Ce trebuie să știi despre hrănirea copilului până la vârsta de 1 an

 Ce trebuie să știi despre hrănirea copilului până la vârsta de 1 an

Hrănirea copilului încă din primele clipe de viață înseamnă începerea unei aventuri pline de obstacole și de necunoscute pentru mulți dintre părinți. Mai ales începerea diversificării care are loc începând cu vârsta de 6 luni reprezintă, atât pentru copil, cât și pentru părinți o aventură incitantă. Mâncarea oferită unui copil nu reprezintă în această perioadă doar sursă de hrană, ci și un pas important spre dezvoltare, spre împărtășire, învățare, curiozitate. Iată cele mai importante aspecte pe care trebuie să le știi despre hrănirea copilului până la vârsta de un an. 

Hrănirea copilului în primele șase luni de viață 

Până la vârsta de șase luni, bebelușii primesc tot ceea ce le este necesar din laptele matern sau din formula de lapte praf care a fost aleasă după preferințele sau nevoile pe care mama sau medicul pediatru le-a observat. În cazul în care este vorba despre lapte matern, este bine de știut că acesta conține nutrienți de bună calitate, în cantitate suficientă, astfel încât să fie satisfăcute primele nevoi alimentare ale bebelușului. De asemenea, acesta conține anticorpi și alți factori imunitari care ajută bebelușul să lupte împotriva unor posibile boli. 

Însă în cazul în care alăptarea nu este o opțiune pentru hrănirea bebelușului, din diverse considerente, atunci o formulă de lapte praf îmbogățit cu fier poate înlocui cu succes modalitatea de hrănire naturală a copilului. Este foarte important de reținut că formulele de lapte praf sunt singurele care pot înlocui cu succes laptele matern, nici laptele de vacă, nici laptele conservat, cel integral sau alte formule de lapte nefiind potrivite drept hrană pentru copii în primele șase luni de viață. Acestea pot conține germeni periculoși și, în același timp, sunt lipsite de nutrienții importanți de care are nevoie copilul. 

Introducerea alimentelor solide după vârsta de 6 luni 

În jurul vârstei de 6 luni, majoritatea bebelușilor sunt pregătiți pentru a primi alimente solide. Alăptarea poate continua la fel de bine și de acum, iar formula de lapte praf poate fi aleasă în continuare în funcție de vârsta copilului, însă este important ca bebelușul să primească și mancare copii, astfel încât nevoile sale să fie acoperite pe deplin pentru o creștere armonioasă. 

Printre semnele care îți vor arăta că bebelușul tău este pregătit să primească mâncare se numără faptul că acesta poate sta în fund pentru cel puțin câteva secunde, fără sprijin, faptul că are un control bun al mușchilor gâtului, este interesat de mâncare și duce la gură ceea ce apucă cu mâinile, deschide gura atunci când vede mâncarea venind spre el. 

Nu uita că fiecare bebeluș este diferit. Dacă un bebeluș poate prezenta toate aceste semne imediat după ce a împlinit șase luni sau chiar cu câteva zile înainte, arătând astfel că este pregătit să primească mâncare solidă, un alt bebeluș poate arăta interes pentru mâncare chiar și 1-2 luni mai târziu după împlinirea vârstei de 6 luni. 

Alimente importante din dieta copilului până la vârsta de 1 an 

Există mai multe modalități de a introduce alimentele solide și numeroase meniuri pe care le poți planifica. Primele alimente variază, de regulă, în funcție de cultură, de obiceiurile familiei. Este important, însă, să ai în vedere alimentele cu un conținut ridicat de fier, deoarece bebelușii au nevoie de acesta pentru o dezvoltare armonioasă. Carne roșie sau carne albă, leguminoase bine fierte, gălbenușuri sau cereale îmbogățite cu fier, toate acestea pot reprezenta surse de fier pe care le poți introduce în alimentația copilului, astfel încât să îi oferi acestuia șansa la o dezvoltare corectă. În cazul în care este nevoie de administrarea unor suplimente, este important să discuți întotdeauna cu medicul care urmărește evoluția copilului înainte de a achiziționa de la farmacie diverse produse pe care le consideri necesare copilului tău. 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din advertorial