Recomandări de nutriție și suplimente pentru persoane bolnave de cancer

Odată ce un pacient a primit diagnosticul de cancer, începe o adevărată luptă contracronometru pentru a găsi cele mai performante spitale, cei mai buni medici și cele mai bune recomandări de tratament.

Recomandări de nutriție și suplimente pentru persoane bolnave de cancer

Cu toate acestea, nutriția joacă și ea un rol extrem de important în această perioadă, de care persoanele bolnave trebuie să țină cont. Pentru a face față bolii, organismul are nevoie de o dietă sănătoasă, care să includă vitamine, minerale, proteine dar și carbohidrați.

Iată câteva recomandări de nutriție pentru persoanele care suferă de afecțiuni oncologice.

Cum ajută dieta în cazul persoanelor diagnosticate cu cancer

Diagnosticul de cancer este complicat datorită implicațiilor pe care le aduce nu doar în planul sănătății, ci și în cel psihologic sau a modificărilor pe care trebuie să le faci asupra stilului de viață. Cu toate acestea, în această perioadă organismul are nevoie să fie cât mai rezistent posibil astfel încât să poată face față bolii. 

Nutriția în cazul persoanelor bolnave de cancer înseamnă în primul rând o dietă echilibrată, care să includă vitamine, minerale, grăsimi esențiale și carbohidrați, care să furnizeze corpului energie. În acest fel organismul va putea face față mai ușor solicitărilor la care este supus.

Ce alimente sunt recomandate bolnavilor cu cancer

Alimentația sănătoasă include produse din toate grupele alimentare, dar în proporții diferite. Iată ce alimente sunt recomandate bolnavilor diagnosticați cu cancer:

  • Fructe și legume, în special cele care conțin boabe(fasole, mazăre etc), în procent de 30-40% din planul nutrițional;
  • Lactate (lapte, iaurt, brânză);
  • Uleiuri și grăsimi, necesare pentru o absorbție corectă a vitaminelor și mineralelor;
  • Carbohidrați, care furnizează corpului energie;
  • Proteinele (ouă, pește, carne etc.) joacă și ele un rol important, imunitatea fiind direct legată de pierderea masei musculare. Pacienții oncologici supuși la radioterapie sau chimioterapie pot pierde circa 3,3% în fiecare an din masa lor musculară, fiind astfel mult mai slabi în fața bolii.
  • Lichide (apă), pentru a ajuta organismul să funcționeze corect.

Carbohidrații nu sunt de redus cu totul, deoarece s-a arătat că nu întotdeauna celulele țesuturilor tumorale au nevoie de zaharuri pentru a se dezvolta. Sunt de evitat însă zahărul rafinat și alimentele procesate, mezelurile, excesul de carne roșie, margarina, alimentele din conserve de metal, cele preparate in teflon, cerealele rafinate sau alimentele afumatent .

O dietă vegetariană, bazată exclusiv pe alimente de non-animală, poate fi deficitară în anumiți nutrienți precum fier, calciu, zinc, vitaminele D sau B12, deși este bogată în grăsimi de origine vegetală. 

Cum ajută suplimentele alimentare pacienții oncologici

Este important de menționat că planul alimentar al unui pacient bolnav de cancer este făcut de medicul oncolog curant, în funcție de afecțiune, de simptome și de severitatea bolii și tratamentului. Dieta poate fi adaptată pentru a se evita anumite produse prea bogate în săruri ori zaharuri, care pot produce alte efecte adverse sau care nu corespund altor afecțiuni asociate de care suferă pacientul oncologic. 

În plus, acesta poate recomanda și anumite tipuri de suplimente alimentare, în funcție de stadiul și evoluția bolii. Ele pot avea efect imunostimulent, antitumoral și reglator al activității hormonale, cum este cazul tratamentelor cu Zinc, Seleniu și Vitamina C, sau pot avea în componență acizi grași esențiali de tip Omega 3, ce ajută la menținerea bunei funcționări a sistemului cardiovascular.

Suplimentele nutritive pentru afecțiunile oncologice trebuie să fie consumate la recomandare medicală, întrucât există unele care nu sunt recomandate în anumite tipuri de cancer. De exemplu, antioxidanții precum coenzima Q10, seleniul, Vitaminele A și C pot ajuta la buna funcționare a celulelor. În același timp, s-a arătat că betacarotenul și Vitamina E ajută la reducerea toxicității dată de radioterapie la pacienții cu cancer de gât, dar totodată pot duce la creșterea recidivei, în special în rândul fumătorilor. 

Surse: 

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24857143/, accesat 31.03.2022. 
  2. https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/coping/physically/diet-problems/about/why-diet-is-important, accesat 31.03.2022;
  3. https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/complementary-alternative-therapies/individual-therapies/vitamins-diet-supplements#:~:text=Antioxidant%20supplements%20such%20as%20co,any%20kind%20of%20cancer%20treatment, accesat 31.03.2022.

Sursa foto: unsplash.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din advertorial