Vrei să te apuci de freelancing? 5 pași de urmat

Vrei să te apuci de freelancing? 5 pași de urmat

Îți dorești să atingi acel nivel de independență financiară și flexibilitate la locul de muncă? Îți place spontaneitatea, incertitudinea și dinamica proiectelor cu termen scurt? Atunci te numeri printre oamenii care se potrivesc perfect profilului de freelancer.

A fi freelancer nu este o muncă ușoară, chiar dacă nu există obligativitatea de a-ți îndeplini sarcinile ca la un loc de muncă obișnuit. Să fii freelancer înseamnă să te zbați, concurând pentru un proiect pentru care își mai încearcă norocul încă 20 de freelanceri. Dar fără această muncă nu poți ajunge acolo unde îți dorești.

Ca și freelancer poți să oferi serviciile pentru care ești specializat sau pentru care ai o pasiune imensă. Iar dacă ești la începutul acestei călătorii, iată 5 pași necesari ca să te apuci de freelancing.

  1. Stabilește-ți obiectul de activitate

Când vrei să te apuci de freelancing, trebuie mai întâi să stabilești tipul de servicii sau produse pe care vrei să le oferi. Determinarea unui plan de bază te poate ajuta să te concentrezi asupra unui domeniu de activitate, chiar dacă te pricepi să faci mai multe lucruri.

De exemplu, dacă vrei să faci freelancing ca și designer grafic independent, ar trebui să stabilești ce tip de conținut vrei să creezi, cum ar fi broșuri, interfețe pentru site-uri și aplicații mobile, logo-uri, reclame etc.

  1. Găsește-ți publicul țintă

Ca freelancer, ai posibilitatea să-ți alegi cu cine vrei să lucrezi și cine va beneficia de serviciile tale. Poți să te gândești dacă vrei să lucrezi cu persoane fizice sau companii care duc lipsă de un departament esențial sau au nevoie de oameni pentru proiectele sezoniere.

Odată ce începi să câștigi experiență în cum funcționează lumea freelancing-ului, îți poți extinde baza de clienți fără nici o grijă.

  1. Construiește un portofoliu

Viitorii tăi clienți vor dori să vadă și să analizeze activitățile tale profesionale înainte de a încheia un contract de freelancing. Adună cele mai bune lucrări într-un portofoliu digital care să dovedească talentul și expertiza ta pentru un anumit domeniu de activitate.

Când îți construiești portofoliul, încearcă să oferi o scurtă descriere pentru fiecare lucrare, inclunzând detalii și despre tehnicile utilizate pentru a ajunge la produsul final.

  1. Fi prezent pe rețelele de socializare

Prezența în mediul online este astăzi mai importantă decât a fost vreodată, iar dacă vrei să lucrezi independent, acest lucru este esențial. Pune-ți la punct profilul de pe rețelele de socializare pe care ești înregistrat și acordă o atenție deosebită profilului de pe LinkedIn – îți vei crea baza de clienți mult mai ușor.

Mai mult, postează și împărtășește cu publicul larg lucrările la care lucrezi sau pe care le-ai terminat. Astfel, când un client potențial caută în baza de date a rețelelor de socializare, o să-ți găsească profilul și o să vadă activitatea pe care o întreprinzi.

  1. Asigură-te că ai toate materialele la îndemână

În funcție de domeniul în care vrei să activezi ca freelancer, este important să ai diferite materiale la îndemână. Fie că-ți notezi doar ideile și schițezi un plan de acțiune pentru un proiect, fie că vrei să creezi produse hand made, în librăria CLB găsești produse de papetărie care să te ajute în orice demers.

Iată cum în doar 5 pași poți deveni un freelancer cunoscut pentru munca ta. Nu uita să ai răbdare deoarece clienții și succesul nu vor veni peste noapte. Mai mult, nu te descuraja dacă nu iei un proiect de freelancing din prima încercare. 

Sursa foto – Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din advertorial