Maia Morgenstern revine pe scena TNB, ca vedetă americană, în premiera «Casa de la ţară»

Maia Morgenstern revine pe scena TNB, ca vedetă americană, în premiera «Casa de la ţară»

Temperament vulcanic, carismă şi magnetism, talent înnăscut, şarm şi sensibilitate, forţă şi expresivitate, într-un cuvânt, Maia!

Maia Morgenstern, personalitate de succes, traversând cu graţie deceniile, etapele vieţii şi continentele, admirată pe scenă şi pe marele ecran pentru harul său, inspiră şi dăruieşte respect.

La o vârstă la care alte actriţe se retrag din activitate, 60 de ani împliniţi de curând, etate pe care n-o ascunde ci doar o fentează puţin printr-o vitalitate de invidiat, Maia Morgenstern se află în plină activitate. Poate fi întâlnită atât pe scenele teatrelor din Bucureşti şi din ţară – în numeroase reprezentaţii de turneu, dar şi într-o sumedenie de alte activităţi, paralele cu teatrul.

În această nouă perioadă de efervescenţă a carierei sale, regizorul Claudiu Goga a surprins-o cu propunerea unui personaj ce nu-i seamănă aproape deloc, Anna Patterson, deși e tot actriţă, şi tot faimoasă. Mai departe însă, încep diferenţele. N-am spune doar că actriţa americană este septuagenară. Şi nici că, actriţa aceasta din piesa lui Donald Margulies este aproape uitată de cei care i-au apreciat, cândva, celebritatea. Nu în ultimul rând, nici relaţia cu copiii nu-şi găseşte corespondent în viaţa îndrăgitei noastre actriţe.

  • Unde a eşuat Anna Patterson și de ce?

O revenire în forță pe scena TNB pentru marea noastră actriță care, de câțiva ani se află la conducerea Teatrului Evreiesc de Stat.

O partitură nuanțată și incitantă, un rol gras, Anna Patterson ete un teritoriu de cercetat, de explorat. Cu intuiţie şi talent, după indicaţii regizorale precise. Important în tot acest parcurs, de la litera textului la personaj, a fost și „felul în care lucrează domnul Claudiu Goga, în cele mai mici şi fine detalii, aspecte, nuanțe, paradoxuri ale unei analize psihologice de orice felˮ, crede ea. „Omenescul, filonul profund uman, iată ce am căutat noi aici. Cu relaţiile şi conflictele, cu ambiţiile, dezamăgirile, derapajele, şi momentele de penibil total sau momentele de disperare profundă. Şi subtilitatea. Şi felul în care patinăm şi încercăm să le evităm, din punct de vedere omenesc, sau psihologic, ca om şi actriţă. Care sunt acuzaţiile pe care şi le aduc unii altora, care sunt de fapt relaţiile între personajele, ce poate fi probat în mod real?ˮ.

Răspunsuri veţi găsi după placul şi experienţa voastră venind să vedeţi piesa lui Donald Margulies, „Casa de la ţară', în regia lui Claudiu Goga, la Teatrul Naţional I.L. Caragiale din Bucureşti.

„În piesa asta sunt situații nerezolvate de-a lungul atâtor ani…. Pentru că nu se rezolvă nimic. Dar cel puțin se spun lucrurile în față, oricât de dureros sau de nedrept ar fi, de nerealist…. Poate să fie neadevărat, dar asta este oglinda unui gând ce mă traversează pe mine, personaj, pe mine – caracter. Bine, rău, a ieșit la suprafață și vom vedea cum gestionăm mai departe. De rezolvat, nu e cazul. De gestionat stări, situații, conflicte, asta da, se întâmplă în piesa noastrăˮ.

  • Actorii, fațete ale unei pietre nestemate

Pe scenă, în culise, la intrarea în teatru, oriunde adresarea este doamna Maia, la fel şi în sens invers, către partenerii de scenă. Cei mai mulți, coechipieri vechi în această călătorie, a spiritului şi afectului. „E prima dată când lucrez cu domnul Giani Pătru, recunoaşte plăcut surprinsă de noua întâlnire artistică, Maia Morgenstern. Cu domnul Marius Manole, cu domnul Marius Bodochi de acum ne știm, cu Raluca Aprodu, cu Maruca, cu Cătălina…În general sunt fațete ale unei pietre nestemate, eu aşa îi privesc. Ne ascultăm, ne respectăm. Primim unul de la celălalt, ne răspundem și în același timp sunt atâtea nuanțe ale răspunsurilor pe care ni le putem da, de la lucruri simple, gesturi și mișcări în scenă, până la nuanțe, palete ale unei relații tensionate din punct de vedere ontologic, sau psihologicˮ.

Iată câteva din calităţile şi provocările noului spectacol de la Sala Studio, o piesă în care problemele nu se rezolvă, ci se trăiesc, se analizează şi apoi rămân oarecum în suspensie… Ca într-o oglindă, soră cu realitatea. Realitatea care ne înconjoară. Şi care se numeşte şi artă, în momentele de graţie. La prima vedere, „Casa de la ţarăˮ este locuită preponderant de artişti. „O familie de artiști, da. Dar sunt oameni, cu bune, cu rele, cu greșeli, cu derapaje, cu situații absolut hilare, chiar ridicole, de la sublim la ridicol nu-i decât un pas, iar ei pășesc binișor și încolo și încoace… Câteodată ţi-e și jale, ți-e și milă…. Cred că a distribuit înțelept autorul vârstele personajelor, problemele, grijile, suferințele, iubirile, sfâșierile, despărțirile, nevoia unuia de celălaltˮ.

În loc de trei puncte de final, o întrebare – pe care o ridică interpreta însăşi: „Unde a eşuat Anna Patterson? Ca mamă, ca om. Oare înseamnă a eşua a-i spune adevărul în faţă, copilului tău? Da sau nu? Asta va judeca spectatorul. Nu noiˮ.

CASA DE LA ȚARĂ de Donald Margulies a avut premiera în luna aprilie.

Ultima reprezentaţie a stagiunii va fi pe 26 iunie 2022, jucându-se, la fel ca precedentele, cu casa închisă!

Cu o distribuție alcătuită din : Maia Morgenstern, Marius Manole, Gavril Pătru, Marius Bodochi, Raluca Aprodu, Cătălina Mihai, Maruca Băiașu, „Casa de la ţară' propune, cu umor, ironie și luciditate, o serie de întrebări incitante. „O poveste despre ce trăim atunci când trăim. Ne trăim viața? Ne trăim cariera? Ne trăim visele? Ne trăim eșecurile? O piesă despre mai multe feluri de a iubi și despre mai multe feluri de a urî, despre forța de distrugere a unui sărut și despre forța de distrugere a lipsei unui sărut. O poveste despre greutatea cuvintelor spuse și despre durerea cuvintelor nespuse, despre prețul succesului și prețul ratării, despre arta pură și arta comercială, despre demonii orgoliului și demonii pasiunii, despre părinți și copii, o poveste despre oameni'.

Fotografii Florin Ghioca și Oana Monica Nae

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din advertorial