OFICIAL: măsurile pentru redeschiderea școlilor, publicate de Ministerul Sănătății

Măsurile pentru redeschiderea școlilor pe 14 septembrie au fost publicate de Ministerul Sănătății și se află acum în dezbatere publică. Care sunt principalele norme?

OFICIAL: măsurile pentru redeschiderea școlilor, publicate de Ministerul Sănătății

Măsurile pentru redeschiderea școlilor au fost publicate pe site-ul Ministerului Sănătății, acum în stadiu de proiect aflat în dezbatere publică. Conform documentului oficial, se impun măsuri ca igiena riguroasă a mâinilor, măsuri ferme de curățenie și dezinfecție în unitatea de învățământ.

Purtarea măștii de protecție atât de către elevi, cât și de către întregul personal, pe toată perioada atunci când se află în interiorul unității de învățământ face, și ea, parte din normele pentru redeschiderea școlilor în siguranță. De asemenea, în proiect se mai arată că elevii din clase diferite ar trebui să își limiteze contactele și că se va evita schimbarea sălii de clasă de către elevi pe parcursul unei zile. De asemenea, se va asigura distanțarea de minim un metru între elevi, iar acolo unde aceasta nu este posibilă, se vor utiliza separatoare.

De asemenea, de la redeschiderea școlilor pe 14 septembrie, elevii își vor păstra același loc în bancă pe tot parcursul prezenței la clasă. Personalul școlilor, elevii și părinții sau aparținătorii vor fi informați cu privire la măsurile de protecție împotriva infecției SARS-CoV-2. În cazul apariției unor simptome de Covid-19 în cazul lor sau al unor apropiați, elevii se vor izola la domiciliu.

Dincolo de aceste măsuri, redeschiderea școlilor pe 14 septembrie se va face conform unor planuri elaborate deja și aflate, și ele, în documentul supus dezbaterii. Planul verde presupune ca elevii să participe obligatoriu la cursuri, iar conform planurilor galben și roșu, aceștia ar studia online. Direcţiile de sănătate publică sunt datoare să informeze, până pe 7 septembrie, inspectoratele școlare și comitetele pentru situaţii de urgenţă cu privire la situaţia epidemiologică la nivelul fiecărei localităţi.

„Criteriul epidemiologic în baza căruia unităţile de învăţământ vor urma unul dintre cele trei scenarii este rata incidenţei cumulate (numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori). În contextul confirmării unuia sau mai multor cazuri de COVID-19 la nivelul unei unităţi de învăţământ se vor aplica criteriile de suspendare a cursurilor şcolare în unităţile de învăţământ din prezentul document, clasa sau întreaga şcoală putând fi închise pentru 14 zile, cursurile desfăşurându-se online”, se arată în proiect.

De la redeschiderea școlilor, cursurile vor fi suspendate pentru 14 zile la apariţia a trei cazuri confirmate de îmbolnăvire cu COVID-19 în clase diferite ale aceleiaşi unităţi de învăţământ. Cadrele didactice infectate au obligația să anunțe conducerea școlii, care va informa DSPJ.

DSPJ va face ancheta epidemiologică și va analiza situația școlii, împreună cu directorul unității. Astfel, se vor contura patru scenarii.

În scenariul 1, în cazul în care cadrul didactic a predat numai la o singură clasă şi nu a venit în contact cu alte cadre didactice din şcoală, se vor suspenda cursurile de la clasa respectivă. Scenariul 2 ia în calcul cazul în care cadrul didactic a predat numai la o singură clasă şi a venit în contact cu alte cadre didactice din şcoală (cadrele didactice dintr-unul dintre schimburi, în şcolile cu mai multe schimburi de predare), iar atunci se vor suspenda cursurile de la clasa respectivă şi vor fi izolate la domiciliu cadrele didactice cu care acesta a venit în contact.

În scenariul 3, după redeschiderea școlilor, dacă cadrul didactic infectat cu coronavirus a predat la mai multe clase şi nu a venit în contact cu alte cadre didactice din şcoală sau numărul cadrelor didactice a fost mic (cadrele didactice dintr-unul dintre schimburi, în şcolile cu mai multe schimburi de predare), se vor suspenda cursurile la clasele cu care acesta a venit în contact şi, în funcţie de caz, vor fi izolate la domiciliu cadrele didactice cu care acesta a venit în contact.

Scenariul 4 presupune că, dacă un cadru didactic infectat care a predat la mai multe clase şi a venit în contact cu multe cadre didactice din şcoală, se vor suspenda cursurile întregii unităţi de învăţământ.

Citește și:
O mutație a coronavirusului îl face mult mai transmisibil decât era deja

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Mai multe din health & diet