(P) Care sunt regulile de aur pentru a pune masa: de la tacamuri la pahare!

(P) Care sunt regulile de aur pentru a pune masa: de la tacamuri la pahare!

Aranjarea mesei necesită stăpânirea câtorva reguli. Arta ospitalitații este subtilă. Trebuie să vă distrați oaspeții în mod plăcut, să nu dispăreți în bucătărie și să vă lăsați baltă invitații și, în cele din urmă, trebuie să dați impresia că totul este simplu, ușor și cât se poate de natural.

Astăzi însă, să ne concentrăm pe pregătirea mesei. 

 Care sunt regulile de aur pentru a pune masă?

 Fața de masă

Înainte de a așeza fața de masă, întindeți o bucată de lână subțire pe întreagă suprafață a mesei. Această oferă trei avantaje: 

 1. Ajută la diminuarea zgomotului farfuriilor, a clinchetului paharelor. 
 2. Previne formarea de pliuri pe fața de masă. 
 3. Este mai confortabil pentru antebrațele oaspeților.

Față de masă trebuie să cadă cu cel puțin 30 cm sub blatul mesei. Dacă este mult prea mare și nu o puteți îndoi, asigurați-vă că este la cel puțin 6 cm distanță de sol. Oaspeții nu trebuie să pășească în mod accidental pe ea, trăgând întreaga față de masă spre ei.

Distanța dintre invitați

Farfuriile oaspeților sunt așezate la 60 sau 70 cm una de cealaltă. Trebuie să existe cel puțin 30 cm între umerii oaspeților. În caz contrar, este într-adevăr foarte îngust. Farfuriile sunt așezate la 1 sau 2 cm de marginea mesei. Deși pare puțin ciudat că acestea sunt așezate așa departe,  este ceva cât se poate de normal. Mulți oaspeți aduc discret farfuria mai aproape de piept când sunt așezați. Atâta timp cât acest lucru este făcut discret, este în regulă. În altă parte, acesta este unul motivele pentru care spunem că această regulă pentru amplasarea farfuriilor este puțin depășită și că este bine, de asemenea, să așezați farfuriile mai aproape de marginea mesei. Furculița este cea care trebuie adusă la gură și nu capul este cel care se apleacă înainte.

Sunt farfuriile prezente sau nu pe masă la începutul mesei?

Regulă este următoarea: o singură farfurie ar trebui să fie pe masă când oaspeții ajung în sala de mese. Vă rugăm să rețineți: nu zero farfurii, așa cum fac mulți, ci una.

Cu toate acestea, excepțiile sunt următoarele: dacă intenționați să serviți supă sau un antreu, farfuria de supă sau farfuria mică de antreu trebuie să fie deja instalate.

Folosiți sau nu un suport pentru cuțit?

Ar trebui să punem sau nu suporturi pentru cuțite? Nu așezați niciodată cuțitele curate pe suportul cuțitului. Așezați-le în dreapta farfuriei, cu lama orientată spre aceasta. Contrar credinței populare, suportul cuțitului nu poate fi utilizat pentru mese formale. Scopul lor este salvarea feței de masă. Deci, acest lucru implică faptul că nu intenționați să schimbați fața de masă pentru următoarea masă. Cu toate acestea, pentru o cină formală, fața de masă este întotdeauna de unică folosință. Suportul cuțitului este de fapt un accesoriu pentru mese mai intime. 

Astăzi, mulți oameni cumpără suporturi pentru cuțite pentru că un aranjament de masă arată mult mai bine în acest fel. În acest fel, aceste cuțite capătă o altă funcție: cea de simbol. Ele trimit următorul mesaj oaspeților: în seara asta este un eveniment important, facem un efort, adăugăm solemnitate la cină, sărbătorim, ne purtăm bine, avem cele mai alese bucate. 

Amenajarea mesei: tacâmurile

Așezarea tacâmurilor este complexă. Aranjamentul tacâmurilor este un subiect vast care merită adesea dezbătut mult mai pe larg. În plus, dacă doriți ceva de calitate în acest sens, intrați pe https://www.raki.ro/Bucatarie-si-servirea-mesei/servirea-mesei/tacamuri-514514.

Deci să vedem cum se amplasează acestea: 

Amintiți-vă că furculița este plasată în stânga farfuriei și cuțitul în dreapta. Lama cuțitului trebuie să fie orientată spre farfurie, cum am menționat deja, așa că întoarcem simbolic agresivitatea' către noi înșine și nu spre vecinul din dreapta. Apoi continuăm să pregătim masă: lingură mare, este plasată în dreapta cuțitului. Există două metode de a o așeza. Metoda engleză: cupa este orientată spre masă. Metoda franceză: cupa este orientată spre tavan.

Lingurița nu trebuie așezată la masă de la început. Nu ar trebui să aglomereze masă. Pentru cine mici cu prietenii însă, este perfect acceptabil să plasați lingurița la început. Mânerul este apoi orientat spre dreapta, astfel încât dreptacii să o poată prinde cu ușurință.

Așezarea paharelor pe o masă depinde și aceasta de anumite reguli. Să vedem ce trebuie să respectăm:

 1. Nu aveți niciodată să așezați mai puțin de două pahare de persoană.
 2. Paharul cu apă este așezat în fața farfuriei și paharul cu vin este așezat ușor spre dreapta.
 3. Paharul cu vin alb este așezat în dreapta paharului cu vin roșu.
 4. Dacă există un pahar de șampanie, acesta trebuie așezat în stânga paharului de apă, puțin în spate.

Paharele foarte drăguțe pot influența extraordinar de mult decorul mesei. Dar aveți grijă să nu folosiți pahare colorate pentru vin: cunoscătorilor de vinuri le place să observe culoarea acestuia înainte de a-l gustă.

Unde așezăm pâinea, sarea și piperul, dar și băuturile?

Pentru a așeza corect o masă, trebuie să fiți atenți și la aranjarea alimentelor și a sticlelor. Așa de :

 1. Pâinea – tăiată în bucăți de aproximativ 4 cm – este așezată într-un coș simplu sau coș metalic. Bucată de pâine pe care o consumăm este așezată în stânga farfuriei.
 2. Dacă masa este mare, trebuie să existe o solniță de sare și piper la fiecare capăt.
 3. Ar trebui să existe întotdeauna un vas de apă pe masă.
 4. Vinul este așezat în fața stăpânului casei, pentru că el îl servește. Dacă vinul a fost turnat într-un decantor, acesta este lăsat la vedere, astfel încât mesenii să știe ce beau.

Totuși, atâta timp cât nu vorbim despre o cină fromala, alegerea modului în care aranjați masa se face în conformitate cu stilul personal. Eticheta nu va avea de suferit!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle