Care este legătura dintre consumul de zahăr și căderea părului?

Consumul excesiv de zahăr creează dependență, provoacă boli cardiovasculare, favorizează dezvoltarea tumorilor, iar lista efectelor negative pe care le are asupra organismului poate continua. Studiile recente arată însă, că acesta este și unul dintre factorii care duc la căderea părului.

Care este legătura dintre consumul de zahăr și căderea părului?

Nu până de mult, căderea părului era asociată doar cu un nivel ridicat de stres sau cu moștenirea genetică. Însă, studiile recente au adăugat pe lista factorilor care influențează pierderea părului și alimentația, cu precădere consumul excesiv de zahăr.

Zahărul este unul dintre cele mai nocive ingrediente pentru sănătatea organismului nostru. Nu numai că este responsabil pentru kilogramele în plus, dar îmbătrânește pielea, provoacă dependență, crește nivelul de stres, poate declanșa boli hepatice, insuficiență renală sau cataracta. Pe această listă se adaugă însă și problemele legate de sănătatea firului de păr.

Trei studii diferite, realizate pe această temă în Mexic, Taiwan și Turcia, au ajuns la aceeași concluzie: căderea părului este influențată de alimentele pe care le consumăm. În urma cercetărilor, s-a dovedit că bărbații cu rezistență la insulină (care poate duce la boli precum diabet sau obezitate) sunt mai predispuși să își piardă părul. Iar rezistența la insulină este de cele mai multe ori cauzată de o dietă bogată în zahăr și produse alimentare rafinate.

Modificarea nivelului de insulină și testosteron

Consumul unei cantități prea mare de zahăr este responsabil pentru modificarea nivelului de zahăr din sânge, care duce la modificarea unor hormoni ca insulina, cortizol, testosteron sau DHT (Dihidrotestosteronul). Iar fluctuațiile de testosteron pot afecta în mod direct foliculii firului de păr, fapt ce duce la pierderea podoabei capilare. De asemenea, zahărul afectează în egală măsură nu numai calitatea firului de păr, dar și a scalpului.

Îmbătrânirea foliculilor firului de păr

Consumul ridicat de zahăr provoacă o reacție chimică numită glicare, ce afectează atât funcția, cât și stabilitatea proteinelor. La rândul său, acest fenomen duce la îmbătrânirea celulelor organismului, inclusiv a foliculilor de păr, care, treptat, se vor dezintegra. Iar astfel, vei observa că vei pierde tot mai multe fire de păr.

Dezechilibre ale glandei tiroide

Zahărul determină fluctuații de insulină, ce duc la dereglarea glandei tiroide. Glanda tiroidă este responsabilă pentru eliberarea unor hormoni esențiali pentru un păr sănătos și puternic. Dacă activitatea glandei tiroide este modificată, aceasta poate influența în mod direct ciclul de viață al părului, ducând astfel la pierderea lui.

Efectele diabetului

Persoanele care suferă de diabet au un nivel peste limita normală de zahăr în organism. În cazul acestei boli, glucoza nu mai poate fi absorbită de celulele organismului, și din această cauză începe să se colecteze în sânge. Astfel se vor forma depuneri de grăsime pe vene și pe artere ce au drept consecință o circulație precară. Iar o circulație precară este responsabilă cu pierdea părului, fiindcă nutrienții necesari creșterii părului nu mai ajung până la foliculii de păr.

Absența nutrienților

Alimentele rafinate și bogate în zaharuri nu conțin nutrienți esențiali pentru buna funcționare a organismului precum vitamina E, D sau fier. Astfel, privat de acești nutrienți vitali, corpul nu își poate îndeplini funcțiile în mod normal, iar printre acestea se numără și creșterea și regenerarea părului. Așadar, o dietă săracă în legume, fructe sau pește, este unul dintre principalii factori ai pierderii părului.

Uite cel mai la indemana tratament pentru caderea parului!

Citește și:
Alimentele pe care trebuie să le eviți dacă vrei să scapi de celulită

Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet