Cancerul de sân – dușmanul sănătății femeii moderne

Cancerul de sân este cea mai frecventă afecțiune oncologică la femei, în țara noastră înregistrându-se peste 12.000 de cazuri diagnosticate pe parcursul anului 2020, cu peste 3.900 de decese cauzate de această boală.

Cancerul de sân – dușmanul sănătății femeii moderne

Care sunt cauzele cancerului de sân?

Cancerul este o afecțiune pe care specialiștii au încercat să o înțeleagă de peste 70 de ani, pentru a identifica motivul pentru care aceasta apare și astfel pentru a găsi și o soluție prin care să prevenim și să tratăm cu succes cancerul, de orice tip. Studiile au dus la concluzia toate afecțiunile oncologice au la bază o disfuncție a genelor iar pentru transformarea unei celule sănătoase într-una canceroasă sunt responsabile mai multe alterări genetice suprapuse.

Așadar, cancerul poate fi moștenit, prin transmiterea unei mutații genetice din generație în generație sau poate fi dobândit, prin expunerea la factori de risc, de-a lungul vieții: iradiere, obezitate, stres, fumat, etc.

De ce se tem femeile de cancerul mamar decât de alte forme de cancer?

Deși cancerul de sân nu este forma de cancer cu cea mai înaltă mortalitate, femeile se tem cel mai tare de această afecțiune oncologică. Motivul pentru care există o anxietate atât de mare față de cancerul de sân este că tratamentul acestuia a fost mereu asociat cu operația de mastectomie, adică la extirparea unui sân, sau a ambilor sâni.

Intervenția chirurgicală de îndepărtare a sânului are un efect mutilant asupra corpului dar și a psihicului unei femei. Lipsa sânilor este percepută ca o pierdere definitivă a feminității iar unele femei consideră că imaginea lor este percepută diferit și de către cei din jurul lor.

Metode moderne de tratament

Vestea bună este că medicina a evoluat iar tratamentul chirurgical în cazul cancerului de sân este cel mai frecvent conservator, adică femeia reușește să rămână cu ambii sâni în cazul intervenției chirurgicale. Astfel, prin operație de lumpectomie, chirurgul reușește să elimine numai formațiunea tumorală împreună cu țesutul din jurul acesteia, evitând o mastectomie. O altă veste bună este că în cazurile avansate, unde este absolut necesară mastectomia, există soluția reconstrucției imediate, adică în timpul operației de mastectomie.

Cum prevenim cancerul de sân?

Studiile arată că niciun cancer nu poate fi prevenit în totalitate. Însă ce putem face este să efectuăm la timp screening-ul de prevenție, ce ne poate ține departe de un diagnostic avansat, cu puține opțiuni de tratament. Iată ce trebuie să facem în cazul cancerului de sân:

  • La f
  • emeile tinere, cu vârsta de până în 40 de ani,
  • le
  • este recomandată efectuarea anuală a unei ecografii de sân, eventual cu elastografie. Prin această investigație
  • imagistică pot fi identificate eventuale formațiuni, care cu ajutorul elastografiei vor putea fi evaluate din punct de vedere al riscului oncologic.
  • Femeile cu vârsta de peste 40
  • de ani
  • – trebuie să efectueze anual o mamografie.

Cancerul mamar a devenit o boală tratabilă în zilele noastre, atâta vreme cât este diagnosticată în timp util. Este important ca în acest sens să efectuăm la timp screening-ul imagistic de prevenție, așa cum recomandă medicii specialiști.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din advertorial