Sportul este vital în viața fiecărei persoane, indiferent de vârstă. În combinație cu un plan de alimentație sănătos și somn îndeajuns, te vei bucura de o mulțime de beneficii de ordin fizic, psihic și creșterea stimei de sine.
La nivel teoretic, sportul reprezintă o activitate fizică ce are la bază antrenamente regulate, organizate, cu scopul de competiție sau pentru a dobândi noi performanțe. Disciplinele sportive cu cea mai mare priză la public sunt, în mod evident, fotbalul, urmat de tenis, handbal, baschet, înot sau gimnastică.
La nivel practic, sportul înseamnă mai mult decât educație fizică. Poate fi o adevărată filizofie de viață, dat fiind că te învață cu un stil de viață sănătos, cu rigori și norme pe care să le urmezi de-a lungul întregii existențe.
În viață, sănătatea și sportul merg mână-n mână, iar de aceea este indicat ca cei mici să fie motivați să facă orele de educație fizică. La nivel general, fiecare persoană care are un stil de viață activ, se plimbă în natură și merge la sală de cel puțin 2 ori pe săptămână, poate fi considerat că face sport.
Practicarea unui sport, indiferent care este acela, presupune și nevoia unui echipament (haine, pantofi sport și alte articole necesare).
Spre deosebire de plimbările lungi în natură, sportul realizat în cadru organizat, necesită investiția în echipamente potrivite:
Sportul este cea mai bună formă de a pune în ordine toate aspectele vieții. Te disciplinează, iar activitatea sportivă susținută de o alimentație sănătoasă te ajută să obții o viață mult mai calitativă. Mai mult, în timpul antrenamentelor, inima pompează mai mult sânge, circulația sangvină este îmbunătățită, iar creșterea globulelor albe stimulează imunitatea naturală a organismului.
Copii au o energie debordantă, le place să se joace și să caute noi provocări. Încă de la 4-5 ani pot fi practicate diverse exerciții de motricitate și dexteritate, care să le dezvolte musculatura și abilitățile fizice.
După vârsta de 7 ani, practicarea unui sport îi va ajuta să și formeze personalitatea, să socializeze cu alți copii și să-și învingă teama de eșecuri și necunoscut. Exercițiile fizice realizate în colectivitate ajută la formarea bazei în sport, și anume munca în colectivitate.
Sunt la fel de numeroase ca și cele în cazul copiilor. În adolescență, mai ales în perioada de pubertate, este indicat ca aceștia să își găsească un hobby sau un scop în viață, iar sportul poate fi unul.
Sporturile în echipă îi învață pe adolescenți ce înseamnă responsabilitatea, devotamentul și respectul față de alți participanți la joc. Totodată, nu împiedică atingerea performanțelor școlare, ba dimpotrivă: sportul înseamnă memorare, învățare și repetare.
Cum adolescența este perioada propice sedentarismului și a obezității, poți contracara efectele prin activități fizice mai puțin intense, precum mersul pe bicicletă, înotul, alergatul în natură.
Cel mai bun mod de a practica sportul este alături de un antrenor, pentru a obține rezultatele pe care ni le dorim. În acest caz, sportul trebuie practica progresiv, pentru a evita riscul accidentelor.
Specialiștii recomandă ca sportul să fie practicat la primele ore ale dimineții, când organismul este mai odihnit, tonusul este mai ridicat, iar predispoziția este mult mai mare la efort.
Persoanele care aleg să alerge dimineața sau să facă înot se vor simți mai relaxate și pline de vitalitate. Femeile însărcinate care fac sport vor avea o naștere ușoară, grație circulației optime a sângelui către toate organele interne.
Practicarea sportului dis-de-dimineață reglează ceasul biologic, deci ne va fi mult mai ușor să ne trezim dimineața, chiar și în zilele de weekend.
Indiferent de vârstă, iată care este importanța sportului:
Sursa foto: Panți Szintia (https://www.instagram.com/szintia_fitness/)