Cum să lupți cu inflația în ceea ce privește cheltuielile lunare obișnuite?

Cum să lupți cu inflația în ceea ce privește cheltuielile lunare obișnuite?

O realitate în economia noastră actuală, inflația ridicată creează disconfort pentru marea majoritate a populației. Este de estimat că perioada actuală caracterizată prin valori mari ale inflației ar putea dura câțiva ani la nivel internațional, iar România nu poate să fie imună în acest context al globalizării. Pentru că veniturile nu cresc în același ritm cu totalul cheltuielilor, multe persoane pot avea probleme financiare. Cum să lupți cât mai eficient cu inflația în ceea ce privește cheltuielile lunare obișnuite? Primul pas este să acționezi pentru o mai bună planificare a bugetului tău.

Poți alege metoda clasică: notează toate cheltuielile planificate și estimează-le și pe cele neplanificate, pe baza experiențelor din lunile anterioare. Apoi, caută să vezi dacă poți elimina anumite costuri sau dau poți diminua unele dintre acestea. 

Un capitol important este reprezentat de identificarea unor soluții mai ieftine pentru cheltuielile lunare de utilități, de exemplu abonamente sau opțiuni mai ieftine la telefonie mobilă, televiziune, internet. Atenție la ofertele concurenței, se pot căuta în același timp pachete promoționale pe termen mai lung, pachete de fidelizare la furnizorul actual. În cazul telefoniei mobile, uzuală este portarea numerelor de telefon în alte rețele, alegând o ofertă specială pentru această procedură. Câțiva lei în minus pe lună pot părea nesemnificativi, însă pe termen lung astfel de sume contează când se adună.

Demn de subliniat este și faptul că unele persoane păstrează anumite abonamente din sfera IT&C din inerție, deși poate nu le folosesc în mod continuu. Analizează așadar foarte atent dacă nu cumva ai putea să te restrângi fără disconfort la anumite servicii, dacă poți alege pachete cu mai puține opțiuni. Ai nevoie cu adevărat de toate serviciile pe care le plătești? Poți lua în calcul de exemplu renunțarea la serviciile inutile – dacă nu te uiți mai deloc la canale TV prin cablu, ai putea renunța la acest abonament, păstrând doar abonamentul de video streaming, pe care poate îl folosești mai des. Sau chiar invers: dacă plătești pentru abonament de streaming video, dar te uiți mai mult la canalele TV prin cablu, păstrează-le doar pe acestea din urmă.

În cazul facturilor de electricitate și gaze naturale, poți reduce valorile prin transfer la alt furnizor de pe piața liberă. Alege cea mai bună ofertă de preț la curent electric și gaze naturale, folosind comparator preturi gaze și energie electrică online pe website-ul ANRE sau / și pe website-urile furnizorilor. Este simplu să te transferi, mai simplu chiar decât în cazul portării numerelor de telefon. Nu este nevoie de nicio schimbare de ordin tehnic, pur și simplu semnezi un alt contract pentru energie, iar cel vechi este reziliat în mod automat, în condițiile legale. Sistemul este conceput astfel încât să fie cât mai comod și cât mai avantajos pentru consumator, deci merită să beneficiezi de aceste facilități pe care le ai la îndemână.

Tot pentru a lupta cu inflația, ai putea identifica metode de reducere a consumului pe termen lung, inclusiv prin înlocuire electrocasnice cu unele mai performante din punct de vedere energetic. Astfel, investești în confort sporit cu noile generații de electrocasnice și în același timp reduceri consumul de curent electric, lună de lună.

Inflația se observă cel mai bine însă la prețurile la bunurile de larg consum, adică în supermarketuri și hipermarketuri. Caută să faci alegeri mai ieftine pentru produsele FMCG – de exemplu renunțare la unele branduri cunoscute, în favoarea alternativelor de tip mărci proprii de retaileri, În plus, iată și alte două variante de luat în calcul: căutare promoții de moment plus cumpărare stocuri produse neperisabile (în mod rezonabil!) când sunt la promoție.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din advertorial