4 soluții care stimulează regenerarea firelor de păr

4 soluții care stimulează regenerarea firelor de păr

Sursă foto: shutterstock.com

În anumite perioade, poți observa o deteriorare a firelor de păr, motiv pentru care simți nevoia de o îngrijire suplimentară. Îți prezentăm în continuare informații despre căderea părului și patru soluții care pot contribui la stimularea regenerării firelor de păr.

Cum afectează căderea părului femeile și bărbații?

Diferite motive pot cauza căderea părului – factori genetici, dezechilibre hormonale, condiții fungice ale scalpului, stres, boli autoimune și deficiențe nutritive – dar există unele lucruri pe care le poți face pentru a îți regenera părul [1], de exemplu, folosește un tratament pentru regenerarea părului.

Calviția masculină sau feminină, numită și alopecia androgenică, este mai comună printre bărbații de peste 50 de ani și femeile care se află deja la menopauză [1].

Soluții care pot contribui la regenerarea părului

În continuare, îți prezentăm câteva soluții ce pot contribui la regenerarea părului:

  1. Masaj

Masarea, care poate fi utilizată împreună cu uleiuri și măști pentru păr, stimulează pielea și ar putea îmbunătăți densitatea părului. Se crede că întinderea pielii prin masare susține creșterea părului și grosimea firului din folicul. Aceste celule joacă un rol-cheie în formarea, creșterea, căderea și ciclului de regenerare a părului [1].

Masajul contribuie la îmbunătățirea circulației sangvine și a sănătății scalpului [1]. Masează-ți scalpul cu degetele, nu cu unghiile. Aplică mișcări circulare scurte, cu presiune ușoară spre medie. Cu toate că nu există un anumit interval de timp în care trebuie să faci masajul scalpului, într-un studiu din 2019, fiecărei sesiuni de masaj i s-au alocat 4 minute zilnic, timp de 24 de săptămâni [1].

  1. Ulei de cocos

Uleiul de cocos conține acizi grași, numiți acizi laurici, care pătrund în firul de păr și reduc pierderea proteinelor. Acesta poate fi utilizat fie înainte, fie după ce îți speli părul, în funcție de tipul său. Dacă părul tău tinde să fie gras, poți aplica un tratament fără clătire care să acționeze peste noapte, sau timp de câteva ore înainte să îl speli [1].

Masează scalpul până când uleiul intră complet în piele, asigurându-te că soluția este aplicată uniform. Dacă părul tău este uscat, poți folosi un tratament fără clătire. Este nevoie să se realizeze mai multe cercetări asupra contribuției uleiului de cocos asupra creșterii părului, dar s-a demonstrat că lubrifiază firele de păr și previne ruperea lor. Un studiu a constatat și că ajută la îmbogățirea microbiomului scalpului [1].

  1. Ulei de rozmarin

Rozmarinul este un ulei esențial pe care persoanele îl folosesc pentru a stimula creșterea părului și a reduce pierderea acestuia. S-a dovedit că uleiul de rozmarin stimulează creșterea firelor noi de păr și poate fi folosit în abordarea alopeciei androgenice [1]. 

Adaugă câteva picături de ulei de rozmarin într-un ulei de bază, precum uleiul de argan sau de jojoba, aplică-l pe păr și scalp, apoi masează înainte de a clăti. Poți face acest lucru de câteva ori pe săptămână. De asemenea, poți adăuga în fiecare zi  câteva picături de ulei de rozmarin în șampon sau balsam. Cu toate acestea, nu ar trebui să aplici uleiurile esențiale direct pe piele, ci să le adaugi într-un ulei de bază sau într-un șampon [1].

  1. Produse dermato-cosmetice

Există tratamente dermato-cosmetice care se aplică topic. Produsele brevetate contribuie la stimularea creșterii fiziologice a părului. Printre principiile active pe care se bazează acestea se află lizina, cisteina, Stem-Engine, glicoproteina. Ele sunt integrate în transportori specifici, care au rol în eliberarea treptată și în mod continuu în scalp a acestora.

Aceste tipuri de produse sunt recomandate în situațiile în care cauzele pierderii densității părului sunt de natură fiziologică, nu patologică, întrucât nu acționează la nivelul foliculilor care sunt atrofiați în întregime.

Cere sfatul medicului dacă te confrunți cu căderea excesivă a părului. Numai acesta este în măsură să recomande tratament personalizat, în urma unui consult de specialitate și pe baza istoricului medical [2].

Referințe:

1. Cronkleton, Emily. 10 Tips to Naturally Regrow Your Hair.' Healthline, Healthline Media, 19 Nov. 2021, www.healthline.com/health/regrow-hair-naturally#1.

Accessed 11 May 2022.

2. Fiole Tratament Dermato-Cosmetic Complet Pentru Par: 200 Pentru Femei.' Fiole Tratament Dermato-Cosmetic Complet Pentru Par | 200 Pentru Femei –, 23 Mar. 2021, crescina.ro/produs/crescina-tratament-dermato-cosmetic-complet-200-femei/.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din advertorial