#NoFreePhotos – industria modei se revolta

Fotografii de street style si bloggerii de moda sunt in conflict, chiar in mijlocul Saptamanii Modei!

#NoFreePhotos - industria modei se revolta

Orice ai zice despre industria modei, oricat te-ar revolta dictatele si standardele ei si cat ai comenta pe marginea metodelor prin care isi atinge scopurile, un lucru este cat se poate de clar: e o industrie. Si inca una dintre cele mai profitabile ale lumii. In care, asa cum se intampla peste tot unde se face profit, numai unii castiga.

Aceasta inechitate este ilustrata pe deplin de un nou grup format din fotografi, un fel de sindicat ad hoc in care s-au constituit mai multi fotoreporteri specializati in street style si care acopera principalele Saptamani ale modei din lume.

Acestia, conform publicatiei Womens Wear Daily, s-au intalnit de curand, dupa show-ul Max Mara de la Milano, ca sa isi discute situatia si sa gaseasca solutii. Un document obtinut de WWD din partea acestei asociatii arata ca brand-urile, influencerii si bloggerii folosesc deseori imaginile protejate de drepturi de autor pentru a-si respecta responsabilitatile fata de brand-urile care ii platesc ca sa poarte si sa promoveze anumite haine si accesorii la defilari si la evenimente. Grupul de fotografi nu va mai folosi tag-uri si nu ii va mai credita pe acesti influencers, inlocuind sistemul deja clasic de etichetare cu hashtag-ul #NoFreePhotos.'

Declaratia comuna a fotografilor arata ca scopul asociatiei este sa opreasca castigurile disproportionate ale influencer-ilor' si sa atraga atentia asupra faptului ca fotografii nu doar ca nu sunt platiti pentru munca lor, ci ca sunt etichetati ocazional'. Asta in vreme ce ar trebui sa fie remunerati pentru imaginile pe care le realizeaza si care sunt utilizate de influencers ca sa isi respecte obligatiile fata de brand-uri.
De asemenea, noul sindicat al fotografilor ii avertizeaza pe bloggerii si influencerii care folosesc imaginile ca vor fi actionati in justitie daca vor continua sa le posteze fara a le plati sau fara sa aiba vreun drept asupra lor.

Grupul de fotografi detine in total peste trei milioane de followers pe platforma Instagram, si e dispus sa ii foloseasca. Fiecare dintre cei implicati va adauga la profilul de Instagram fraza Imaginile mele nu pot fi utilizate fara consimtamant. Pentru drepturi asupra imaginilor, contactati-ma.'

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din fashion