Lupta impotriva timpului cu tratamente si creme potrivite varstei tale

Pentru a avea cistig de cauza in lupta impotriva timpului, cea mai importanta arma este tocmai timing-ul. Ce tratamente sa facem, ce creme sa folosim, la ce virsta si cum? La toate aceste intrebari ne-au raspuns cei mai buni experti in estetica. Si iata ce am aflat...

Lupta impotriva timpului cu tratamente si creme potrivite varstei tale

De-a lungul istoriei, femeile s-au dovedit a fi ex­trem de inventive in a-si face viata mai com­pli­­cata si mai neplacuta. Felul in care ne-a rostuit societatea (barbatul este cel care alege femeia) s-a dovedit a fi schema perfecta pentru a stirni rivalitate intre femei. Nu e de mirare ca, azi, femeile au ajuns sa se reinventeze, bucata cu bucata, in cabinetele de chirurgie plastica. Unele dintre noi incep sa se angajeze (in numele frumusetii si al tineretii) in tot felul de activitati suspecte, apelind la tratamente invazive inca de la virste fragede si ajung la comparatii masochiste cu prietenele lor, co­legele lor sau cu modele anorexice de 20 de ani.

Din pacate, o femeie nu va fi niciodata invizibila pentru alta femeie (intotdeauna va reusi sa cistige citeva cri­tici legate de coafura sau pantofi din partea colegelor ei), iar pierderea frumusetii si a tineretii poate avea un efect coroziv accentuat asupra psihicului ei si asupra felului in care isi percepe identitatea, mai ales daca aceasta identitate este construita in cea mai mare parte pe aspectul fizic.

Din fericire, estetica moder­na ne ofera o paleta variata si individuali­zata de proceduri chirurgicale, lasindu-ne po­­­­si­bilitatea sa decidem singure ce rid dispare si care se pastreaza. |n fiecare sap­tamina a­pa­re ceva nou: tratamente injectabile (cu toxina bo­tulinica, acid hia­luronic, colagen, acid lactic, silicon sau transplant autolog de grasime), pe­eling-uri chimice, microdermo­abraziune, tra­ta­mente cu laser sau, in ultima instanta, bisturiul. S-au inventat o multime de creme mi­raculoase (fiecare dermatolog are propria potiune de tinerete, de la Dr. Hauschka, pina la Dr. Pericone sau Dr.­ Mu­rad), iar de curind s-au aventurat in acest do­me­niu si companiile cosmetice haute cou­ture: Dior promoveaza linia Capture To­tal (ce pro­mite sa stearga toate semnele im­bat­ri­nirii), Yves Saint Laurent a creat Lisse Expert, Lan­cas­ter a lansat Differently (contine un coc­k­tail de vitamine, mi­nerale si acizi grasi Ome­ga 3 si 6, microcapsule pline de acid hia­­luronic, peptide pentru stimularea produc­tiei de colagen, retinol si complex de an­­­­tioxidanti natura­li), iar Chanel ne cu­ce­r­este cu Sublimage (cu extract po­lif­rac­­tionat de vanilla planifolia, o planta crescu­ta in Ma­da­gas­car, in conditii 100% ecologice).

Nu-i asa ca suna ferme­cator? Tocmai de aceea le-am co­man­dat si le-am incercat pe toa­te, hao­tic si inconsecvent, dez­voltind o forma aparte de dependenta. „Nici o cre­ma din lume nu poate avea ace­leasi efecte ca serurile injectabile”, dec­lara Dr. Cristian Ha­ri­ga, medic primar chi­rur­gie plastica. „In general, cremele pot im­bunatati as­pec­tul ridului cu 30%. Dar sub 50% aceste modificari sint greu de se­si­zat”, afir­ma docto­rul. Intrebarea este: un­de sa tra­gem linie, pina unde sa mergem cu tra­ta­men­tele cosme­tice in­va­zi­ve si ce trebuie sa facem la 20 si ceva de ani pentru a arata ti­na­ra la 50?

La 20 de ani

Chiar daca esti „fara griji si fara bani”, cum spune cintecul, trebuie sa afli ca rezulta­tele exceselor facute la aceasta virsta vor lasa urme adinci peste citiva ani. Pentru fie­care dieta extrema, pentru fiecare tigara si pentru fiecare zi in care ai stat neprotejata la soare, vei culege „roadele“ dupa 30 de ani, sub forma de riduri, pete sau lipsa de elasticitate. „La 20 de ani trebuie sa incepi sa folo­sesti creme hidratante cu factor de protectie, in fiecare zi, si sa acorzi o importanta ma­jora cre­melor de noapte”, afirma Dr. Viviana Ior­dache, medic primar dermatolog. „Nimeni nu te impiedica sa folo­sesti creme care contin retinol, chiar de la aceasta virsta”, ne sfatuieste Dr. Iordache (care face parte din categoria medicilor der­matologi ce recomanda o conduita cosme­tica timpurie, tocmai pentru a nu recurge la interventii drastice decit foarte tirziu).

