotro trebuie. Frica este un semn ca incerci sa te indrepti catre ceva ce iubesti, dar experientele care inca te afecteaza iti stau in cale. De fapt, ti se cere sa faci pace cu trecutul pentru a putea trece mai departe.

5. Stiu ca fericirea este o alegere, dar nu simt nevoia de a face o alegere tot timpul

Acesti oameni pur si simplu nu sunt prinsi in iluzia ca fericirea inseamna o stare constanta de bucurie. In schimb, ei proceseaza tot ceea ce ce experimenteaza si isi dau voie sa treaca prin tot felul de stari sufletesti, fie ele de fericire sau tristete.

6. Nu accepta sa li se influenteze gandirea de catre societate

Aceste persoane recunosc ca in diverse contexte sociale se pot lasa influentate si acaparate de ganduri, credinte sau mentalitati care nu li se potrivesc si care nu le apartin. Pentru a combate aceste tendinte, ele isi fac ordine in ganduri si decid ce tipuri de mentalitate si credinte li se potrivesc.

7. Recunosc ca autocontrolul nu inseamna inteligenta emotionala

De aceea ei nu isi suprima sentimentele si nici nu incearca sa le tempereze la fel de mult pe cat le lasa sa treaca de la sine. Cu toate acestea, au capacitatea de a-si retine raspunsurile si reactiile emotionale pana cand se afla intr-un mediu in care se pot exterioriza fara ca acest lucru ca provoace consecinte drastice.

8. Stiu ca un sentiment nu le poate face rau

Au invatat din experienta ca toate lucrurile, fie ele bune sau rele, sunt tranzitorii si au puterea sa treaca peste orice problema.

9. Nu devin prieteni apropiati cu oricine

Recunosc faptul ca increderea si prietenia adevarata se construiesc si se castiga in timp. Acest lucru nu inseamna ca se feresc de oameni apropiati sau se inchid in ele, ci pur si simplu sunt selectivi cu oamenii pe care ii primesc in viata si in sufletul lor. Oamenii de tipul acesta sunt amabili cu toate persoanele pe care le intalnesc, dar deschisi cu adevarat numai cu cateva din ele.

10. Nu fac confuzie intre o situatie grea si o viata grea

Ei nu judeca starea vietii lor in functie de un moment. Zilele rele sunt firesti si toata lumea are parte de ele, iar oamenii inteligenti emotional stiu acest lucru. Faptul ca nu se opun vietii atunci cand nu le merge bine este modul prin care ei gasesc pace. Ba mai mult, isi imbratiseaza umanitatea si nu incearca sa o ascunda.

Text: Roxana-Maria Gaina
Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
substantial.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle