Infertilitatea la femei: Ce probleme pot împiedica concepția?

Infertilitatea la femei: Ce probleme pot împiedica concepția?

În ziua de azi femeile sunt mai mult decât mame, soții și gospodine, ele au și o carieră profesională. Probabil acestea sunt principalele motive ale maternității târzii. Drept urmare, unele femei deși își doresc copii, pierd din vedere momentul cel mai bun pentru a rămâne însărcinate. Asta nu este tocmai bine, pentru că statisticile arată că odată cu înaintarea în vârstă, scade și probabilitatea femeilor de a concepe un copil. 

Cauzele infertilității la femei sunt numeroase iar în anumite situații, se poate vorbi chiar despre infertilitatea idiopatică, fără o cauza care sa poată fi precizată. Pe scurt, cauzele cunoscute ale infertilității sunt următoarele:

  • Vârsta înaintată
  • Excesul ponderal 
  • Endometrioza
  • Sindromul de ovar polichistic
  • Infecțiile aparatului genital. 

Obezitatea 

Multe femei suferă de obezitate și pot suferi tulburări ale proceselor metabolice, care duc la acumularea în organism a unor cantități mari de țesut adipos și apariția riscului de infertilitate. Potrivit unui studiu realizat de cercetători, obezitatea și supraponderalitatea au o influență negativă asupra sănătății reproducerii.  

Pentru a afla cât de fertilă este la un moment dat, o femeie poate merge la un medic ginecolog pentru a-și face un control de fertilitate. Un screening de acest gen constă într-o analiză de sânge(dozarea hormonului antimulerian- AMH), ecografia transvaginala și o discuție cu un medic specialist. Evaluarea fertilității poate ajuta în planificarea conceperii unui copil. Un medic specialist în fertilitate poate oferi cuplurilor care își doresc copii consiliere, dar și recomandarea unor tratamente personalizate în funcție de problemele depistate. 

Endometrioza 

Unele femei care merg la o clinică de fertilitate pot fi diagnosticate cu endometrioză, printre acestea numărându-se chiar și pacientele foarte tinere. Această boală este dificil de prevenit, pentru că apare din cauza unor factori congenitali, autoimuni, epigenetici și alergici. Experții spun că endometrioza poate scădea fertilitatea și deci ar putea duce la infertilitate. În astfel de situații, medicii țin cont de gradul de endometrioză, care în opinia lor are un impact mare asupra tratării bolii și infertilității.  

Sindromul de ovar polichistic

În ultimii ani, s-a demonstrat că modificările hormonale la femei sunt cauza unor probleme grave de sănătate. Sindromul de ovar polichistic reprezintă un dezechilibru hormonal care poate duce la infertilitate. 

Simptomele în acest caz pot fi dificil de suportat de femei, pentru că ele includ: menstruație neregulată, obezitate, păr excesiv pe corp, piele predispusă la acnee, căderea excesivă a părului de pe cap. Factorii de risc ai acestui sindrom sunt: predispoziția genetică, excesul de hormoni masculini, rezistența la insulină crescută. Astfel de probleme pot favoriza apariția diabetului și a obezității. 

Acest sindrom nu poate fi vindecat, doar simptomele pot fi reduse. Există diferite tratamente care depind și de opțiunile femeii – dacă vrea sau nu să aibă copii. Medicii specialiști în infertilitate pot recomanda tratamente care ajută pacientele să aibă copii. De exemplu, există tratamente care stimulează ovulația și care fac posibilă sarcina. 

Infecții ale aparatului genital

Infecțiile cu transmitere sexuala sunt cauze frecvente de infertilitate la femei și bărbați. Aceste boli apar la orice vârstă și pot cauza probleme de reproducere. Cercetătorii spun că în timpul actului sexual, cei doi oameni pot împărtăși peste 30 de tipuri de bacterii, paraziți și virusuri între ei. Cele mai grave boli cu transmitere sexuală sunt HIV, gonoree, sifilis, hepatită virală B, herpes genital, Chlamydia, infectia HPV

Femeile care se confruntă cu incapacitatea de a concepe după mai multe luni de încercări, pot apela la Clinica de fertilizare în vitro Embryos pentru a obține rezultatele dorite. Aici se face procedura FIV, într-un laborator de reproducere umana asistata (RUA) de nouă generație, cu ajutorul unor medici supraspecializati în tehnici de reproducere umană, prin folosirea celor mai avansate metode medicale și a celor mai noi echipamente pentru o eficiență maximă. 

Înaintea începerii tratamentelor de reproducere în cadrul clinicii se face și o investigație imagistică sub control ecografic sonohisterosalpingografie , care ajută la examinarea cavității uterine și a trompelor precum și Histeroscopia pentru un diagnostic mai acurat al cavității uterine. Anterior acestor investigații este necesar ca analizele vaginale să fie negative, să nu indice prezenta unei infecții. Acestea sunt:

  • examenul de secreție vaginală și culturile din col
  • Ag Ureaplasma, Ag Chlamydia,Ag  Mycoplasma 
  • Examenul Babeș-Papanicolau. 

Înaintea începerii tratamentului FIV se recomandă un stil de viață sănătos care să vina în ajutorul specialistului în infertilitate: 

  • Renunțarea la fumat și la consumul de alcool, pentru că acestea pot fi toxice pentru embrion și pot reduce rata de sarcină
  • Evitarea sporturilor intense, cum ar fi de exemplu ridicatul de greutăți. 

Procedura FIV nu este dureroasă, ea creează doar un disconfort minim în timpul tratamentului de stimulare ovariana. Tratamentul este injectabil subcutanat și nu provoacă durere, folosind dispozitive ușor de folosit chiar și de persoanele fără pregatire medicala. Puncția ovariană se realizează sub anestezie ușoară. Embriotransferul se face fără anestezie pentru că nu este dureros. 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din advertorial