Lupta impotriva timpului cu tratamente si creme potrivite varstei tale

Pentru a avea cistig de cauza in lupta impotriva timpului, cea mai importanta arma este tocmai timing-ul. Ce tratamente sa facem, ce creme sa folosim, la ce virsta si cum? La toate aceste intrebari ne-au raspuns cei mai buni experti in estetica. Si iata ce am aflat...

Lupta impotriva timpului cu tratamente si creme potrivite varstei tale

De-a lungul istoriei, femeile s-au dovedit a fi ex­trem de inventive in a-si face viata mai com­pli­­cata si mai neplacuta. Felul in care ne-a rostuit societatea (barbatul este cel care alege femeia) s-a dovedit a fi schema perfecta pentru a stirni rivalitate intre femei. Nu e de mirare ca, azi, femeile au ajuns sa se reinventeze, bucata cu bucata, in cabinetele de chirurgie plastica. Unele dintre noi incep sa se angajeze (in numele frumusetii si al tineretii) in tot felul de activitati suspecte, apelind la tratamente invazive inca de la virste fragede si ajung la comparatii masochiste cu prietenele lor, co­legele lor sau cu modele anorexice de 20 de ani.

Din pacate, o femeie nu va fi niciodata invizibila pentru alta femeie (intotdeauna va reusi sa cistige citeva cri­tici legate de coafura sau pantofi din partea colegelor ei), iar pierderea frumusetii si a tineretii poate avea un efect coroziv accentuat asupra psihicului ei si asupra felului in care isi percepe identitatea, mai ales daca aceasta identitate este construita in cea mai mare parte pe aspectul fizic.

Din fericire, estetica moder­na ne ofera o paleta variata si individuali­zata de proceduri chirurgicale, lasindu-ne po­­­­si­bilitatea sa decidem singure ce rid dispare si care se pastreaza. |n fiecare sap­tamina a­pa­re ceva nou: tratamente injectabile (cu toxina bo­tulinica, acid hia­luronic, colagen, acid lactic, silicon sau transplant autolog de grasime), pe­eling-uri chimice, microdermo­abraziune, tra­ta­mente cu laser sau, in ultima instanta, bisturiul. S-au inventat o multime de creme mi­raculoase (fiecare dermatolog are propria potiune de tinerete, de la Dr. Hauschka, pina la Dr. Pericone sau Dr.­ Mu­rad), iar de curind s-au aventurat in acest do­me­niu si companiile cosmetice haute cou­ture: Dior promoveaza linia Capture To­tal (ce pro­mite sa stearga toate semnele im­bat­ri­nirii), Yves Saint Laurent a creat Lisse Expert, Lan­cas­ter a lansat Differently (contine un coc­k­tail de vitamine, mi­nerale si acizi grasi Ome­ga 3 si 6, microcapsule pline de acid hia­­luronic, peptide pentru stimularea produc­tiei de colagen, retinol si complex de an­­­­tioxidanti natura­li), iar Chanel ne cu­ce­r­este cu Sublimage (cu extract po­lif­rac­­tionat de vanilla planifolia, o planta crescu­ta in Ma­da­gas­car, in conditii 100% ecologice).

Nu-i asa ca suna ferme­cator? Tocmai de aceea le-am co­man­dat si le-am incercat pe toa­te, hao­tic si inconsecvent, dez­voltind o forma aparte de dependenta. „Nici o cre­ma din lume nu poate avea ace­leasi efecte ca serurile injectabile”, dec­lara Dr. Cristian Ha­ri­ga, medic primar chi­rur­gie plastica. „In general, cremele pot im­bunatati as­pec­tul ridului cu 30%. Dar sub 50% aceste modificari sint greu de se­si­zat”, afir­ma docto­rul. Intrebarea este: un­de sa tra­gem linie, pina unde sa mergem cu tra­ta­men­tele cosme­tice in­va­zi­ve si ce trebuie sa facem la 20 si ceva de ani pentru a arata ti­na­ra la 50?

La 20 de ani

Chiar daca esti „fara griji si fara bani”, cum spune cintecul, trebuie sa afli ca rezulta­tele exceselor facute la aceasta virsta vor lasa urme adinci peste citiva ani. Pentru fie­care dieta extrema, pentru fiecare tigara si pentru fiecare zi in care ai stat neprotejata la soare, vei culege „roadele“ dupa 30 de ani, sub forma de riduri, pete sau lipsa de elasticitate. „La 20 de ani trebuie sa incepi sa folo­sesti creme hidratante cu factor de protectie, in fiecare zi, si sa acorzi o importanta ma­jora cre­melor de noapte”, afirma Dr. Viviana Ior­dache, medic primar dermatolog. „Nimeni nu te impiedica sa folo­sesti creme care contin retinol, chiar de la aceasta virsta”, ne sfatuieste Dr. Iordache (care face parte din categoria medicilor der­matologi ce recomanda o conduita cosme­tica timpurie, tocmai pentru a nu recurge la interventii drastice decit foarte tirziu).

De aceeasi parere este si celebrul chirurg plastician Gerald Imber, autorul cartii The Youth Corridor. El sugereaza femeilor sa recurga la tra­tamente non-invazive inca din tinerete. Altminteri, la virste inaintate, cind totul „este cazut, lasat si ridat”, doar un face-lift serios mai poate im­bu­na­tati ceva. Filosofia lui preventiva este im­par­ta­sita si de alti colegi de breasla. „Am paciente care au ajuns la 50 de ani si inca nu au nevoie de interventii chi­rurgicale, pentru ca pe parcursul anilor au recurs la proceduri wash and wear, adica tra­tamente ca Botox, peeling-uri, laser si injec­tii cu tesut adipos”, spune celebrul der­ma­to­log al vedetelor Dr. Pat Wexler.

Totusi, nimeni nu iti garanteaza ti­ne­re­tea vesnica. Unele dintre noi sintem predispuse genetic la imbatrinire pre­ma­tura. „Iata de ce un dermatolog bun pro­­pune tratamentul a­dec­vat dupa virsta pielii si nu dupa cea din buletin”, afirma Dr. Ior­dache. „Am avut pa­ci­en­te de 24 de ani, care prezentau riduri adinci si piele lipsita de elasticitate, «perfec­te» pentru o interventie chirurgicala.“

Concluzie: Chiar daca la aceasta virsta cre­dem cu multa naivitate ca lumea e a noastra si nimic nu ne poate afecta, tre­buie sa in­ce­pem „sa folosim creme hidratante, de ori­ce fel si marca (atita timp cit se potrivesc cu tipul de ten), putem a­pe­la la micro­der­moa­­bra­ziune (pentru a sca­pa tenul de ce­lu­lele moar­te si pen­tru a sti­mu­la producerea de colagen) si recomand tratamente faciale macar o data pe lu­na”, ne sfatuieste Dr. Ior­dache.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
substantial.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din beauty