Bjork poartă pe scenă o rochie spectaculoasă imaginată de doi români

Bjork este una dintre acele artiste pentru care imaginea este la fel de semnificativă ca și muzica - de aceea, este cu atât mai important că ea a purtat pe scenă o rochie Foraeva, imaginată de Lana Dumitru și Vlad Tenu.

Bjork poartă pe scenă o rochie spectaculoasă imaginată de doi români

Bjork a concertat aseară, în cadru Eden Project, în Cornwall, purtând o rochie Foraeva. Aceasta a fost una dintre cele două apariții ale artistei pe scena din Marea Britanie din vara aceasta. Bjork este cunoscută pentru calitatea experimentală a muzicii sale, ce înglobează fără efort genuri diverse, de la pop la trip hop sau muzică clasică, și are o carieră care se întinde pe aproape 40 de ani, timp în care a fost celebrată drept o artistă autentică și curajoasă. Și alegerile vestimentare ale artistei sunt aproape la fel de cunoscute și dezbătute ca și muzica ei – în cazul în care ați uitat rochia ei în formă de lebădă, realizată de designerul macedonean Marian Pejoski la Oscarurile din 2001, poate ar fi cazul să vi-o amintiți.

Tocmai de aceea este o surpriză plăcută faptul că Bjork a ales pentru concertul de pe 7 iulie o rochie semnată de Lana Dumitru și Vlad Tenu, sub proiectul Foraeva. Duo-ul de designeri vizionari format din Lana și Vlad reinterpretează tradiția pentru următoarea eră spațială, cu o rochie hibrid în care arta întâlnește tehnologia. Viitorul modei este transparent precum cristalul', este descrierea de pe site-ul dedicat proiectului Foraeva.

Lana Dumitru este un designer din România ale cărei creații explorează cultura românească. Ea și-a terminat recent doctoratul în Arte digitale și modă. Lana își concepe toate modelele și vizualurile și transformă materialele în piese conceptuale prin intermediul imprimeurilor digitale și a tăieturilor cu laser. Lana este, de asemenea, se arată pe site-ul Foraeva, primul designer român care a colaborat cu brand-ul Puma, pentru o jachetă personalizată numită T7 Etno Shake Puma by Lana. Rezultatele muncii ei au putut fi văzute la London Fashion Week/International Fashion Showcase, Strasbourg Fashion Week, Holon Design Museum, Kalmar Art Museum și Malmo Design Centre Sweden, Salone del Mobile Milano, dar și la Muzeul Satului din București și în cadrul unor evenimente locale dedicate modei și designului.

Vlad Tenu este un arhitect român stabilit în Londra, iar munca sa este inspirată de procesele naturale și combină arta și știința (inclusiv tehnici de programare), având ca rezultat obiecte sculpturale ce își găsesc locul în felurite domenii, de la bijuterie și modă la design de produs și arhitectură. Vlad a câștigat numeroase premii și a colaborat de-a lungul carierei sale cu CLON8 sau Del Rio London (în zona modei) sau cu Surface Architects, Urban Systems sau AHMM.

Cât despre rochia spectaculoasă Foraeva purtată de Bjork, aceasta este inspirată de modelul popular al unui covor tradițional românesc, construit digital cu ajutorul a 25.000 de cristale Swarovski. Realizarea rochiei a fost posibilă prin intermediul unor simulări 3D, cu metode de design algoritmice. Astfel, Foraeva este mai mult decât o rochie, un obiect unic care vorbește despre identitate și tradiție, lucruri care nu se pierd, ci se transformă și evoluează în moduri nebănuite, cu ajutorul tehnologiei și al emoțiilor. Proiectul are în centru o figură feminină, Aeva, care vine din viitor pentru a inspira oamenii să redescopere valori esențiale. Ea este vechea Eva și viitoarea Eva, purtând tradiția ca pe cel mai fashionable lucru din galaxie.'

Fără îndoială că nu putea exista o întruchipare mai fericită pentru acest concept decât Bjork. Artista a lansat cel mai recent Blissing Me, de pe cel de-al nouălea album de studio al său, Utopia. Videoclipul este regizat de Tim Walker și Emma Dalzell și a fost filmat în Islanda, țara sa natală.

Citește și:
Cum ajunge un designer roman sa imbrace vedete de top prin intermediul Instagram? de Domnica Margescu si Maurice Munteanu

Foto: Instagram

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din fashion