Cum să ai grijă de sănătatea ta? 5 analize și consultații recomandate anual

Cum să ai grijă de sănătatea ta? 5 analize și consultații recomandate anual

Pentru a te bucura de un corp sănătos la orice vârstă este important să fii cu un pas înaintea celor mai comune probleme medicale. Fie că este vorba de menținerea unui zâmbet strălucitor sau de diagnosticarea timpurie a unor afecțiuni problematice, vizitele regulate la medicul specialist se pot dovedi esențiale. 

Descoperă în continuare o listă de 5 analize și consultații anuale care sunt recomandate tuturor femeilor. Detaliile precum frecvența și tipul investigațiilor implicate variază în funcție de vârstă.

 1. Examenul ginecologic

Indiferent dacă ai început viața sexuală sau nu, vizitarea anuală a medicului ginecolog este absolut necesară, chiar și atunci când nu experimentezi niciun fel de simptome. Astfel, vei putea preveni afecțiuni serioase precum cancerul cervical. Pentru a determina dacă există modificări celulare anormale la nivelul colului uterin, medicul specialist îți va recomanda un test Babeș Papanicolau. [1]

Este o procedura nedureroasă și neinvazivă care trebuie repetată o dată la trei ani între vârstele de 21 și 65 de ani. Dacă ai peste 30 de ani, medicul poate recomanda și repetarea o dată la cinci ani dacă decizi să combini această procedură cu testarea pentru HPV – virusul papiloma uman. Atunci când există factori de risc, pot fi necesare și testări mai frecvente. [2]

 1. Controlul mamar 

Nu trebuie să neglijezi nici sănătatea sânilor! Pentru o depistare cât mai timpurie a unui posibil cancer de sân este important să consideri atât un examen clinic anual, cât și o mamografie. Frecvența mamografiei variază în funcție de vârstă și trebuie stabilită împreună cu medicul tău. 

Acest tip de consult este absolut necesar mai ales atunci când există factori de risc – alți membri ai familiei diagnosticați cu această afecțiune. Cancerul de sân este ereditar, formele mai grave find favorizate de prezența genelor BRCA1 sau BRCA2. 

Atunci când constați schimbări neașteptate în aspectul sau textura sânilor este necesar să te adresezi unui medic specialist cât mai curând! [1]

 1. Examinarea pielii

Cancerul de piele este o afecțiune comună a cărei incidență la nivel mondial este în continuă creștere. Spre exemplu, în America, aproape 3.3 milioane de persoane sunt diagnosticate în fiecare an. De aceea, recomandarea specialiștilor este prevenția. [1, 3]

În primul rând, este important să îți examinezi pielea acasă, în fiecare lună. Ar trebui să fii atentă la apariția unor noi alunițe și la modificări ale aspectului în cazul celor deja existente. Controlul anual la un specialist devine necesar mai ales atunci când există factori de risc precum:

 • expunere prelungită la soare;
 • un istoric familial de cancer de piele;
 • prezența a numeroase alunițe neobișnuite;
 • piele de culoare deschisă;
 • un istoric de arsuri solare, mai ales la vârste fragede. [1, 4]
 1. Vizita stomatologică 

O igienă dentară corectă este esențială din momentul în care apare primul tău dinte de lapte. Dacă dorești să impresionezi cu un zâmbet strălucitor și cu o respirație proaspătă în fiecare zi, sunt necesare chiar și două controale stomatologice în fiecare an. 

De regula, medicul dentist realizează o curățare profesională a dinților și examinează fiecare dinte, precum și o radiografie dentară pe care va trebui să o faci în prealabil. Astfel, cariile, problemele gingivale și alte afecțiuni care pot dăuna sănătății orale vor fi depistate la timp. [4]

 1. Verificarea tensiunii arteriale 

Se estimează că bolile cardiovasculare sunt responsabile pentru decesul a 17.9 milioane de persoane la nivel mondial, în fiecare an. Unul dintre factorii de risc care pot prevesti o astfel de afecțiune este tensiunea arterială crescută. 

Pentru a constata valori normale ca urmare a măsurării tensiunii arteriale este necesar ca acestea să fie mai mici sau egale cu 120/80 milimetri coloana de mercur (mm Hg). Poți contribui la menținerea unei tensiuni optime prin reducerea consumului de sare, evitarea alcoolului și țigărilor, creșterea aportului de fructe și legume și practicarea exercițiilor fizice regulate. [4, 5]

Pentru a fi plină de vitalitate și încredere în fiecare zi, alege să previi afecțiunile serioase cu ajutorul acestor controale medicale și analize anuale!

Bibliografie: 

 1. The. Health Tests Every Woman Needs.' Healthline, Healthline Media, 24 Sept. 2014, www.healthline.com/health/womens-health-tests#s-and-s. Accesat la 28 Oct. 2022.
 2. ‌Pap Smear – Mayo Clinic.' Mayoclinic.org, 2022, www.mayoclinic.org/tests-procedures/pap-smear/about/pac-20394841#:~:text=Doctors%20generally%20recommend%20repeating%20Pap,instead%20of%20the%20Pap%20test.. Accesat la 28 Oct. 2022.
 3. ‌Leiter, Ulrike, et al. Epidemiology of Skin Cancer.' Sunlight, Vitamin D and Skin Cancer, 2014, pp. 120–140, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25207363/, 10.1007/978-1-4939-0437-2_7. Accesat la 28 Oct. 2022.
 4. ‌Rodriguez, Diana. 10 Health Screenings All Women Should Have.' EverydayHealth.com, 10 Nov. 2017, www.everydayhealth.com/womens-health/10-screenings-all-women-should-have.aspx. Accesat la 28 Oct. 2022.
 5. World. Cardiovascular Diseases.' Who.int, World Health Organization: WHO, 11 June 2019, www.who.int/health-topics/cardiovascular-diseases#tab=tab_1. Accesat la 28 Oct. 2022.

Sursă foto: Pexels

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din advertorial