Lupta impotriva timpului cu tratamente si creme potrivite varstei tale

Pentru a avea cistig de cauza in lupta impotriva timpului, cea mai importanta arma este tocmai timing-ul. Ce tratamente sa facem, ce creme sa folosim, la ce virsta si cum? La toate aceste intrebari ne-au raspuns cei mai buni experti in estetica. Si iata ce am aflat...

Lupta impotriva timpului cu tratamente si creme potrivite varstei tale

La 30 de ani

Stratul de baby fat (grasimea) care iti da­dea acea stralucire si prospetime tine­reas­ca ince­pe sa se diminueze conside­rabil. Vei ob­serva incet ca pielea incepe sa se lase, apar san­turi in jurul gurii, al bu­zelor si riduri la coltul ochilor. „La aceasta virsta, femeile pot apela la in­jec­tii cu toxina botulinica si la um­ple­rea ri­du­rilor cu fillere (ca Teosyal)”, ne sfatuieste Dr. Viviana Ior­dache. Tratamentele cu toxina botulinica de tip A cons­tau in injectarea de mici doze de substanta ac­ti­va in muschii mimicii (res­ponsabili cu crea­rea ridurilor pe frunte, in ju­rul ochilor, intre sprin­ce­ne, pe nas, barbie si git). Mecanismul este sim­plu: ca urmare a relaxarii musculaturii se ob­tine o reducere a mobilitatii pielii, ce are ca efect stergerea ridurilor de expresie. Pro­ce­du­ra dureaza maximum 30 de minute (tratamentul mai este numit si lunchtime therapy), este ne­du­reroa­sa, nu are efecte secundare si nu so­licita anestezie.

Mai exista alternativa me­­zo­te­ra­piei, tot un procedeu pentru ster­ge­rea ri­durilor, la fel de rapid si eficient, care se poate fo­losi pentru orice zona a fetei (nu doar in par­tea superioara, ca toxina botulinica) sau a de­col­teului, fara restrictie. Pro­cedura consta in in­jectarea unui cocktail de vita­mi­­ne, care sa ac­celereze cir­culatia sangui­na si regenerarea ce­l­ulara, sa sti­­­mu­leze produ­cerea de colagen si sa hi­drateze tesutul. Nu trebuie sa neglijam ni­ci sup­limentele nutritive care, in viziunea ce­lebrului dermatolog Dr. Howard Mu­rad, „sint la fel de importante pentru ni­velul optim de hid­ra­tare a pielii ca si tratamentele de su­pra­fata”.

Concluzie: Este virsta la care putem in­­­­cerca tra­tamente antiaging mai pu­ter­ni­ce ­(ca in­jec­tiile cu to­­xi­na botulinica, acid hia­luronic sau me­zo­te­ra­pie), peeling-uri chimice, microdermoabraziune sau tratamentele cu laser (doar la reco­mandarea medicului dermatolog). Recomandare Elle: Microdermoa­bra­ziu­ne si tratament Atache. Micro­der­moa­bra­­ziunea este un peeling cu ajutorul cris­talelor de oxid de aluminiu, principiul de baza fiind rege­nerarea naturala a pielii prin stimularea acti­vitatii celulare. Ster­ge petele de pigmentare si eli­mina ri­durile fine, dar da si o luminozitate aparte tenului.

La 40 de ani

Noua generatie de femei de peste 40 de ani nu vor sa priveasca imbatrinirea ca pe un fapt inevitabil. Sint inca active in cariera si au un viitor inainte. Din pacate, odata cu trecerea timpului, pielea su­fera schi­mbari care duc la pier­de­rea elastici­ta­tii si prospetimii ei. Me­ta­boli­s­mul devine mai lent, productia de acid hia­­luronic se diminuea­za considerabil si se acu­muleaza radicali li­be­ri si toxine in org­a­nism. Ce trebuie sa faci? „La aceasta virsta sint interzise dietele drastice (cele care te fac sa slabesti mai mult de 1 kg pe saptamina) pentru ca aceste schimbari drastice in alimentatia zilnica favorizeaza formarea ridurilor profunde si fenomenul de fa­ta cazuta, care nu se mai poate repara decit prin face-lift”, afirma Dr. Viviana Iordache. Daca nu esti destul de norocoasa, la 50 de ani vei apela probabil si la interventii chi­­rur­gicale. Atentie insa, unele face-lift-uri pot sa te faca sa arati mai in virsta decit esti. „Sec­retul unei operatii reusite consta in ca­paci­ta­tea doctorului de a pastra nealterate trasaturile fetei.” Deci solicita opinia mai multor specialisti inainte de a recurge la bisturiu.

Concluzie: La aceasta virsta iti evaluezi cu adevarat mostenirea genetica. Con­ti­nua sa faci tratamentele non-invazive ca­re au functio­nat pentru nevoile pielii tale si apeleaza la chirurgie doar daca este absolut necesar.

La 50 de ani

Este virsta la care recunosti ca orga­nismul tau se transforma, au loc schimbari majore in struc­­­tura corpului, se schimba metabolismul si felul in care arata pielea ta. La aceasta virsta keratinocitele nu se mai reinnoiesc, mic­rocir­cu­la­­tia incetineste, distributia melaninei in piele nu mai este omogena, pielea devine mai aspra, fa­ra luminozitate. In dermis, activita­tea fibroblastelor se diminueaza, ducind la in­ce­tinirea pro­ducerii de colagen. „Aceasta categorie de virs­ta are nevoie in primul rind de pe­eling-uri chi­mi­ce puternice si dese, pentru a stimula rein­noirea celula­ra”, explica Dr. Viviana Ior­dache. Va trebui sa incluzi in alimentatie vitamine, mine­rale, acizi grasi Omega 3 si 6; sa cau­ti in produsele cosmetice pe care le alegi in­grediente spe­­cifice (acid hialuronic, retinol, an­tioxidanti). Tre­buie sa acorzi mai multa a­tentie zonelor ca­re iti tra­dea­za virsta: decolteul, miinile si piel­ea de pe git. Poti recurge la ace­leasi tratamen­te non-invazive sau la cele chi­rurgicale la care ai apelat la 40 de ani.

Concluzie: Este la latitudinea ta daca re­cur­­gi la tratamente drastice sau preferi sa im­bat­­ri­nesti natural si cu eleganta, à la Brigitte Bar­­­dot.

Chiar daca articolul se opreste la aceasta virs­ta, nu inseamna ca la 50 de ani totul se termina. Te asteapta inca o mul­time de bucurii si surpri­ze! Oricum ai ale­­ge sa imbatrinesti, este important sa nu exa­gerezi cu procedurile descrise mai sus, pentru ca, asa cum declara si Rod Roh­rich, presedintele catedrei de chi­rur­gie plas­tica de la University of Texas, „nu e firesc sa ai un chip perfect, fara nici un rid. Cele din jurul ochilor si al gurii (care se for­­meaza atunci cind rizi) sint absolut ob­ligatorii, altminteri risti sa arati fals sau cel putin straniu”. O fata tabula rasa nu ins­pira nicidecum tinerete, ci mai degraba gro­­tesc, goliciune si saracie a spiritului…

Arhiva revistei ELLE

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din beauty