De aceeasi parere este si celebrul chirurg plastician Gerald Imber, autorul cartii The Youth Corridor. El sugereaza femeilor sa recurga la tra­tamente non-invazive inca din tinerete. Altminteri, la virste inaintate, cind totul „este cazut, lasat si ridat”, doar un face-lift serios mai poate im­bu­na­tati ceva. Filosofia lui preventiva este im­par­ta­sita si de alti colegi de breasla. „Am paciente care au ajuns la 50 de ani si inca nu au nevoie de interventii chi­rurgicale, pentru ca pe parcursul anilor au recurs la proceduri wash and wear, adica tra­tamente ca Botox, peeling-uri, laser si injec­tii cu tesut adipos”, spune celebrul der­ma­to­log al vedetelor Dr. Pat Wexler.

Totusi, nimeni nu iti garanteaza ti­ne­re­tea vesnica. Unele dintre noi sintem predispuse genetic la imbatrinire pre­ma­tura. „Iata de ce un dermatolog bun pro­­pune tratamentul a­dec­vat dupa virsta pielii si nu dupa cea din buletin”, afirma Dr. Ior­dache. „Am avut pa­ci­en­te de 24 de ani, care prezentau riduri adinci si piele lipsita de elasticitate, «perfec­te» pentru o interventie chirurgicala.“

Concluzie: Chiar daca la aceasta virsta cre­dem cu multa naivitate ca lumea e a noastra si nimic nu ne poate afecta, tre­buie sa in­ce­pem „sa folosim creme hidratante, de ori­ce fel si marca (atita timp cit se potrivesc cu tipul de ten), putem a­pe­la la micro­der­moa­­bra­ziune (pentru a sca­pa tenul de ce­lu­lele moar­te si pen­tru a sti­mu­la producerea de colagen) si recomand tratamente faciale macar o data pe lu­na”, ne sfatuieste Dr. Ior­dache.

 

La 30 de ani

Stratul de baby fat (grasimea) care iti da­dea acea stralucire si prospetime tine­reas­ca ince­pe sa se diminueze conside­rabil. Vei ob­serva incet ca pielea incepe sa se lase, apar san­turi in jurul gurii, al bu­zelor si riduri la coltul ochilor. „La aceasta virsta, femeile pot apela la in­jec­tii cu toxina botulinica si la um­ple­rea ri­du­rilor cu fillere (ca Teosyal)”, ne sfatuieste Dr. Viviana Ior­dache. Tratamentele cu toxina botulinica de tip A cons­tau in injectarea de mici doze de substanta ac­ti­va in muschii mimicii (res­ponsabili cu crea­rea ridurilor pe frunte, in ju­rul ochilor, intre sprin­ce­ne, pe nas, barbie si git). Mecanismul este sim­plu: ca urmare a relaxarii musculaturii se ob­tine o reducere a mobilitatii pielii, ce are ca efect stergerea ridurilor de expresie. Pro­ce­du­ra dureaza maximum 30 de minute (tratamentul mai este numit si lunchtime therapy), este ne­du­reroa­sa, nu are efecte secundare si nu so­licita anestezie.

Mai exista alternativa me­­zo­te­ra­piei, tot un procedeu pentru ster­ge­rea ri­durilor, la fel de rapid si eficient, care se poate fo­losi pentru orice zona a fetei (nu doar in par­tea superioara, ca toxina botulinica) sau a de­col­teului, fara restrictie. Pro­cedura consta in in­jectarea unui cocktail de vita­mi­­ne, care sa ac­celereze cir­culatia sangui­na si regenerarea ce­l­ulara, sa sti­­­mu­leze produ­cerea de colagen si sa hi­drateze tesutul. Nu trebuie sa neglijam ni­ci sup­limentele nutritive care, in viziunea ce­lebrului dermatolog Dr. Howard Mu­rad, „sint la fel de importante pentru ni­velul optim de hid­ra­tare a pielii ca si tratamentele de su­pra­fata”.

