Termenul de afecțiuni cardiace este folosit pentru a descrie acele boli care afectează inima.
Există mai multe tipuri de boli cardiovasculare, fiecare cu simptomele și tratamentul său.
În acest articol vom vorbi despre câteva dintre cele frecvent întâlnite tipuri de afecțiuni cardiace, de diagnosticarea și de tratarea cărora se ocupă medici ce au ales specialitatea de cardiologie, precum și cauzele acestora.
Cunoscută și sub denumirea de boala cardiacă ischemică, boala coronariană este cel mai comun tip de boală de inimă și este cauzată de acumularea de placă în arterele coronare, vasele care furnizează sânge către inimă.
Placa este formată din depozite de colesterol și alte substanțe localizate în interiorul și pe pereții arterelor. În timp, arterele se îngustează, ceea ce poate bloca parțial sau total fluxul sanguin. Acest proces se numește ateroscleroză.[1]
Aritmie cardiacă este termenul medical folosit atunci când apare o anomalie în ritmul bătăilor inimii. Printre cauzele ce pot duce la apariția acestei afecțiuni se numără:
Cardiomiopatia este o boală a mușchiului inimii. Miocardul devine tot mai slab și nu mai poate funcționa normal. Există mai multe tipuri de cardiomiopatie:
Insuficiența cardiacă este o afecțiune ce împiedică inima să pompeze sânge așa cum ar trebui. De obicei, este cauzată de boala coronariană, dar alte cauze posibile sunt:
Acest tip de boli apare în timp ce fătul se dezvoltă în pântecul mamei sale. Unele boli pot fi diagnosticate și tratate devreme, dar uneori simptomele apar abia la maturitate. Printre cele mai comune probleme cardiace congenitale se numără defectele septale, adică acele găuri care apar în peretele ce separă partea stângă a inimii de cea dreaptă și stenoza pulmonară, o boală ce afectează valva pulmonară.
Inima are patru valve care direcționează fluxul de sânge între camerele inimii, plămâni și vasele de sânge. Una dintre bolile ce pot afecta aceste valve este endocardita infecțioasă.
Aceasta este o infecție cauzată de diverse bacterii ce pot pătrunde în sânge în timpul unei boli, după o intervenție chirurgicală sau după utilizarea medicamentelor intravenoase.
De obicei, se poate trata cu antibiotice, dar în unele cazuri poate fi nevoie de o intervenție chirurgicală de înlocuire a valvei.
Pericardita reprezintă inflamația pericardului, adică acel țesut subțire, asemănător unui sac, care înconjoară inima. Cauzele acestei inflamații sunt adesea greu de stabilit, printre formele sale frecvente numărându-se pericardita idiopatică a cărei cauză nu poate fi determinată.
Printre cauzele acestei afecțiuni pot fi incluse:
Atunci când vine vorba de afecțiuni cardiace, schimbarea stilului de viață și tratamentul potrivit pot contribui semnificativ la îmbunătățirea stării de sănătate. În unele cazuri, este necesară o intervenție chirurgicală pentru ca inima să funcționeze din nou așa cum trebuie.
Dacă bănuiești că s-ar putea să suferi de o astfel de afecțiune sau dacă știi că au existat cazuri în familia ta, cel mai bine ar fi să faci o programare la medic. Este singurul în măsură să evalueze starea ta de sănătate, să efectueze testele necesare și găsească tratamentul potrivit, dacă este nevoie.
Bibliografie:
Sursa foto: freepik.com