Cum contribuie jocul la dezvoltarea puterii de concentrare a copilului

Învățarea prin joc este modalitatea ideală pentru copii de a descoperi lumea înconjurătoare și de a învăța fără efort.

Cum contribuie jocul la dezvoltarea puterii de concentrare a copilului

Sursa foto Pexels:

https://www.pexels.com/photo/children-playing-in-the-living-room-8763137/

Învățarea prin joc este modalitatea ideală pentru copii de a descoperi lumea înconjurătoare și de a învăța fără efort.

 Copilul trebuie ghidat și învățat de părinți cum să se concentreze pe îndeplinirea unor sarcini. Capacitatea de concentrare a copilului poate fi crescută progresiv, printr-o metodă simplă și eficientă, cu ajutorul jocurilor. 

Jocul este vital pentru o bună dezvoltare fizică, cognitivă, socială și emoțională a fiecărui copil în parte. Un părinte care se implică în jocul copilului și îl ajută să descopere lumea înconjurătoare pas cu pas va petrece timp de calitate cu cel mic, îi va stimula dorința de învățare permanentă și va contribui decisiv la formarea viitorului adult, independent, capabil să ia decizii optime, pregătit să facă față tuturor greutățile.  

Dezvoltarea imaginației și creativității

Pentru copiii mici jucăriile cu forme geometrice sunt excelente modalități de petrecere a timpului în lumea magică a copilăriei, dar și de dezvoltare a motricității. Jocul cu formele geometrice contribuie la dezvoltarea puterii de concentrare a copilului și la exersarea răbdării. Capacitatea de concentrare a copilului crește încet, pe măsură ce învață să acorde mai mult timp pentru finalizarea unei sarcini, iar imaginația și creativitatea sunt puse în practică atunci când formele geometrice dau naștere unor povești minunate. 

Stimularea cognitivă

Creierul copilului este un burete care absoarbe cunoștințe și învață să le folosească prin prisma explicațiilor primite de la părinți. Dezvoltarea sănătoasă a creierului și a puterii de concentrare se poate face cu ajutorul jocurilor de rol. Atunci când se preface că este doctor și consultați împreună păpușile și le tratați afecțiunile, copilul poate fi îndrumat să comunice pentru o bună dezvoltare a limbajului și încurajat să învețe noi cuvinte. Prin jocul de rol conexiunile neuronale se dezvoltă și se întăresc. 

Jocul care se desfășoară după un tipar aleatoriu prezintă marele avantaj că îl ajută pe copil să înțeleagă lumea și să își formeze propriile criterii de raportare la situații diverse. 

Încurajarea emoțiilor și a unui comportament sănătos

Dezvoltare emoțională și comportamentală poate fi stimulată prin jocuri educative, dar și prin cele interactive. Vă puteți juca zilnic cu altceva, pentru a stimula creativitatea, dar și pentru ca cel mic să poată să își exprime emoțiile liber, să se detensioneze. Jocul ajută la conturarea unui comportament sănătos, prin bucuria de a face activități cu părintele. 

Jocurile educative cu jucării care stimulează memoria și concentrarea se pot introduce de la vârste fragede în rutina zilnică de activități a copilului și dificultatea poate fi crescută pe măsură ce copilul crește și capătă capacitatea de a se focusa mai bine pe activitățile specifice ale jocului. 

Sentimentele și emoțiile prin care trece pe parcursul experienței trebuie explicate și înțelese de copil, astfel încât comportamentul lui să fie ghidat spre autocunoaștere și împărtășire a problemelor cu care se confruntă pentru a le putea soluționa. 

Diferența între independență și munca de echipă

Omul este o ființă socială, iar copilul are de mic tendința de a socializa, uneori totul fiind extrem de natural și ușor de realizat, alteori are nevoie de puțin ajutor. 

Jocurile științifice pentru copii cu experimente le vor surescita interesul. Învățarea prin joacă este extrem de importantă și aici pentru că un copil curios poate deprinde noțiuni elementare de matematică, fizică, chimie, mecanică din experimentele realizate cu tine, iar jocul de acest tip dezvoltă puterea de concentrare a copilului. 

Jocurile de societate însă sunt perfecte pentru a încuraja copilul să petreacă timp de calitate cu alți copii de vârsta sa, să colaboreze și să lucreze în echipă pentru a câștiga. Prin aceste jocuri copilul capătă încredere în forțele proprii pentru a lucra singur, dar și experiență de lucru în echipă, iar puterea de concentrare este stimulată. 

Jocul, aparent simplu, ajută copilul să se distreze constructiv, să învețe simplu, fără presiune și să își crească puterea de concentrare treptat. Jocul influențează starea fizică, dar și psihicul copilului, contribuind la dezvoltarea armonioasă a viitorului adult. Petreceți timp de calitate cu copilul și jucați-vă împreună după pofta inimii, pentru momente magice. 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din advertorial