Concluzie: Este virsta la care putem in­­­­cerca tra­tamente antiaging mai pu­ter­ni­ce ­(ca in­jec­tiile cu to­­xi­na botulinica, acid hia­luronic sau me­zo­te­ra­pie), peeling-uri chimice, microdermoabraziune sau tratamentele cu laser (doar la reco­mandarea medicului dermatolog). Recomandare Elle: Microdermoa­bra­ziu­ne si tratament Atache. Micro­der­moa­bra­­ziunea este un peeling cu ajutorul cris­talelor de oxid de aluminiu, principiul de baza fiind rege­nerarea naturala a pielii prin stimularea acti­vitatii celulare. Ster­ge petele de pigmentare si eli­mina ri­durile fine, dar da si o luminozitate aparte tenului.

La 40 de ani

Noua generatie de femei de peste 40 de ani nu vor sa priveasca imbatrinirea ca pe un fapt inevitabil. Sint inca active in cariera si au un viitor inainte. Din pacate, odata cu trecerea timpului, pielea su­fera schi­mbari care duc la pier­de­rea elastici­ta­tii si prospetimii ei. Me­ta­boli­s­mul devine mai lent, productia de acid hia­­luronic se diminuea­za considerabil si se acu­muleaza radicali li­be­ri si toxine in org­a­nism. Ce trebuie sa faci? „La aceasta virsta sint interzise dietele drastice (cele care te fac sa slabesti mai mult de 1 kg pe saptamina) pentru ca aceste schimbari drastice in alimentatia zilnica favorizeaza formarea ridurilor profunde si fenomenul de fa­ta cazuta, care nu se mai poate repara decit prin face-lift”, afirma Dr. Viviana Iordache. Daca nu esti destul de norocoasa, la 50 de ani vei apela probabil si la interventii chi­­rur­gicale. Atentie insa, unele face-lift-uri pot sa te faca sa arati mai in virsta decit esti. „Sec­retul unei operatii reusite consta in ca­paci­ta­tea doctorului de a pastra nealterate trasaturile fetei.” Deci solicita opinia mai multor specialisti inainte de a recurge la bisturiu.

Concluzie: La aceasta virsta iti evaluezi cu adevarat mostenirea genetica. Con­ti­nua sa faci tratamentele non-invazive ca­re au functio­nat pentru nevoile pielii tale si apeleaza la chirurgie doar daca este absolut necesar.

La 50 de ani

Este virsta la care recunosti ca orga­nismul tau se transforma, au loc schimbari majore in struc­­­tura corpului, se schimba metabolismul si felul in care arata pielea ta. La aceasta virsta keratinocitele nu se mai reinnoiesc, mic­rocir­cu­la­­tia incetineste, distributia melaninei in piele nu mai este omogena, pielea devine mai aspra, fa­ra luminozitate. In dermis, activita­tea fibroblastelor se diminueaza, ducind la in­ce­tinirea pro­ducerii de colagen. „Aceasta categorie de virs­ta are nevoie in primul rind de pe­eling-uri chi­mi­ce puternice si dese, pentru a stimula rein­noirea celula­ra”, explica Dr. Viviana Ior­dache. Va trebui sa incluzi in alimentatie vitamine, mine­rale, acizi grasi Omega 3 si 6; sa cau­ti in produsele cosmetice pe care le alegi in­grediente spe­­cifice (acid hialuronic, retinol, an­tioxidanti). Tre­buie sa acorzi mai multa a­tentie zonelor ca­re iti tra­dea­za virsta: decolteul, miinile si piel­ea de pe git. Poti recurge la ace­leasi tratamen­te non-invazive sau la cele chi­rurgicale la care ai apelat la 40 de ani.

Concluzie: Este la latitudinea ta daca re­cur­­gi la tratamente drastice sau preferi sa im­bat­­ri­nesti natural si cu eleganta, à la Brigitte Bar­­­dot.

Chiar daca articolul se opreste la aceasta virs­ta, nu inseamna ca la 50 de ani totul se termina. Te asteapta inca o mul­time de bucurii si surpri­ze! Oricum ai ale­­ge sa imbatrinesti, este important sa nu exa­gerezi cu procedurile descrise mai sus, pentru ca, asa cum declara si Rod Roh­rich, presedintele catedrei de chi­rur­gie plas­tica de la University of Texas, „nu e firesc sa ai un chip perfect, fara nici un rid. Cele din jurul ochilor si al gurii (care se for­­meaza atunci cind rizi) sint absolut ob­ligatorii, altminteri risti sa arati fals sau cel putin straniu”. O fata tabula rasa nu ins­pira nicidecum tinerete, ci mai degraba gro­­tesc, goliciune si saracie a spiritului…

Arhiva revistei ELLE

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din beauty