Ce a învățat un tânăr medic după ce a triat oamenii care se întorc în țară prin vama din Cenad

Medicul cardiolog Tudor Pârvănescu a triat oamenii care se întorceau în țară prin vama Cenad din Timiș și a ajuns la concluzia că cea mai bună soluție pentru situația pe care o traversăm este carantina pentru toti cei ce vin de peste hotare.

Ce a învățat un tânăr medic după ce a triat oamenii care se întorc în țară prin vama din Cenad

Am ajuns la Tudor Pârvănescu, tânăr medic la Spitalul Municipal din Timișoara, după ce am dat pe Facebook de o postare a sa care se viralizase. În postare, Tudor își povestea experiența din cortul de triaj de la vama Cenad din Timiș, unul dintre punctele prin care se întorc în țară zi de zi românii din diaspora.

Este cardiolog de meserie, și s-a oferit să meargă să trieze oamenii la graniță, iar în ziua în care a fost acolo erau, la un loc, cinci medici. Ce făceau acolo? „Efectiv stăteam în cort la triaj, le luam temperatura și le făceam o scurtă anamneză”. Tura lui a fost una de 12 ore, de la 8 seara la 8 dimineața, mi-a spus, și vama nu era foarte aglomerată, dar „veneau în coloane”. În afară de măsurarea temperaturii, medicii le aplicau și chestionare celor care intrau în țară. „De unde vine, când a plecat, unde merge, unde va sta în izolare”, mi-a povestit medicul Tudor Pârvănescu, care mi-a mai spus că, pe parcursul perioadei petrecute acolo, au trecut mulți oameni prin cortul său, câțiva dintre ei s-au dovedit suspecți, urmând mai apoi să fie redirecționați spre carantină.

Am vrut să știu dacă au fost echipați corespunzător pentru misiunea aceasta, în contextul în care din ce în ce mai mulți membri ai personalului medical reclamă lipsa echipamentelor, și mi-a spus că da. „Eram echipați, cu combinezon, mănuși și măști chirurgicale.”

L-am mai întrebat pe tânărul medic care a triat oameni la vama Cenad și ce se întâmplă în Timișoara, orașul care anunță cele mai multe vindecări și care este privit zilele aceastea drept o speranță că epidemia poate fi cel puțin controlată. Mi-a răspuns, pragmatic ca orice medic, că „se vindecă cei mai mulți, pentru că avem medici cu experiență, echipe dedicate, iar pacienții prezentau forme ușoare de boală. Nu sunt medic de boli infecțioase, îmi este greu să mă pronunț în privința conduitei acestei boli, dar sunt mândru că fac parte din comunitatea medicilor timișoreni.”

Chiar cei triați de el în vamă erau oameni tineri, foarte tineri, de 20-25 de ani, care probabil vor face forme ușoare de boală și care, de asemenea, pot fi și asimptomatici. Însă, mi-a spus, „cred că e foarte greu să îi faci pe ei să înțeleagă să stea în casă și să conștientizeze gravitatea unei pandemii. Problema principală este mediul rural, unde avem o populație îmbătrânită, foarte vulnerabilă la contactul cu noul coronavirus, iar ei sunt primii pe care trebuie să îi protejăm.”

Însă tânărul medic spune că toți cei care intră în țară sunt greu de convins să respecte autoizolarea și distanțarea socială, și de aceea ar prefera varianta carantinei pentru toți cei care vin în țară. Și, dincolo de postarea lui de Facebook, are un mesaj pentru noi toți.

„Stați acasă, nu stați în preajma oamenilor vârstnici (ei sunt mult mai vulnerabili). Nu mergeți la spital decât dacă aveți o urgență, iar dacă aveți posibilitatea, sunați medicul de familie sau medicul dumneavoastră curant și explicați-i problema pe care o aveți. Numai prin izolarea la domiciliu puteți proteja cadrele medicale. Din cauza unor inconștienți se pot închide spitale. Nu mi se pare un lucru atât de complicat să stai în casă. Trebuie doar să te conformezi cu realitatea.”

Citește mai jos postarea medicului Tudor Pârvănescu după tura de triaj la vama Cenad:

„Draga mea Românie, bună dimineața!!!! De ce??? Pentru că este timpul să te trezești!!!
În cele ce urmează, am să vă povestesc experiența mea dintr-o tură de noapte, vama Cenad, din perspectiva unui medic cardiolog proaspăt specialist și în linia 1 COVID. Lăsând la o parte infrastructura deficitară, am să mă axez pe lucrul cel mai important și anume carantina (#karantinapentrutoti). Ora 20:00, îmi încep tura, mă echipez, numai cum eu știu și intru în cortul de triaj. La început o atmosferă liniștită, calmă, cu o temperatură plăcută organismului uman, cu oameni veniți din toată Europa. Pe parcursul serii, temperatura începe să scadă vertiginos și mă gândesc că acel cort albastru și frumos seamănă mai mult cu castelul din Frozen, decât cu un loc de triaj. Iar apoi îmi liniștesc sufletul, dacă nu iau Covidul sigur voi face o 'ușoară' pneumonie. Bunnn, timpul trece, oamenii vin încet… încet…, iar experiența mea crește tot mai mult. Deja îți pot ghici locul de plecare numai din accentul pe care îl ai și, credeți-mă, accentul de româno/italian se simte de la 'bună seara' (pt că, simplu, în italiană este buona sera).

Și aici intervine problema zero: tu, român, începi completezi declarația, spui că vii din zona galbenă și intri în autoizolare (mulți întreabă cum se scrie, autoizolare sau autoizolație) lucru foarte grav, pt că te trădează accentul. Nu zice nimeni că nu vii din Germania/Austria/Ungaria, dar acum 2-3 săptămâni unde ai fost? De ce vrei să fugi de carantină? De ce vrei să fii un posibil purtător de Covid, pe care să îl duci în mediul rural, unde în viitor rata răspândirii nu va mai putea fi ținută sub control (vezi Italia, că acolo e patria ta).

Povestea poate fi regăsită cu siguranță în toate vămile din Vestul țării și ar putea fi rezolvată mult mai eficient. În încheiere nu ne rămâne decât să sperăm la o decizie cât mai rapidă și înțeleaptă, și anume haideți să susținem carantina pentru toți și să îi facem țării un bine. Haideți să fim și noi ca Grecia, să introducem carantina pentru diaspora și astfel, la vară, să mergem fiecare undeva la munte, mare, la soare. 
MULȚUMESC TUTUROR PENTRU ÎNCURAJĂRILE ȘI PENTRU GÂNDURILE FRUMOASE!!! 
Share și stai acasă, #karantinapentrutoti (n-am inventat eu cuvântul karantina – mulți scriu așa, or fi fost prin Indonezia)”

Citește și:
Îndemn pentru medici de la Camelia Roiu, medicul ATI care a demascat ororile de la Colectiv

Foto: Tudor Pârvănescu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din health & diet